Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Σημαντικές αλλαγές στα αυθαίρετα με μεγάλες πολεοδομικές παρανομίες





Σημαντικές αλλαγές στην κατηγορία των "μεγάλων" πολεοδομικών παρανομιών δηλαδή στα αυθαίρετα χωρίς άδεια ή σε εκείνα που έχουν υπέρβαση συντελεστή δόμησης άνω του 40% ή επιτρεπόμενου ύψους άνω του 20% φέρνει το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, που παρουσιάζεται σήμερα από την "Καθημερινή".
Μετά την πληρωμή του παραβόλου και του προστίμου, στα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας θα δίνεται, όπως αναφέρεται, κατ΄ αρχήν αναστολή κυρώσεων για 30 έτη και στη συνέχεια θα ανοίγει ένα "παράθυρο" για οριστική εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση. Αυτό όμως θα γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ποιές είναι αυτές:

"1. Μετά το "κλείσιμο" της προθεσμίας υποβολής νέων δηλώσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος θα επιλέγει περιοχές αυθαιρέτων οι οποίες θα πολεοδομηθούν εντός 5ετίας.

2. Εντός 10ετίας ο έχων αυθαίρετο θα πρέπει να ζητήσει από την πολεοδομία να ελεγχθεί το κτίσμα από Ελεγκτή Δόμησης (το κόστος επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη), προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι τα στοιχεία που δήλωσε για την "τακτοποίηση" ήταν ακριβή".

3. Τέλος, εντός 10ετίας ο έχων αυθαίρετο θα πρέπει να ανταλλάξει ή να εξαγοράσει από την Τράπεζα Γης συντελεστή δόμησης ίσο με την υπέρβαση δόμησης που έχει πραγματοποιήσει".
Αξίζει να αναφερθεί ότι η νομολογία του ΣτΕ έχει επανειλημμένως τονίσει την αλλοίωση που επιφέρει στον πολεοδομικό σχεδιασμό η νομιμοποίηση της εκτός σχεδίου αυθαίρετης δόμησης. Για το λόγο αυτό στο νέο σχέδιο, όπως φαίνεται, προβλέπεται σύνδεση με μελλοντική πολεοδόμηση.
Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα δήλωσης νέων αυθαιρέτων προς "τακτοποίηση" έληξε στις 31 Μαΐου και το νέο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες
buildnet