Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Βόμβα ΣτΕ: προσωρινό μπλόκο στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων με τον Ν.4030/2011

Αιτήσεις «τακτοποίησης» αυθαιρέτων μόνο με όσα δικαιολογητικά προέβλεπε ο αρχικός νόμος 4014/2011 θα μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Στην απόφαση αυτή προχώρησαν οι σύμβουλοι Επικρατείας μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) κατοίκων του Αμαρουσίου οι οποίοι έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Επιπλέον, οι δικαστές διέταξαν τη διακοπή της επεξεργασίας των αιτήσεων εκείνων οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των μεταγενέστερων νόμων 4042/2012 και 4030/2011, που τροποποίησαν τον αρχικό 4014/2011.
Το ΥΠΕΚΑ, με τροπολογίες, ουσιαστικά κατάργησε τα δικαιολογητικά που προέβλεπε ο αρχικός νόμος για την απόδειξη του χρόνου ανέγερσης ενός αυθαιρέτου, με συνέπεια να μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση αυθαίρετη κατασκευή με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη συνοδεία τεχνικής έκθεσης μηχανικού.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ, θα συνεχιστεί η επεξεργασία μόνο των φακέλων εκείνων που στηρίζουν την απόδειξη του χρόνου κατασκευής της αυθαίρετης οικοδομής σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα όπως προέβλεπε ο αρχικός νόμος.
Οι υπόλοιποι βρίσκονται στον …αέρα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα σημείο του αρχικού νόμου ούτε στις δεκάδες τροπολογίες που ακολούθησαν δεν προβλέπεται επιστροφή των χρημάτων «τακτοποίησης».
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (με πρόεδρο τον κ. Παν. Πικραμμένο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με την υπ’ αριθμ. 180/2012 απόφασή της έκρινε ότι με την διαδικασία που ακολουθείται για την «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κατασκευών «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».
Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται επίσης ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης των αυθαιρέτων διαρκώς παρατείνεται με νομοθετικές ρυθμίσεις. Το ίδιο έχει συμβεί και με την προθεσμία υποβολής των αναγκαίων δικαιολογητικών η οποία παρατάθηκε έως τις 30.9.2012, ενώ έχει παρασχεθεί η νομοθετική εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος για νέα παράταση των προθεσμιών αυτών.
Τους δικαστές απασχόλησε το γεγονός ότι αυτές οι συνεχείς παρατάσεις υποβολής των αιτήσεων «τακτοποίησης» αυθαιρέτων και η μεγάλη «ελαστικότητα» όσον αφορά τα έγγραφα που καταδεικνύουν τον χρόνο ανέγερσης ενός αυθαιρέτου οδηγούν στην δημιουργία νέας γενιάς αυθαίρετων μετά την 28η Ιουνίου 2012, δηλαδή μετά την εφαρμογή του ν. 4014/2011.
Βάσει του αρχικού νόμου 4014 / 2011 η υπεύθυνη δήλωση για την υπαγωγή στη ρύθμιση έπρεπε να συνοδεύεται από δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, από τα οποία θα αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής ή εγκατάστασης της χρήσης.
Ακολούθησε ο ν. 4030/2011 (που τροποποίησε τον ν. 4014/2011) με τον οποίο παρασχέθηκε η δυνατότητα αποδείξεως του χρόνου ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής _εάν δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες _ και με «ιδιωτικά έγγραφα βέβαιης χρονολογίας».
Στη συνέχεια εκδόθηκε ο ν. 4042/2012 (τροποποίησε και πάλι το Ν. 4014/2011) με τον οποίο προβλέφθηκε η δυνατότητα απόδειξης του χρόνου ολοκλήρωσης ενός αυθαιρέτου με «υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση μηχανικού».
Πηγή:  tovima.gr



A.G.S 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
ΜΕΛΕΤΕΣ-ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Σηφομιχελάκης Αθανάσιος    Μηχανολόγος Μηχανικός
2106659851 / 6973987581