Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

"Πανάκριβο δώρο" από το ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα!


Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και λίγο πριν ο νόμος τεθεί σε διαβούλευση το ποσοστό του 40% που φημολογείται για "άφεση αμαρτιών" (νομιμοποίηση) στις υπερβάσεις κρίνεται αν μη τι άλλο "πανάκριβο δώρο"!
Νομιμοποιούνται οριστικά οι πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, με την προϋπόθεση ότι οι παραβάσεις αυτές δεν ξεπερνούν το 40% των όρων δόμησης, που ισχύουν στην περιοχή που έχουν ανεγερθεί. Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, όλες οι αυθαιρεσίες που δεν υπερβαίνουν το 40% του νομίμου περιγράμματος του κτιρίου, όπως καθορίζεται στην οικοδομική άδεια, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", η ρύθμιση καθορίζει ότι θα νομιμοποιούνται μέχρι και 20% των παράνομων εξωστών  και μέχρι 20% των παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων. Παράλληλα, στο νέο νόμο, προβλέπονται διαδικασίες νομιμοποίησης που δε θα ταλαιπωρούν τους πολίτες, αλλά θα δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα των αυθαιρεσιών, με την πληρωμή ακόμη και ενός απλού παραβόλου των 500 ευρώ.
Επιπρόσθετα όλα τα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1975 θα θεωρούνται νόμιμα, είτε διαθέτουν άδεια είτε όχι.