Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να μην “χάσετε” το ακίνητό σας


aerofΣτενεύει ασφυκτικά το χρονικό περιθώριο που χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν στη διάθεσή τους για να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης για τις αρχικές εγγραφές δικαιωμάτων (π.χ. πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση κτλ) στο κτηματολόγιο. Σήμερα τα «αγνώστου ταυτότητας» ακίνητα ανέρχονται στις 130.000,αριθμός που παραμένει ίδιος τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι κάτοικοι εσωτερικού και εξωτερικού με ακίνητα στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Έβρου, Δράμας, Κιλκίς και Ξάνθης πρέπει μέχρι τις 17 Ιουνίου και 17 Αυγούστου αντίστοιχα να καταθέσουν τις αιτήσεις διόρθωσης, εάν διαφωνούν με τις αρχικές εγγραφές.
Προσοχή: Οι συγκεκριμένες καταληκτικές ημερομηνίες αφορούν στους ΟΤΑ Αγ. Παύλου, Ευκαρπίας, Νεάπολης, Πεύκων, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Συκιών και Τριανδρίας (Ν. Θεσσαλονίκης), Αλεξανδρούπολης (Ν. Έβρου), Δράμα (Ν.Δράμας), Κιλκίς(Κιλκίς) και Ξάνθης (Ξάνθη).
Παράλληλα, σταδιακά έως το τέλος του 2013, λήγει η διετής παράταση που είχε δοθεί για την υποβολή διορθώσεων σε 21 περιοχές που κτηματογραφήθηκαν με το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα και απέκτησαν κτηματολογικό γραφείο το 2003. Για τις περιοχές αυτές, η προθεσμία υποβολής διορθώσεων ήταν οκταετής και έγινε δεκαετής το 2011 με τροπολογία.
Η διόρθωση
Η διαδικασία της διόρθωσης των εγγραφών στα αρχεία του κτηματολογίου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Και αυτό διότι, σε διαφορετική περίπτωση, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να απωλέσουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους σε ακίνητα, ακόμη και εάν διαθέτουν συμβόλαιο αγοραπωλησίας.
Για παράδειγμα, πωλητής και προηγούμενος δικαιούχος είχε υποβάλει δήλωση κτηματογράφησης στο οικείο κτηματολογικό γραφείο. Αμέσως κατήρτισε συμβόλαιο πώλησης και μεταβίβασης κυριότητας το οποίο μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο.
Ωστόσο, ο νέος ιδιοκτήτης δεν υπέβαλε δήλωση κτηματογράφησης όσο διάστημα ήταν σε ισχύ η προθεσμία υποβολής δηλώσεων. Ως αποτέλεσμα, στο οικείο κτηματολόγιο καταχωρίστηκε οριστικά ως ιδιοκτήτης ο πωλητής, δηλαδή ο προηγούμενος δικαιούχος εμπραγμάτου δικαιώματος του συγκεκριμένου συμβολαίου.
Όσες ιδιοκτησίες δεν είχαν δηλωθεί σε μια περιοχή κατά την κτηματογράφησή της, εντάσσονται στην κατηγορία «αγνώστου ιδιοκτήτη». Και εάν ο «άγνωστος» ιδιοκτήτης δεν γίνει…γνωστός, τότε τα ακίνητα περνούν στο Δημόσιο.
Ενδεικτικά, στο Κιλκίς και τη Δράμα ποσοστό της τάξης του 8% των καταγραφέντων γεωτεμαχίων είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη», σύμφωνα με την Κτηματολόγιο.
Τι περιμένει τους ιδιοκτήτες
Σύμφωνα με όσα ισχύουν έως σήμερα, μετά την παρέλευση των σχετικών προθεσμιών -μέσα στους επόμενους μήνες και σταδιακά, έως το τέλος του 2013- τα αδήλωτα ακίνητα περιέρχονται στο Δημόσιο. Ύστερα από μία τέτοια εξέλιξη, οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα διεκδικήσουν μόνον δικαστικά.
Ωστόσο, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, που αναμένεται να ψηφιστεί προσεχώς από τη Βουλή, παρατείνεται η προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο σχέδιο νόμου «επιμηκύνεται η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, ώστε να διευκολυνθούν περαιτέρω οι δικαιούχοι να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους για διόρθωσή εγγραφών.
Επίσης, υποβοηθείται το έργο των δικαστών στις σχετικές δίκες καθώς καθιερώνεται η υποχρεωτική προσκόμιση πιστοποιητικών κτηματολογικών εγγραφών και των τεχνικών εισηγήσεων, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα της ταυτότητας του ακινήτου».
Τι να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι
Σύμφωνα με την Κτηματολόγιο, κατά την υποβολή αίτησης διόρθωσης, το πιο κρίσιμο σημείο είναι ο προσεκτικός έλεγχος των εγγράφων. Ο δικαιούχος εφόσον συμφωνεί με τα στοιχεία της εγγραφής δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια. Στην περίπτωση που δεν συμφωνεί με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης / ένσταση, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά (ορίζονται στον ιστοτόπο της Κτηματολόγιο).
Εάν κάποιος που έκανε δήλωση ιδιοκτησίας δεν παραλάβει φάκελο θα πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης.
Ας σημειωθεί ότι έως το επόμενο φθινόπωρο αναμένεται να κληθούν οι ιδιοκτήτες σε επτά περιοχές της Αττικής (Περιστέρι, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Πειραιάς, Γαλάτσι, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία) να καταθέσουν αιτήσεις διόρθωσης των εγγραφών.