Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ημιυπαιθριοι στις νεες οικοδομες

Ηλεκτρονικη ταυτοτητα κτιριου

Η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Καλτσά διευκρίνισε :
  • οι ημιυπαίθριοι παραμένουν ως ποσοστό στο 15% αλλά καταργείται η ισοκατανομή τους στους ορόφους 
  • οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης δεν προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης για κανένα κτήριο - καταργείται η βύθιση των υπογείων 
  •  οι ισόγειοι και υπέργειοι χώροι δόμησης δεν προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης για κανένα κτήριο εκτός από τις κατοικίες και
  •  στις κατοικίες, προσμετρούνται στον συντελεστή δόμησης οι ισόγειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης αλλά όχι οι στεγασμένοι ανοιχτοί (πυλωτές). 
Επαναφέρεται επιπλέον σε ισχύ η ρύθμιση του ν. 3212/2003 για διενέργεια ελέγχων σε ποσοστό 10% επί των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος από τις πολεοδομικές υπηρεσίες ενώ σε ποσοστό 2% από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μετά την παρέλευση του οκταμήνου κατά το οποίο μπορούν να δηλώσουν τις οικοδομικές τους αυθαιρεσίες και να υποστούν τις κυρώσεις, θα επακολουθήσει εντατικός και διαρκής έλεγχος εντοπισμού εκείνων των περιπτώσεων που δεν θα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή με επιβολή των αυστηρών προστίμων.

Hλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Από 1η Οκτωβρίου 2010 τα κτίρια θα αποκτούν ηλεκτρονική ταυτότητα η οποία θα επεκταθεί και στα παλιά κτίρια.
Η χορήγησή της θα είναι απαραίτητη για την έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά και για τη μεταβίβαση του ακινήτου. Στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου θα περιλαμβάνονται όλα τα χαρακτηριστικά του επιτρέποντας τακτικούς και διαρκείς έλεγχους σε όλη τη διάρκεια ζωής του.
Με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες θα ορθολογικοποιηθεί το σύστημα και θα συμβάλει στην ασφάλεια του πολίτη, αφού θα διαπιστωθούν κακές συντηρήσεις, επεμβάσεις ή άλλες κακοτεχνίες.
Πηγή