Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Καταγγελίες αθέμιτου ανταγωνισμού για τα αυθαίρετα




 Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, με μηχανικούς να προσπαθούν να προσεταιριστούν ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ισχυριζόμενοι ότι είναι σε θέση να τους εξασφαλίσουν μικρότερο πρόστιμο, δημιουργούν οι διαφορετικές ερμηνείες που δίνονται σε διατάξεις του νόμου για τα αυθαίρετα.
 
Αυτό υποστηρίζει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, επισημαίνοντας πλήθος προβλημάτων στην εφαρμογή της ρύθμισης. 
 
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την πρώτη ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία περιλαμβάνει και μια χωριστή διαδικασία για μικρού τύπου πολεοδομικές παραβάσεις. 
 
Ο Σύλλογος ζητεί την παράταση τουλάχιστον κατά 4 μήνες της ρύθμισης για τα αυθαίρετα, προκειμένου να δοθεί χρόνος να διευκρινιστεί σειρά ζητημάτων. 
 
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την προηγούμενη Πέμπτη την πρώτη ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία περιλαμβάνει μια νέα διαδικασία για όσα αυθαίρετα δεν μπορούν να μετρηθούν με το τετραγωνικό (λ. χ. μάντρες, μπάρμπεκιου). Όπως ορίζει, για τις περιπτώσεις αυτές θα καταβάλλεται παράβολο 500 ευρώ και ο μηχανικός θα ετοιμάζει τον αναλυτικό προϋπολογισμό της παράβασης. Αν αυτός ξεπερνά τα 5.000 ευρώ, τότε για κάθε 5.000 ευρώ θα καταβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.
 
(skai/michanikos-online)