Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Να μην ανακοπεί το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον"στη Δυτική Μακεδονία

Ανακοίνωση για το θέμα της αναστολής του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον" στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, εξέδωσε το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας. Οπως αναφέρει, ο επικαλούμενος λόγος που οδήγησε στην εξέλιξη αυτή, είναι η πλήρης απορρόφηση των σχετικών πόρων, που αναλογούσαν στις εν λόγω δύο Περιφέρειες.
Ωστόσο επισημαίνει, ότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ ως υπεύθυνου για την υλοποίηση του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον", και ότι περιήλθε στην αντίληψή του το θέμα, κατόπιν εντολής του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.) προς όλες τις Τράπεζες που συμμετέχουν στο εν λόγω Πρόγραμμα.
Το ΤΕΕ/ΤΔΜ τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι παρά τα προβλήματα που παρουσίασε το Πρόγραμμα από τον αρχικό του σχεδιασμό (γραφειοκρατία, υποχρεωτική διαδικασία μέσω Τραπεζών, μη διαφοροποίηση κόστους παρεμβάσεων ανάλογα με την κλιματική ζώνη), υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, μεταξύ των άλλων και εξαιτίας της σημαντικής αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από την έναρξη της χειμερινής περιόδου 2012 και μετά. Μια εξέλιξη που είχε επισημάνει έγκαιρα το Τμήμα από το 2011, τεκμηριώνοντας ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας είχαν ήδη εισέλθει σε κατάσταση "ενεργειακής φτώχειας", γεγονός που το εν λόγω Πρόγραμμα αγνόησε παντελώς.

Ταυτόχρονα τονίζεται ότι η βραδύτητα εξέτασης και έγκρισης αιτημάτων για προεγκρίσεις δανείων από τις Τράπεζες παραμένει μέχρι και σήμερα υπερβολική, με τους περισσότερους πολίτες που έλαβαν έγκριση να αναγκάζονται να ζητούν παρατάσεις λόγω του παρατεταμένου χειμώνα στην περιοχή, γεγονός που εμποδίζει την ευχερή εκτέλεση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης.

"Σε μια εποχή, που η Χώρα μας "αναγκάστηκε" να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η ενεργειακή θωράκιση όσο το δυνατόν περισσότερων κτιρίων στη Δυτική Μακεδονία, με τα πολλαπλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη που αυτή θα επιφέρει, δεν είναι δυνατόν να ανακόπτεται. Ιδιαίτερα, όταν η ζήτηση ένταξης των πολιτών της περιοχής στο Πρόγραμμα έχει τάση αυξητική και ήδη υπάρχουν πολλοί αιτούμενοι που έχουν προκαταβάλει χρήματα, προμηθευτές που έχουν παραδώσει υλικά και εξοπλισμό, ενώ κατασκευαστές έχουν προχωρήσει τις εργασίες, δίχως όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι πλέον, να γνωρίζουν πότε και πώς θα εξοφληθούν.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη στα πλαίσια του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ’ οίκον", η διάθεση αναλογικά περισσότερων κονδυλίων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συγκριτικά με άλλες περιοχές, διότι η διάρκεια του χειμώνα, στη δυσμενέστερη κλιματικά Δ’ Ζώνη της Χώρας, αγγίζει τους έξι (6), ακόμη και τους επτά (7) μήνες. Εξάλλου, το ποσό που προβλέπονταν από τον αρχικό προϋπολογισμό του Προγράμματος για το σύνολο των τεσσάρων Νομών της Δυτικής Μακεδονίας, είναι πολύ μικρό (15.000.000 ευρώ για την κάλυψη κατοικιών της τάξης των 1.000 και μόνο, μιας και ανά κατοικία αναλογούν 15.000 ευρώ). Επομένως και στη βάση αυτή, απαιτείται επαναπροσέγγιση, τόσο του ποσού της επιδότησης ανά κατοικία, όσο και του ίδιου του ποσοστού της σχετικής επιχορήγησης" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, καλεί τους αρμόδιους προκειμένου να εξαλείψουν τις παθογένειες του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον" και να προβούν σε άμεση συνέχιση της χρηματοδότησής του για την Δυτική Μακεδονία, ως αποτέλεσμα όμως του συνολικού επανασχεδιασμού, επαναπροσδιορισμού και απλοποίησης των διαδικασιών του.

Σημειώνεται, ότι για το θέμα υπέβαλε σχετική ερώτηση στη Βουλή και ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Φλώρινας,
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, όπου μεταξύ άλλων ρωτάει τον αρμόδιο υπουργού για το τι προτίθεται να πράξει, ώστε να εξασφαλίσει νέα κονδύλια για τη συνέχιση του προγράμματος στη Δυτική Μακεδονία, αν προτίθεται να εκπονήσει νέα προγράμματα και αν μελετάται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ευνοϊκότεροι όροι για περιοχές με μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.(buildnet)