Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Πάνω από 30.000 οι αιτήσεις στη ΔΕΗ για Φωτοβολταϊκά


Ξεπέρασαν τις 30.000 οι αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά, όπως προέκυψε από την πρώτη καταμέτρηση των φακέλων που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, συλλέγοντας τα στοιχεία από τις περιφέρειες προκύπτουν 11.400 αιτήματα σε Μακεδονία – Θράκη, 9.100 σε Πελοπόννησο – Ήπειρο, 9.000-10.000 σε Κεντρική Ελλάδα και 2.000 στα νησιά.
Αυτό μεταφράζεται σε 5.000 µεγαβάτ φωτοβολταϊκών, σχεδόν όσο η µισή από τη συνολική εγκατεστηµένη ηλεκτρική ισχύ της χώρας.
Σημειώνεται ωστόσο ότι ο ενδιάµεσος στόχος για το 2014 προβλέπει 1.500 µεγαβάτ από φωτοβολταϊκά και ο τελικός, για το 2020, μόνο 2.200 μεγαβάτ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στελέχη της ΔΕΗ παραδέχονται ότι τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ότι τα περίμεναν, ενώ η καταµέτρηση πλέον των αιτήσεων θα γίνεται ανά νοµό,  έτσι ώστε µέχρι το τέλος Νοεµβρίου να ξεκαθαριστεί πόση ισχύ αντέχει το δίκτυο κάθε νομού.
Η περισσευούµενη ισχύς θα «παγώσει» και οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να περιµένουν μήπως μελλοντικά πάρουν τη θέση όσων δεν καταφέρουν να δανειστούν από τις τράπεζες, ή εκσυγχρονιστούν τα δίκτυα.
Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να εκδώσει υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας ο επενδυτής θα καταθέτει εγγυητική επιστολή για εγκατάσταση µικρών φωτοβολταϊκών µέχρι 500 ΚW, προκειµένου να υπογράψει σύµβαση σύνδεσης.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη του τελευταίου νόμου για τις ΑΠΕ (3851/2010), που προβλέπει ότι οι υποψήφιοι επενδυτές για την εγκατάσταση φωτοβολταικών ή άλλης μορφής ανανεώσιμων πηγών θα πρέπει καταβάλλουν χρηματική εγγύηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», στόχος της διάταξης, η οποία θα ενεργοποιηθεί με την έκδοση σχετικής Υπουργικής απόφασης, είναι να αποφορτισθεί η αγορά ΑΠΕ, από όσους υποβάλλουν αιτήσεις χωρίς να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την επένδυση.
Όπως διευκρίνισαν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ, οι εγγυήσεις θα αφορούν τα συστήματα ΑΠΕ που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, δηλαδή  φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 1 MW, αιολικά μέχρι 100 KW, κλπ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται τις ίδιες πηγές, δεν θα απαιτείται εγγύηση για τα συστήματα ΑΠΕ ανεξαρτήτως ισχύος που θα εγκαθίστανται σε κτίρια (στέγες, βεράντες κλπ.).
Επίσης, το ύψος των εγγυήσεων θα κλιμακώνεται ανάλογα με την ισχύ των εγκαταστάσεων και σε περίπτωση κατάπτωσης (αν δηλαδή ο επενδυτής δεν είναι έτοιμος να υλοποιήσει τη σύνδεση με το δίκτυο στην προθεσμία που θα τίθεται στη συμφωνία σύνδεσης με το Διαχειριστή του δικτύου) τα έσοδα θα πηγαίνουν στο διαχειριστή.
πηγή econews