Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Κατασκευαστές: να ενταχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα όλα τα κτίσματα μέχρι την 1η Απριλίου 2013Την τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων μέχρι και την 1η Απριλίου του 2013, ζητά μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων, με αφορμή και το νέο νόμο που αναμένεται να δωθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο από το υπουργείο έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι "κόκκινη" γραμμή για τα αυθαίρετα είναι η 28 Ιουλίου 2011 - ημερομηνία εφαρμογής τού υφιστάμενου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία τακτοποίηση αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν μετά από την ημερομηνία αυτή.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία, στο πλαίσιο της χθεσινής, έκτακτης πανελλήνιας συνδιάσκεψης των κατασκευαστών κτιρίων Ελλάδος στην Αθήνα, πρότεινε να μειωθούν τα πρόστιμα για τις μεγάλες επιφάνειες, κυρίως, στα επαγγελματικά ακίνητα, προκειμένου το κράτος να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι όπως αναφέρουν θα τα καταβάλουν.

Επίσης, πρότεινε την άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την κατάργηση των εμπορικών ζωνών στα επαγγελματικά ακίνητα. Σχετικά με τις εμπορικές ζώνες, σημειώθηκε ότι εμπορικότητα δεν υπάρχει πλέον σε κανέναν δρόμο της Ελλάδας, καθώς το 50% εξ΄ αυτών είναι κλειστά και το 50% δεν καταβάλει το συμφωνημένο μίσθωμα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε σχετική της ανακοίνωση:

"Την περίοδο, που διανύει η χώρα τη μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση και να ενεργοποιήσουμε πάση θυσία ακόμη και με ζημία τις επιχειρήσεις μας για το καλό της εθνικής οικονομίας και της μείωσης της ανεργίας και ζητάμε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων να περιοριστεί στο μέσο ευρωπαϊκό φόρο μεταβίβασης (4%).
Απαλλαγή του φόρου ακίνητης περιουσίας για τα απούλητα ακίνητα των επιχειρήσεων του κλάδου 10 χρόνια τουλάχιστον από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
Αναστολή του ΦΠΑ 23% στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στην αυτοπαράδοση τουλάχιστον μέχρι και το 2016.
Στο νέο νόμο, που αφορά αυθαίρετα κτίσματα και πολεοδομικές παραβάσεις, να ενταχθούν όλα τα κτίσματα, μέχρι και την 1η Απριλίου του 2013 και να μειωθούν τα πρόστιμα για τις μεγάλες επιφάνειες, κυρίως, στα επαγγελματικά ακίνητα, προκειμένου το κράτος να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι και, με θετική προαίρεση, θα καταβάλουν και, με αυτή την είσπραξη, μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο το χαράτσι και, γενικά, οι φόροι ακινήτων, για τα προσεχή τρία χρόνια".