Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Υπεγράφη το υπερ-έργο αποχέτευσης Ανατολικής Αττικής


Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την υπογραφή την κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό και τους Δημάρχους Κρωπίας, Παιανίας και Μαρκοπούλου.
"Κυρίες και κύριοι, θα το πω όπως το αισθάνομαι. Με αυτό το έργο μπαίνει μια τάξη στο μπάχαλο, σε ένα μπάχαλο δεκαετιών. Και ήταν καιρός πια και σε αυτόν τον τομέα να γίνει η Ελλάδα, Ευρώπη.
Το έργο αυτό, χωρίς καμιά αμφιβολία, πέρασε από σαράντα κύματα. Διάφορες αδυναμίες της διοίκησης και η δικομανία από την άλλη πλευρά, το καθυστέρησαν. Και το καθυστέρησαν πολύ. Σήμερα όμως μπορούμε, χωρίς φυσικά να κομπάζουμε και χωρίς να πανηγυρίζουμε, να πούμε πώς περνάμε σε μια καινούργια φάση. Από τη φάση της θεωρίας στη φάση της πράξης. Από αύριο οι κατασκευαστές μπορούν να ξεκινήσουν να κατασκευάζουν αυτό το έργο. Το 2015 θα είναι έτοιμο και από εκεί και πέρα θα αλλάξει η ζωή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων στα Μεσόγεια.
Αλλά το έργο αυτό στέλνει και ένα ευρύτερο μήνυμα. Ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού, ένα μήνυμα αλλαγής της νοοτροπίας και των πολιτών και του κράτους  σε σχέση με το περιβάλλον.  Στέλνει όμως κι ένα μήνυμα σε εμάς. Στην κυβέρνηση, στις περιφερειακές και τις τοπικές αρχές. Πως το έργο αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα τέτοια έργα και για τα υγρά και για τα στερεά απόβλητα.
Αυτήν  την ώρα ξέρετε ότι σε όλη της Ελλάδα είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για δέκα έργα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με ΣΔΙΤ, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων σταθμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής.
Θέλω να στείλω λοιπόν ένα μήνυμα και από τη δική μου πλευρά σε σχέση με την προσπάθεια  που γίνεται σε αυτό το επίπεδο. Όπως και στο έργο που σήμερα ξεκινάει και στα υπόλοιπα έργα, σχεδόν παντού, έχουμε μια σειρά από ενστάσεις από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Είναι δικαίωμα του καθενός, βεβαίως, προστατευόμενο από το Σύνταγμα, να έχει τις δικές του αντιρρήσεις. Αλλά είναι και δικαίωμα της πολιτείας να επιμείνει στο δρόμο του εκσυγχρονισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης. Θα προχωρήσουμε λοιπόν και αυτοί οι οποίοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακών να ξέρουν ότι στο τέλος θα τις χάσουν αυτές τις μάχες. Η κοινή λογική και η Ευρώπη θα κερδίσουν. Θα προχωρήσουμε μπροστά με αποφασιστικότητα γιατί το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στην πατρίδα μας. Με αυτόν τον τρόπο κινηθήκαμε σ’ αυτό το έργο ως Υπουργείο Ανάπτυξης και έτσι θα κινηθούμε και σε όλα τα υπόλοιπα.
Με το Γιάννη Σγουρό μιλήσαμε πολλές φορές, τους τελευταίους 12 μήνες, για το έργο που σήμερα ξεκινάει.  Ήταν πραγματικά αγωνιώδης η προσπάθεια για να φτάσουμε μέχρι εδώ αλλά άξιζε τον κόπο. Άξιζε ο κόπος και του ίδιου του Γιάννη Σγουρού, των συνεργατών του και φυσικά των δικών μου συνεργατών στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Και η ικανοποίηση που σου μένει στο τέλος μιας τέτοιας προσπάθειας  είναι ακριβώς, ότι κάτι αλλάζει και το βλέπεις μπροστά σου να αλλάζει. Σε λίγο καιρό θα το δουν και οι κάτοικοι των Μεσογείων και εύχομαι να μην είναι οι μόνοι. Και δεν θα είναι οι μόνοι.
Όλοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής και όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας δικαιούνται να έχουν ένα επίπεδο ζωής αντίστοιχο με αυτό των προηγμένων κρατών της Ευρώπης. Και εδώ δεν πρέπει να είμαστε για τα λόγια, πρέπει να είμαστε για τα έργα. Έργα σαν και αυτό που σήμερα ξεκινάει".