Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αυθαίρετα: “κοντός ψαλμός” για το νέο νομοσχέδιο


Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τα  αυθαίρετα στη Βουλή όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης.
Στόχος του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα είναι να τοποθετηθεί το “τελευταίο σύνορο” στην αυθαίρετη δόμηση, προκειμένου να υπάρξει αποτρεπτική και αποτελεσματική καταπολέμηση της στο μέλλον με βασικό εργαλείο την “ταυτότητα κτιρίου”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.
Οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα έγιναν στο πλαίσιο συνάντησης του κ. Καλαφάτη με  με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε έναν απολογισμό της πορείας του ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
Μεταξύ άλλων ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στο έργο του σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τη διαχείριση αποβλήτων, τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, τα αυθαίρετα, την Τράπεζα Γης, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, το Κτηματολόγιο, την ελεγκτική λειτουργία, τη διαχείριση υδάτων, την επιθεώρηση περιβάλλοντος και το επιχειρησιακό πρόγραμμα για το περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ).
—Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στη Θεσσαλονίκη
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Καλαφάτης  στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στις δύο παρεμβάσεις στην παλιά παραλία και στο περιαστικό δάσος του Σέϊχ Σου αντίστοιχα.
Όσον αφορά στην παλιά παραλία, η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου πεζών κατ΄επέκταση της παλιάς παραλίας με τον σχεδιασμό ενός ελαφρού μεταλλικού “καταστρώματος”, με ξύλινη επένδυση που θα συμπληρώνεται από ειδικό φωτισμό και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η παρέμβαση θα διατηρήσει τη γραμμικότητα της χάραξης και τα ιστορικά χαρακτηριστικά της παλιάς παραλίας.
Όσο για το Σέϊχ Σου, ο στόχος είναι η σύνδεση του περιαστικού δάσους με τον αστικό ιστό του πολεοδομικού συγκροτήματος, η διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών, χώρων άθλησης και αναψυχής, με περιβαλλοντική αναβάθμιση και προστασία του οικοσυστήματος.
Στόχος του ΥΠΕΚΑ κατά τον κ. Καλαφάτη είναι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, που βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικές κρίσεις κι έχουν περιορίσει τις “αποδράσεις” από την πόλη, να εντάξουν στην καθημερινή τους ζωή τον περίπατο στο Σέϊχ Σου, την αναψυχή, την άθληση, την πεζοπορία και την ποδηλατοδρομία, μέσα από ήπιες παρεμβάσεις υψηλής αισθητικής .
econews