Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Δόθηκε νέα παράταση για τα αυθαίρετα μέχρι 14 Σεπτεμβρίου.


Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων.
Την απόφαση αυτή έλαβε η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μετά από συναντήσεις με τη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας το οποίο πρότεινε, μεταξύ άλλων, την παράταση «για προφανείς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, για λόγους που υπαγορεύονται από το δημόσιο συμφέρον, αλλά και λόγω προβλημάτων που αφορούν σε δυσλειτουργίες της διοίκησης».
Υπενθυμίζεται οτι η σχετική προθεσμία έληγε 30 Ιουνίου 2012.
Η απόφαση έχει ήδη υπογραφεί σε Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και από τον υπουργό Οικονομικών καθώς με τη συγκεκριμένη απόφαση «δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού» και έχει σταλεί προς δημοσίευσή σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Αποφασίστηκε να εκδοθεί εγκύκλιος που αφορά ειδικά πρότυπα “δελτίων τρωτότητας των  κτιρίων”, αναλόγως της κατηγορίας τους. Το ΤΕΕ πρόκειται να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης για το λογισμικό σύστημα και για ό,τι άλλο τυχόν απαιτηθεί.
Συμφωνήθηκε παράλληλα, η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος και η άμεση έκδοση οδηγίας από το ΥΠΕΚΑ για το προβλεπόμενο διάγραμμα κάλυψης των προς εξέταση κτιρίων, ανάλογα με τις κατηγορίες κτιρίων, με στόχο να μην υπάρχουν προβλήματα από ασάφειες και ερμηνείες και τα στοιχεία να συμπεριληφθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα κατά τη δοκιμαστική λειτουργία.
Επίσης, συμφωνήθηκε και το περιεχόμενο του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την εφαρμογή του θεσμού της “Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου”, το οποίο είχε θεσμοθετηθεί προ διετίας. Στόχος είναι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σύντομα να βρει έτοιμο το σχετικό ΠΔ για την προώθηση της εφαρμογής του.
Τέλος, σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ και μετά από εισήγηση του Πράσινου Ταμείου, μελετάται ο τρόπος για την απλοποίηση της διαδικασίας επιστροφής χρημάτων στους πολίτες, σε περιπτώσεις λαθών σε αιτήσεις για ρύθμιση αυθαιρέτων.
Για να διαβάσετε την απόφαση για την παράταση πατήστε εδώ.

Πηγή: ypeka.gr, all4me