Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

15 μέρες ακόμα...ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ..!!!

A.G.S
TEXNIKH ΕΤΑΙΡΙΑ
ΜΕΛΕΤΕΣ-ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ


Σηφομιχελάκης Αθανάσιος     Μηχανολόγος Μηχανικός





Έχετε ημιυπαίθριους, πυλωτές, σοφίτες, ή άλλους χώρους που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3843/10 περί τακτοποίησης ημιυπαιθρίων και αλλαγή χρήσης λοιπών χώρων?

Ακόμη και σήμερα προλαβαίνετε να τους ρυθμίσετε
και να εκμεταλευτείτε τις ευεργετικές διατάξεις του Ν 3843/10...!!!

Γιατί θα πρέπει να τακτοποιήσετε τους υπό ρύθμιση χώρους το συντομότερο δυνατόν?
·        «Ο ουσιαστικός έλεγχος των αιτήσεων για τους ημιυπαίθριους θα καταστεί εφικτός μόνο με τη δημιουργία της Ταυτότητας Κτιρίου, στην οποία εντάσσεται και η ενεργειακή επιθεώρηση, η οποία -κατά τον νόμο- πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζεται από τις 9 Ιανουαρίου 2011 σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου», σημειώνει ο κ. Σπίρτζης Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. σε δηλώσεις του στις 24.11.2010 που ταυτίζονται πλήρως με το Υ.ΠΕ.ΚΑ. και τις νέες διαδικασίες ελέγχων που πρόκειται να εφαρμοστούν από τον νέο χρόνο.
(Διαβάστε το πλήρες κείμενο  των δηλώσεων    http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/614195/Article.aspx
·        Πως ερμηνεύεται η συγκεκριμένη δήλωση? Απλά...
αν ΔΕΝ τακτοποιήσετε τους χώρους σας με τον Ν 3843/10, όταν θα θελήσετε να μεταβιβάσετε ή να ενοικιάσετε το ακίνητό σας και θα απαιτηθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Ταυτότητας Κτιρίου (το οποίο δεν εκδίδεται από ιδιώτες μηχανικούς αλλά από Επιθεωρητές του Υ.ΠΕ.ΚΑ) ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ.   
·    Με άλλα λόγια... και προσπαθώντας να γίνει κατανοητή η ερμηνεία της συγκεκριμένης δήλωσης
Οι Επιτροπές Ενεργειακής Επιθεώρησης που θα ελέγχουν το ακίνητό σας για την έκδοση του Πιστοποιητικού θα λειτουργούν και ως όργανα αυτοψίας των Πολεοδομικών Υπηρεσιών που θα καταγράφουν και τις εκάστοτε Πολεοδομικές παραβάσεις...  
·   Το αποτέλεσμα....
εφόσον δεν τακτοποιήσετε τους χώρους σας κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του Ν 3843/10, τότε θα πρέπει τότε να πληρώσετε πολλαπλάσιο πρόστιμο* για τους ίδιους χώρους που θα μπορούσατε να ρυθμίστε σήμερα
*  Πχ. ενώ το πρόστιμο σήμερα για ημιυπαίθριο χώρο 10τ.μ. 1ης κατοικίας με Μέση Τιμή Ζώνης 1.000  ανέρχεται σύμφωνα με τον Ν 3843/10 σε 500 , αν ακολουθεί η προτεινόμενη από το Υ.ΠΕ.ΚΑ. διαδικασία ελέγχου το πρόστιμο θα προσδιοριστεί στο 30% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τεταγωνικά,  δηλαδή 10 τμ Χ 1,000 Χ 30% = 3000 !!!    

Αλλά ...
έμειναν λιγότερες από δεκαπέντε* εργάσιμες ημέρες
για να προβείτε στην τακτοποιήσή τους …!!!
*  Χωρίς να υπολογίζονται η μία (1) ή δύο (2) ημέρες της εβδομάδας όπως αυτές ορίζονται από τις κατά τόπους Πολεοδομίες που δεν εξυπηρετείται το κοινό.  
·     Παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται από ιδιοκτήτες, κατασκευαστές, ΤΕΕ, Πολεοδομικές Διευθύνσεις !!, αλλά και λοιπούς φορείς,  το Υ.ΠΕ.ΚΑ. ενώ με τροπολογία που κατέθεσε όρισε τις δόσεις πληρωμών του προστίμου σε 10 αντί για 6 που ίσχυε, δηλώνει κατηγορηματικά  και παρά τις αντίθετες φημολογίες, ότι δεν  τίθεται θέμα και ούτε εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2011
·        Μέχρι την Δευτέρα 17.01.2011 είχαν υποβληθεί στις κατά τόπους Πολεοδομίες 347.618 αιτήσεις,  με το 70% περίπου εξ αυτών στην Αττική, και ενώ τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου οι αιτήσεις κατετίθεντο με ρυθμό από 26 έως 1.800 αιτήσεις την ημέρα, τις τελευταίες ημέρες ο καθημερινός τους όγκος έχει υπερδιπλασιαστεί, φθάνοντας τις 5.122 αιτήσεις σε μία μέρα !!!
·     Σήμερα όμως, αρκετές Πολεοδομικές Υπηρεσίες λόγω της έλειψης προσωπικού, αρνούνται να δεχτούν πάνω από 20 - 25 αιτήσεις ημερησίως (τρείς ημέρες την εβδομάδα και για τέσσερις ώρες την ημέρα) * …!!!
·         Ήδη τα προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων αυξάνονται συνεχώς καθώς υπάρχουν Πολεοδομικές Υπηρεσίες που για όλους τους προαναφερόμενους λόγους έχουν συμπληρώσει την λίστα των προγραμματισμένων ραντεβού για την εξέταση της πληρότητας του Φακέλου Τακτοποίησης μέχρι και το τέλος της προθεσμίας*…!!!
*  Τα στοιχεία των εν λόγω Υπηρεσιών είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου με έννομο συμφέρον.  

Μην διακινδυνέψετε να μείνετε εκτός ρύθμισης του Ν. 3843/10 είτε από αμέλεια ή γιατί δεν το αποφασίσατε ακόμη…


Οι λόγοι πολλοί:
Οι εγκύκλιοι 5 & 8/2010 του Υ.ΠΕ.Κ.Α προς τις Πολεοδομικές Διευθύνσεις καθορίζουν με σαφήνεια τα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης:
1.     Χαμηλό κόστος προστίμου για τη δήλωση τους.
2.     Συμπερίληψη παταριών, σοφιτών, υπογείων αλλά και φωταγωγών και κάθε άλλου χώρου  εντός νομίμου όγκου των κτιρίων.
3.     Ρητά κατοχυρωμένη νομιμότητα μεταβιβάσεων δηλούμενων χώρων.
4.     Καμία άλλη μεταγενέστερη εισφορά ή πρόστιμο πέραν του αναλογούντος της παρούσης ρύθμισης.
5.     Σύνδεση δηλουμένων ανεξάρτητων χώρων με δίκτυα κοινής ωφέλειας.




Η δε διαδικασία τακτοποιήσης απλή και απαιτεί ελάχιστα λεπτά από τον χρόνο σας:
1.  Ποιά  δικαιολογητικά απαιτούνται ?
2.  Ποιά είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί ?
3.  Πότε είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης?
4.  Ποίο είναι το ποσό του προστίμου που θα πρέπει να πληρωθεί?
5.  Πότε θα πληρωθεί το πρόστιμο ? 
6.  Τι θα συμβεί αν δεν νομιμοποιήσω τώρα ?

κάντε κλικ εδώ για να λυθούν όλες οι απορίες σας σχετικά με τον Ν 3843/10

Χωρίς πρόσθετες κρυφές δαπάνες και έξοδα, μόνο με ελάχιστη αμοιβή  ΤΕΕ
διαθέτοντας μας λίγα λεπτά από τον χρόνο σας ...

για περισσότερες πληροφορίες & απαντήσεις σε ερωτήματά σας καλέστε χωρίς χρέωση στο
2106659851 , 6973987581
www.michanologos.gr

Σόλωνος 8 Κάντζα-Παλλήνη , web:www.michanologos.gr , email : nasosif@hotmail.com