Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Αύξηση των αντικειμενικών τον Ιούνιο


Σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο τον Ιούνιο, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο. Παράλληλα θα καταργηθούν φοροαπαλλαγές, ενώ η «απλοποίηση» στο καθεστώς ΦΠΑ είναι πιθανόν να οδηγήσει σε έναν ενιαίο συντελεστή μεταξύ 19% και 21%. Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εισπράξει εντός του έτους το ποσό των 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ότι θα ολοκληρώσει περίπου 12.000 ελέγχους με έμφαση στους φορολογουμένους που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ και στους φορολογουμένους με μεγάλη περιουσία και θα εισπράξει το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων. Επίσης, μέσω του νέου Μνημονίου η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα βάλει οριστικό τέλος στις χαριστικές ρυθμίσεις και τις αμνηστίες για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Οσον αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, μπορεί να αποφεύχθηκε η άμεση αύξησή τους, αλλά, όπως σημειώνεται στο Μνημόνιο, αυτό θα γίνει τον Ιούνιο προκειμένου να ευθυγραμμιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό με τις τιμές της αγοράς». Για τις φοροαπαλλαγές γίνεται λόγος για «εξάλειψη απαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων».

Ειδικότερα, με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι εντός του 2012 θα:

1. Εισπράξει 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

2. Εισπράξει το 20% νέων οφειλών βεβαιωμένων εντός του 2012.

3. Ολοκληρώσει 300 αναλυτικούς ελέγχους με βάση κριτήρια κινδύνου για φοροδιαφυγή σε μεγάλους φορολογουμένους.

4. Ολοκληρώσει 325 προσωρινούς ελέγχους (ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων) με βάση κριτήρια ρίσκου.

5. Εισπράξει το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

6. Ολοκληρώσει 1.300 ελέγχους σε αυτοαπασχολούμενους και θα εισπράξει το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

7. Ολοκληρώσει 10.000 αναλυτικούς ελέγχους για μη απόδοση ΦΠΑ και θα εισπράξει το 20% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

therealestatepress