Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Βαριές παραβάσεις αυθαιρέτων: "Ιερά εξέταση" από ελεγκτή δόμησης!


Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την έντυπη έκδοση του "Έθνους" του Σαββάτου (σελ.20-21) και αφορούν τις περιπτώσεις δηλώσεων "βαρέως τύπου", δηλαδή υπερβάσεις που ξεπερνούν το 20% της δόμησης, το 40% κάλυψης, αυθαίρετα χωρίς καθόλου άδεια κ.λ.π. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνει υποχρεωτικός έλεγχος από ελεγκτή δόμησης, ο οποίος θα εκδόσει πόρισμα για την πληρότητα και την ορθότητα των στοιχείων που υποβλήθηκαν.
Θα πρέπει λοιπόν-σύμφωνα και με το σχετικό δημοσίευμα- ο ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει τη διαδικασία της υπαγωγής και να αναμείνει την πιστοποίηση ότι το αυθαίρετο δε βρίσκεται σε απαγορευμένες περιοχές, όπως δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, κ.α.. Ακόμη και ότι δεν ανεγέρθηκε μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Ιουλίου 2011.

Η διαδικασία μπορεί να πάρει ακόμη και δύο με τρία χρόνια μέχρι την πιστοποίηση. Σε περίπτωση που το πόρισμα βγει αρνητικό το ακίνητο βγαίνει από τη ρύθμιση και ορατό το ενδεχόμενο της κατεδάφισης, ενώ το καταβληθέν ποσό του παραβόλου δεν επιστρέφεται.

Σε αναμονή επομένως επιβεβαίωσης των πληροφοριών του "'Εθνους" για τη σχετικά νέα είδηση με την οποία μας τροφοδότησε και θα επιβεβαιώσει την πολύ παλαιότερη φήμη που θέλει το ΥΠΕΚΑ να επενδύει στις αρμοδιότητες των ελεγκτών δόμησης προκειμένου να ελέγξει "περίεργα" φαινόμενα που θα σχετίζονται με τις δηλώσεις αυαθιρέτων...