Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Απόγνωση επενδυτών Φ/Β εκφράζει ο ΠΑΣΥΦ στο ΥΠΕΚΑΑναβρασμός επικρατεί στην αγορά φωτοβολταϊκών εν όψει των νέων ρυθμίσεων της κυβέρνησης στον τομέα και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΦ εξέφρασαν τις ανησυχίες των επενδυτών προς τον υφυπουργό Ενέργειας, Μάκη Παπαγεωργίου.
Ειδικότερα, το προεδρείο του Συνδέσμου ενημέρωσε τον υφυπουργό για την ανησυχία και την οργή που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών (και ειδικά των χιλιάδων μικρών επενδυτών που εναπόθεσαν σε αυτόν τον κλάδο τις αποταμιεύσεις τους και που χρωστούν μεγάλο μέρος των επενδύσεών τους στις τράπεζες) καθώς βλέπουν το κράτος να μην σέβεται τις δεσμεύσεις και τις υπογραφές που έχουν βάλει τα όργανά του.
«Τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι μικροεπενδυτές σε μια άδικη αντιμετώπιση εκ μέρους της πολιτείας κανείς δεν μπορεί να τον προβλέψει», τόνισαν οι επενδυτές που συναντήθηκαν με τον υφυπουργό.
Επιπλέον, όπως επισήμαναν, οποιαδήποτε απόπειρα για πιθανή παρέμβαση αναδρομικά αλλά και για τις μελλοντικές επενδύσεις, θα επιφέρει απομάκρυνση κάθε ξένου η εγχωρίου επενδυτή εξαιτίας του κλίματος ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης που θα δημιουργηθεί.
Ο ΠΑΣΥΦ τόνισε ότι δεν είναι οι ΑΠΕ οι οποίες ευθύνονται για τα ελλείμματα της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά μια σειρά άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας και της στρεβλώσεις της αγοράς. «Μόνον του 40% του ΕΤΜΕΑΡ διοχετεύεται στην πραγματικότητα προς τις ΑΠΕ, ενώ το υπόλοιπο 60% κατευθύνεται προς τα ορυκτά καύσιμα και τις ΣΥΘΥΑ», αναφέρει ο σύνδεσμος.
Οι επενδυτές ζήτησαν από τον υφυπουργό να μην ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο πριν εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (δημοπρασίες δικαιωμάτων, απόσπαση μέρους του τέλους ΕΡΤ, τέλος λιγνιτικής παραγωγής κ.λπ.,) και πριν υπάρξει λελογισμένη αύξηση του Ειδικού Τέλους για τη μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).
Παρουσίασαν επίσης στοιχεία της αγοράς, σύμφωνα με τα οποία δεν ισχύει η άποψη που έχει επικρατήσει περί πολύ υψηλών αποδόσεων των φωτοβολταϊκών.
Εξέφρασαν, τέλος, την αντίθεσή τους σε κάθε σκέψη για αναστολή νέων αδειοδοτήσεων, καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα φουντώσει το παραεμπόριο υφιστάμενων αδειών.
energyonline