Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Αυθαίρετα: από σήμερα η νέα ηλεκτρονική τακτοποίηση – Τι προβλέπει


Από σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του ΤΕΕ, οπότε και θα είναι δυνατή η υποβολή νέων δηλώσεων αυθαιρέτων στο νέο Νόμο 4178/13, η μεταφορά των δηλώσεων του Ν.4014/11 στο νέο Νόμο μετά από σχετική αίτηση, καθώς και η εκτέλεση των λοιπών διαδικασιών της υπαγωγής που αφορούν τις πληρωμές και την χορήγηση των αντίστοιχων βεβαιώσεων.
Την υπουργική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του νέου νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, υπέγραψε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.
Η απόφαση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και ειδικές διατάξεις για τη διάσωση των αυθαιρετούχων οι οποίοι είχαν περαιώσει τη διαδικασία τακτοποίησης με τον προηγούμενο νόμο για τα αυθαίρετα (4014/11).
Εδώ ολόκληρη η απόφαση

Ειδικότερα, η απόφαση περιλαμβάνει ρυθμίσεις για:
*την ανάθεση του πληροφοριακού συστήματος στο TEE
*τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για την περαίωση της διαδικασίας
*τις προθεσμίες πληρωμών, εκπτώσεων και προσαυξήσεων
*τη διεκπεραίωση των υπαγωγών που έχουν πραγματοποιηθεί με προγενέστερες του νόμου 4178/2013 διατάξεις,
*τη χορήγηση στοιχείων σε τρίτους και
*τη δυνατότητα πρόσβασης (αποκλειστικά) σε στοιχεία του συστήματος από συγκεκριμένες δημόσιες αρχές και λειτουργούς.
Ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε: «Με το νέο νόμο για τα αυθαίρετα έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους. Όσοι σπεύσουν να το δηλώσουν, θα ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου. Όσο νωρίτερα δηλώσουν οι πολίτες κάποιο αυθαίρετό τους, τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα θα έχουν για να αποπληρώσουν το αναλογούν πρόστιμο. Διάστημα που φτάνει σχεδόν τα εννέα χρόνια.
«Επιπλέον έχουμε προβλέψει πολλές κατηγορίες εκπτώσεων, που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Καλούμε τους πολίτες που έχουν αυθαίρετο κτίσμα ή κάποια αυθαιρεσία σε νόμιμο κτίσμα να το δηλώσουν, σύμφωνα με το νέο νόμο, ώστε να μπορούν χωρίς πρόβλημα μελλοντικά να το μεταβιβάσουν και να το αξιοποιήσουν».
Διαβάστε την υπουργική απόφαση για τα αυθαίρετα εδώ.