Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πετρέλαιο θέρμανσης: από Τετάρτη η χορήγηση του επιδόματος



Σχετικά Άρθρα Πετρέλαιο θέρμανσης: δυο εμπόδια στη χορήγηση του επιδόματος Επίδομα θέρμανσης: αλλάζουν τα κριτήρια – Διευρύνονται οι δικαιούχοιΠετρέλαιο θέρμανσης: τα νέα κριτήρια για το επίδομα Κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο: χρήσιμες πληροφορίες για τα νοικοκυριά από ΠΟΜΙΔΑΘέρμανση: οδηγός εναλλακτικών πηγών – Σύγκριση τιμών Πιθανότατα από την Τετάρτη θα ενεργοποιηθεί η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για το επίδομα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές που πληρούν τα κριτήρια.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν tanea.gr, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική εφαρμογή, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: «ελπίζουμε από αύριο, Τετάρτη, να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πύλη».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και θα ακολουθήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την καταγραφή των δικαιούχων είσπραξης του επιδόματος.
Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τα διαμερίσματα πολυκατοικιών και τους πολίτες που δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση το 2012, τα δυο βασικά «αγκάθια» στη χορήγηση του επιδόματος, προκρίθηκαν οι εξής λύσεις:
-Οι ένοικοι πολυκατοικιών με αυτόνομη θέρμανση θα δικαιούνται επίδομα -αντί επιστροφής φόρου- ανεξαρτήτως της κατανάλωσης πετρελαίου. Θα λαμβάνουν δηλαδή επίδομα ακόμα κι αν δεν ανάψουν καθόλου τα καλοριφέρ τους, ανάλογα με το ποσό της αγοράς πετρελαίου και τα χιλιοστά και όχι με βάση την κατανάλωση.
Όσοι έχουν αυτονομία θέρμανσης με πετρέλαιο, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ποσό της επιδότησης που δικαιούνται, δηλώνοντας υπεύθυνα πάνω στο έγγραφο της αίτησης ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, χωρίς να συμπληρώσουν ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση.
-Όσοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση, λόγω χαμηλού εισοδήματος πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μία υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί για εξαίρεση υποβολής φορολογικής δήλωσης (εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ αν πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους ή 3.000 ευρώ αν πρόκειται για λοιπούς φορολογουμένους όπως επαγγελματίες, επιτηδευματίες κτλ).
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr, όπου οι χρήστες πρέπει να αναγράψουν το ΑΦΜ τους, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους, τη διεύθυνση της κατοικίας και τα τετραγωνικά της κατοικίας.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος:
-Για τους άγαμους ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ.
-Για του έγγαμους χωρίς παιδιά ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ.
-Για τους έγγαμους με ένα παιδί ετήσιο εισόδημα 38.000 ευρώ, με δυο παιδιά 41.000 ευρώ και με τρία παιδιά 44.000 ευρώ.
Τα περιουσιακά κριτήρια θα είναι τα ακόλουθα:
-Για τους άγαμους ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 150.000 ευρώ.
-Για τους έγγαμους ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ

econews