Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Οδηγός για την τακτοποίηση



 Κοντοζυγώνουν οι προθεσμίες για την ένταξη στις περιλάλητες ρυθμίσεις τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών και ημιυπαίθριων χώρων, τις οποίες το υπουργείο Περιβάλλοντος προώθησε με ζήλο τους τελευταίους μήνες.
Τις πρώτες μέρες του 2012, επίσης, πρέπει να έχουν παραληφθεί όλα τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης για σπίτια, διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους που πρόκειται να ενοικιαστούν.
 
Ημερομηνίες ολοκλήρωσης προθεσμιών, αιτήσεις, διαδικασία ένταξης, χρονοδιάγραμμα, πρόστιμα και αμοιβές μηχανικών. Η «Ε» σταχυολογεί όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να μην μπλεχτείτε στη δίνη της γραφειοκρατίας.
 
ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ
 
Λήγει η προθεσμία
 
Προθεσμία έως 31 Οκτωβρίου 2011
 
Συνοπτικά: Λιγότερο από 10 ημέρες (εκτός απροόπτου, μια και έχουν προηγηθεί τέσσερις παρατάσεις) έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με παραβάσεις σε ημιυπαίθριους χώρους για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία τακτοποίησης.
 
Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται στην Πολεοδομική Υπηρεσία. Η διαδικασία: Απαιτούνται η υποβολή αίτησης από τον ιδιοκτήτη (ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του), καθώς και υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη, το στέλεχος της οικοδομικής άδειας, το τοπογραφικό και η κάτοψη του ορόφου με επισήμανση της επιφάνειας που άλλαξε χρήση. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής θα πρέπει κάθε αντίγραφο να βεβαιώνεται για το γνήσιο της υπογραφής. Αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από πλευράς ιδιοκτήτη, θα ακολουθήσει ο υπολογισμός του τέλους τακτοποίησης, που καθορίζεται ανάλογα με το εμβαδόν του τακτοποιημένου χώρου, τη χρήση του (κατοικία, επαγγελματικός χώρος, εξοχικό κ.λπ.), το συντελεστή προστίμου (υπολογίζεται από την υπηρεσία) και την τιμή ζώνης.
 
Τα έξοδα: Παράβολο 350 ευρώ για τα υπόγεια και 250 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους χώρους που έχουν αλλάξει παράνομα χρήση, καθώς και η τεχνική έκθεση μηχανικού και το παραστατικό αμοιβής του μηχανικού. Η αμοιβή του μηχανικού έχει οριστεί στα 232,53 ευρώ , πλέον ΦΠΑ 23% ανά ιδιοκτησία.
 
Το πρόστιμο καταβάλλεται είτε εφάπαξ (με έκπτωση 10%) είτε σε 10 δόσεις ώς το τέλος του 2012.
 
Παράδειγμα: Διαμέρισμα, βασική κατοικία με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ εντός σχεδίου πόλης, με δύο ημιυπαίθριους που έχουν γίνει δωμάτια, συνολικής επιφάνειας 35 τ.μ.
 
35 τ.μ. (επιφάνεια χώρων προς τακτοποίηση) Χ 1.500 (Τ.Ζ.) Χ 8,5% (συντελεστής) = 3.425 ευρώ
 
Παράβολο 250 ευρώ
 
Αμοιβή μηχανικού 280 ευρώ
 
Σύνολο: 3.955 ευρώ .
 
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
 
 
Προθεσμία έως 9 Ιανουαρίου 2012
 
Συνοπτικά: Τα ενεργειακά πιστοποιητικά εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι έπειτα από έλεγχο κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, ώστε να ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη για το πόση ενέργεια καταναλώνει το κτίριό του. Το ενεργειακό πιστοποιητικό (ΠΕΑ) συγκεντρώνει, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όλα τα δεδομένα σχετικά με το ενεργειακό προφίλ ενός κτιρίου -την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, παροχή ζεστού νερού χρήσης, φωτισμό κ.λπ. Τα πιστοποιητικά για αγοραπωλησίες κτιρίων χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά από τον περασμένο Ιανουάριο.
 
Διαδικασία: Ο ιδιοκτήτης έρχεται σ' επαφή με τον πιστοποιημένο ενεργειακό επιθεωρητή. Η ενεργειακή επιθεώρηση μπορεί να γίνει σε ένα διαμέρισμα/ μονοκατοικία ή και σε ολόκληρη την πολυκατοικία, εφόσον οι ιδιοκτήτες έρθουν σε συνεννόηση μεταξύ τους. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να εφοδιάσει τον επιθεωρητή με όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστεί για τη διενέργεια της επιθεώρησης, τα αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου, τη μελέτη θερμομόνωσης, τα Η/Μ σχέδια κ.λπ.
 

 
ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
 
Αίτηση μέσω Διαδικτύου, με τη βοήθεια μηχανικού
 
Προθεσμία έως 30 Νοεμβρίου 2011
 
Συνοπτικά: Η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, με ευθύνη του μηχανικού, μέσω συστήματος που ενεργοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.
 
Η διαδικασία: Ο μηχανικός ακολουθεί τα βήματα που υποδεικνύονται μέσω της ιστοσελίδας http://portal.tee.gr - αυτοψία στο αυθαίρετο, συλλογή δικαιολογητικών και υποβολή της αίτησης. Το σύστημα θα εκδώσει εντολή για πληρωμή του «τέλους υπαγωγής» (παράβολο) στη ρύθμιση καθώς και του ύψους των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί. Τα παράβολα και τα πρόστιμα πληρώνονται μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών.
 
Εντός τεσσάρων μηνών θα πρέπει ο μηχανικός να έχει υποβάλει όλες τις προβλεπόμενες μελέτες και εν συνεχεία, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αποπληρωμή του προστίμου, ο μηχανικός θα λάβει από το σύστημα τη «βεβαίωση ρύθμισης αυθαιρέτου».
 
Τα έξοδα: Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ακινήτου, την τιμή ζώνης, συντελεστή 15%, την ύπαρξη ή όχι οικοδομικής άδειας, τη θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου, το είδος της χρήσης (κύρια και μοναδική κατοικία, άλλη χρήση κ.λπ.), τον τύπο της πολεοδομικής παράβασης (κατ' επέκταση ή/ και καθ' ύψος υπέρβαση δόμησης κ.λπ.), την αλλαγή ως προς τη χρήση της πολεοδομικής άδειας και λοιπές παραβάσεις.
 
Το ύψος του αρχικού παραβόλου κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 6.000 ευρώ . Για αυθαίρετα με χρήση κατοικίας τα πρόστιμα μπορούν να εξοφληθούν σε 28 μηνιαίες ή 10 τριμηνιαίες δόσεις. Για τα υπόλοιπα κτήρια προβλέπονται 34 μηνιαίες ή 12 τριμηνιαίες δόσεις.
 
Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως 22 Δεκεμβρίου 2011. Σε εφάπαξ εξόφληση παρέχεται έκπτωση 20%, εκτός και εάν το ποσό του προστίμου μετά την καταβολή του παραβόλου είναι μικρότερο των 400 ευρώ, οπότε και καταβάλλεται εφάπαξ χωρίς έκπτωση μέχρι το τέλος του 2011.
 
Η αμοιβή του μηχανικού είναι διαπραγματεύσιμη.
 
Παράδειγμα: Α' κατοικία με οικοδομική άδεια, οριζόντια ιδιοκτησία 100 τ.μ., όπου έγινε υπέρβαση δόμησης 30 τ.μ., σε τιμή ζώνης 1.500 ευρώ :
 
α. Εάν είναι νομιμοποιήσιμο (αρθ. 22 παρ. 3 του ν. 1577/85), τότε καταβάλλεται παράβολο των 500 ευρώ και υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να εκδώσει άδεια νομιμοποίησης μέσα σε τρία χρόνια.
 
β. Εάν δεν είναι νομιμοποιήσιμο:
 
Ειδικό πρόστιμο:
 
30 τ.μ. x 1.500 (τ.ζ.) x 0,15 (συντελεστής) x 0,4 (είδος χρήσης α' κατοικία) Χ 1 (τύπος παράβασης υπέρβαση δόμησης <50%) = 2.700 ευρώ .
 
Συνολική οφειλή: παράβολο 500 ευρώ και ειδικό πρόστιμο 2.200 ευρώ = 2.700 ευρώ .
Πηγή

Καλέστε μας να σας ενημερώσουμε για τισ σχετικές Διαδικασίες & να σας υπολογίσουμε το πρόστιμο του Αυθαιρέτου σας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ..
 
Δείτε επίσης :

Σηφομιχελάκης Αθανάσιος
Μηχανολόγος Μηχανικός