This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Δείτε τα έργα μας

Δείτε τα έργα μας στο επίσημο site της εταιρίας μας

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Νέα κτηματογράφηση σε 10 περιφερειακές ενότητες από την Κτηματολόγιο Α.Ε.

Προκηρύχθηκαν 14 νέες μελέτες κτηματογράφησης που αφορούν σε 1.024 προ- καποδιστριακούς ΟΤΑ σε 10 περιφερειακές ενότητες της χώρας, προϋπολογισμού 186 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Πρόκειται για το σύνολο των εκτάσεων των περιφερειακών ενοτήτων:
Έβρου, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων (εκτός των περιοχών που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί ή κτηματογραφούνται), οι οποίες καλύπτονται σε μεγάλο τμήμα τους από αναδασμούς και διανομές.
Με το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης από την Κτηματολόγιο Α.Ε. θα καταγραφούν περίπου 4,4 εκατ. δικαιώματα και θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο 29 εκατ. στρέμματα (περίπου το ¼ της χώρας).
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, γίνεται πλέον πράξη η αξιοποίηση υφιστάμενων δεδομένων και πληροφοριών της δημόσιας διοίκησης, με σκοπό τη μείωση του χρόνου και του κόστους της κτηματογράφησης.
Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν:
1. Tο αναλογικό αρχείο αναδασμών και διανομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που ψηφιοποιήθηκε από την Κτηματολόγιο Α.Ε. με ίδια μέσα, σε συνεργασία με την ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., μέσα από το Γ΄ΚΠΣ το χρονικό διάστημα 2006-2009 (έργο «Υποδομή δεδομένων και Τεχνολογίας Πληροφοριών για ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»).
Τα στοιχεία των κυρωμένων Αναδασμών και Διανομών αποτελούν μια σημαντική αρχική πληροφορία πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η κτηματογράφηση, γιατί προσδιορίζουν τα γεωτεμάχια ως προς τη θέση, τα όρια και το εμβαδόν, καθώς και τα δικαιώματα κυριότητας επ΄αυτών κατά την στιγμή κύρωσής τους. Με τις δηλώσεις των σημερινών δικαιούχων, τα στοιχεία αυτά θα επικαιροποιηθούν και θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση.
2. Τα στοιχεία των μητρώων για τις αγροτικές επιδοτήσεις που τηρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως συμπληρωματική πληροφορία που θα βοηθήσει στη διασταύρωση των στοιχείων που θα συλλεχθούν. Για το λόγο αυτό, έχει προωθηθεί και αναμένεται άμεσα η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Κτηματολόγιο Α.Ε. και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σημειώνεται ότι έως την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την ανάθεση των μελετών, οι δικαιούχοι ακινήτων στις περιοχές αυτές έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους (μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο, σύνταξη οριστικών συμβολαίων, κ.α.) πριν ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολόγιο Α.Ε., καθηγητής Απόστολος Αρβανίτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι 1.024 περιοχές μαζί με το προηγούμενο πρόγραμμα των 268 περιοχών συνιστούν την τρίτη γενιά κτηματογράφησης, η οποία υλοποιείται με βελτιωμένες τεχνικές προδιαγραφές και συγκεκριμένες προβλέψεις για την επιτάχυνση της ανακήρυξης των αναδόχων.

»Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται ουσιαστική αξιοποίηση των έργων που υλοποίησε η εταιρεία μας στο Γ' ΚΠΣ προς το στόχο μείωσης του κόστους και του χρόνου σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Παράλληλα, αποσκοπούμε στο να πετύχουμε σημαντικές συνέργειες μεταξύ φορέων του Δημοσίου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

»Ήδη έχουμε προκηρύξει μελέτες κτηματογράφησης που αφορούν σε περίπου 7 εκατ. δικαιώματα, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τον στόχο των 4 εκατ. δικαιωμάτων που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.


»Αυτές οι μελέτες κτηματογράφησης θα συμβάλουν σημαντικά στην απασχόληση χιλιάδων Ελλήνων επιστημόνων (μηχανικών, δικηγόρων κ.α. προσωπικού) σε μια περίοδο πραγματικά δύσκολη για την εργασία στη χώρα μας. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο ελληνικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο καλεί να είναι συμμέτοχος και σύμμαχος στην προσπάθεια επιτάχυνσης του έργου».
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά τις νέες περιοχές που μπαίνουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Πηγή

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση σχετικά με τις παρατάσεις των προθεσμιών της ρύθμισης των αυθαιρέτων



Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα πολλών πολιτών, παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων (Ν. 4014/2011) μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2012.
 
Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 για όλες τις υποβαλλόμενες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 αιτήσεις.
 

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Χωρίς άδειες οι «πράσινες» ταράτσες



Σύμφωνα με τελευταία ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ, δεν θα απαιτείται οικοδομική άδεια για όσους προχωρούν στη δημιουργία «πράσινων» ταρατσών.
Τη συγκεκριμένη ρύθμιση παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία ήταν έτοιμη από την προηγούμενη υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη. Έτσι, από σήμερα η συγκεκριμένη ρύθμιση τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα: « Η συγκεκριμένη κίνηση θεσμοθετεί μια πρακτική συμπληρώνοντας ένα κενό που υπήρχε, μέχρι πρόσφατα, στο ισχύον νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα είτε να μην μπορούν να δημιουργηθούν φυτεμένες επιφάνειες σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων είτε να ταλαιπωρούνται οι πολίτες στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας κάθε αντίδραση που έκρινε ως αυθαίρετη αυτήν την πρακτική».


Ποιες θα είναι οι απαιτήσεις

Με βάση το πλαίσιο που προωθείται, στα υφιστάμενα κτίρια δεν θα απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, προκειμένου να προχωρήσει κάποιος στη δημιουργία πράσινης στέγης. Απαραίτητη θα είναι η έγγραφη ενημέρωση της οικίας υπηρεσίας δόμησης, υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και του αναδόχου του έργου, τεχνική έκθεση αντοχής, φωτοαντίγραφο της υπάρχουσας άδειας και ειδική έκθεση για την κατασκευή της πράσινης επιφάνειας που θα δημιουργηθεί. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε υπηρεσία δόμησης θα διαθέτει ειδικό μητρώο φυτεμένων επιφανειών.
Πηγή

Οικόπολις – Το βουκολικό δράμα, «Λύση στο πρόβλημα λυμάτων δήμου Ραφήνας-Πικερμίου»



Παρακολουθώντας την παράσταση του βουκολικού δράματος «Λύση στο πρόβλημα λυμάτων δήμου Ραφήνας-Πικερμίου», το οποίο παίχτηκε σε δυο πράξεις, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Η πρώτη πράξη, που παίχτηκε στο δημοτικό συμβούλιο , κατέληξε με την έκπληξη του συνόλου των συμβούλων, από την αποκάλυψη της ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ ότι τα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων των τριών διαμερισμάτων του Δήμου Παλλήνης (Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη) εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2011, με τελικό αποδέκτη το ΕΕΛ Βορείων Μεσογείων (Πλατύ Χωράφι).
Η δεύτερη πράξη, που παίχτηκε στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, κατέληξε στην πρόταση εισαγωγής, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συστήματος βιολογικής επεξεργασίας με ενεργειακή αξιοποίηση του στερεού περιεχομένου των λυμάτων, αποκλειστικά για τους δυο δήμους, αγνοώντας την πρώτη πράξη του βουκολικού δράματος.
Ο επίλογος του δράματος θα βρει θα βρει το Πλατύ Χωράφι ως Βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) και τους αποχετευόμενους κατοίκους να πληρώνουν 90 ευρώ-μήνα/άτομο, εκτός από το πάγιο και το τέλος συντήρησης του δικτύου αποχέτευσης.
Σταματήστε τους τώρα!!!!
Απαιτούμε την άμεση δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής των παρατάξεων του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, για να εξετάσει το θέμα του βιολογικού καθαρισμού. Η επιτροπή θα απευθύνει, χρονικά προσδιορισμένη, πρόσκληση ενδιαφέροντος για παρουσίαση τεχνολογιών βιολογικού καθαρισμού από κάθε ενδιαφερόμενο, για δημιουργία Τοπικού Βιολογικού Καθαρισμού στα όρια του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, που θα εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους του δήμου μας και ο Δήμος θα έχει και την διαχείριση και την λειτουργία.
Είναι στο χέρι μας!!!
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ
Πηγή

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση Παντελή Ασπραδάκη για την αποκατάσταση αδικιών στην τακτοποίηση αυθαιρέτων



Με αφορμή τις επισημάνσεις πολιτών αλλά και τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα στην εφαρμογή του νόμου περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων, ο Παντελής Ασπραδάκης κατέθεσε πρόσθετη ερώτηση στο ΥΠΕΚΑ με πρόταση για την αποκατάσταση αδικιών στην εφαρμογή του μέτρου. Συγκεκριμένα αναφέρεται στους χιλιάδες ιδιοκτήτες στους Δήμους Παλλήνης και Ραφήνας που παρόλο που προτίθενται να συμμετάσχουν στη ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για τη τακτοποίηση του κτίσματός τους, τους επιβάλλεται διπλάσια χρέωση, τη στιγμή που για όλη την Ανατολική και Δυτική Αττική η αντίστοιχη χρέωση ανά τετραγωνικό είναι 600 ευρώ. Σύμφωνα  με την επισήμανση του Π. Ασπραδάκη στην Παλλήνη αυτό οφείλεται λόγω της ύπαρξης του αυτόνομου οικισμού «ΕΝΤΙΣΟΝ», που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και ο οποίος φιλοξενεί ελάχιστο αριθμό κατοικιών αναλογικά με τον υπόλοιπο Δήμο. Ενώ σε ότι αφορά τη Ραφήνα, παρατηρείται ανάλογο πρόβλημα καθώς ο κύριος όγκος των αυθαίρετων κτισμάτων είναι πέριξ της Ραφήνας και στα σύνορα με την Αρτέμιδα, με αποτέλεσμα η μια πλευρά του δρόμου να χρεώνεται με 600 ευρώ και η άλλη με υπερδιπλάσιο τέλος. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη μακρινών οικισμών του Δήμου Ραφήνας με υψηλότερη αντικειμενική αξία. Ο Π. Ασπραδάκης προτείνει την εφαρμογή του ενιαίου τέλους των 600 ευρώ τόσο στην Παλλήνη όσο και στη Ραφήνα προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες που αδυνατούν να τακτοποιήσουν τα κτίσματά τους. Ο Π.Ασπράδάκης από τη πρώτη στιγμή της συζήτησης του νομοσχεδίου περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων προώθησε, μέσω παρεμβάσεων στη Βουλή, αιτήματα πολιτών, συλλόγων και φορέων μεταφέροντας την αγωνία του πολίτη, ιδιαίτερα αυτή τη κρίσιμη περίοδο ενώ αρκετές από αυτές τις παρατηρήσεις έγιναν δεκτές όπως τα κοινωνικά κριτήρια στα πρόστιμα, η σύνδεση των αυθαιρέτων με τις υπηρεσίες των Δ.Ε.Κ.Ο., αλλά και η μείωση των προστίμων. Η ανάγκη όμως για πρόσθετα διορθωτικά μέτρα είναι επιτακτική για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Όπως ανέφερε στην συζήτηση για το Προϋπολογισμό στη Βουλή: «Όσες παρατάσεις κι αν δοθούν, εάν δεν μειωθούν δραστικά τα πρόστιμα, δεν πρόκειται να γίνει τακτοποίηση. Μένω στην Περιφέρεια Αττικής όπου είναι το μεγαλύτερο μέρος των αυθαιρέτων και οι άνθρωποι θέλουν, αλλά δεν μπορούν να τα τακτοποιήσουν. Με τις μειώσεις των μισθών, με την ανεργία, τις έκτακτες εισφορές κι όλα αυτά, δεν τους το επιτρέπουν. Βέβαια, δεν φτάνει μόνο το πρόστιμο. Πρέπει να γίνουν κι άλλες διορθωτικές κινήσεις. Μέσα από την τακτοποίηση έχουν προκύψει πολλές αδικίες και πολλές διορθώσεις που πρέπει να γίνουν».
Διαβάστε την σχετική ερώτηση: http://pantelis.aspradakis.gr/press/37/337
και άλλες σχετικές παρεμβάσεις του Π.Ασπραδάκη για το θέμα των αυθαιρέτων:

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Αυθαίρετα ρύθμιση: έχουν δηλωθεί 162.500 ακίνητα – Αναμένεται άνω του €1 δισ.



Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης αυθαιρέτων προκύπτουν τα εξής:
Ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν εισαχθεί στο σύστημα έχει ξεπεράσει τις 162.500 – πάνω από 130.000 έχουν καταχωρηθεί με πλήρη στοιχεία ακινήτου.
Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις δηλώσεις αυτές ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα περίπου 78 εκ. ευρώ.
Ο αριθμός δηλώσεων και πληρωμών ανά ημέρα έχει επιταχυνθεί σημαντικά, φτάνοντας περίπου τις 7.000 αιτήσεις τη μέρα, και με βάση τους ρυθμούς προόδου της συμμετοχής των πολιτών στη ρύθμιση το ΥΠΕΚΑ εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος εισπράξεων που έχει προϋπολογιστεί.
Υπενθυμίζεται ότι ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας της ρύθμισης μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2011.


econews

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Χωρίς εξαρτημένο τοπογραφικό η βεβαίωση μηχανικού για τα εντός σχεδίου


Σίγουρα όλους τους μηχανικούς και τους συμβολαιογράφους τους είχε απασχολήσει το πρόβλημα με την σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος εξαρτημένου από κρατικό σύστημα συντεταγμένων (ΕΓΣΑ’ 87) μετά την δημοσίευση του νόμου 4030/2011.
Σήμερα το ΥΠΕΚΑ έβγαλε ανακοίνωση αναφορικά με το άρθρο 49 παράγραφος 15 του ν. 4030/2011, που προβλέπει τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το σύστημα κρατικών συντεταγμένων.
Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.
Πηγή: ypeka.gr

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011