Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Εξπρές κατεδάφιση των αυθαιρέτων προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα δάση



katedafisi2Σύνθετα τουριστικά καταλύματα, διαδικασίες-εξπρές για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί μέσα σε δασικές εκτάσεις, λειτουργία βιομηχανιών, όπως για παράδειγμα εργοστάσια άντλησης και εμφιάλωσης νερού και εγκατάσταση τελεφερίκ - εφόσον δεν υπάρχει οδική πρόσβαση - προβλέπονται μεταξύ άλλων από το σχέδιο νόμου για τα «δασικά οικοσυστήματα» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Το σχέδιο νόμου που τίθεται σε διαβούλευση έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπει ακόμη και την αναζήτηση θησαυρού στα δάση (!), τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
Σε ό,τι αφορά τα τουριστικά καταλύματα, πλέον επιτρέπεται η ανάπτυξή τους και από φυσικά πρόσωπα και όχι μόνο από τον ΕΟΤ. Οι προς οικοδόμηση χώροι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% της έκτασης ενώ ο συντελεστής δόμησης δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 0,05. Από τις ρυθμίσεις αποκλείονται οι αυτόνομες τουριστικές κατοικίες.
Οικοδομικοί συνεταιρισμοί.
Με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που διαθέτουν δασικές εκτάσεις - που αποκτήθηκαν πριν από τις 11 Ιουνίου 1975 - και δεν μπορούν να χτίσουν να προχωρήσουν σε ανταλλαγές, μέσω της θεσμού της Τράπεζας Γης, με εκτάσεις που μπορούν να δομηθούν.
Την ίδια ώρα, απλουστεύονται οι διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί σε δασικές εκτάσεις.
Στο μεταξύ, όσοι έχουν προχωρήσει σε εκχερσώσεις είναι υποχρεωμένοι - με δική τους δαπάνη - να προχωρήσουν σε αναδάσωση ίσης έκτασης με αυτής της επέμβασης ύστερα από υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας. Ακόμη, αλλάζει η διαδικασία αναγνώρισης των αγρών που άλλαξαν μορφή. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις δεν απαιτούνται πλέον τίτλοι πριν από το 1946, αρκεί να προκύπτει από αεροφωτογραφία του 1945 ότι είχαν αγροτική μορφή.
Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το σχέδιο νόμου παρέχονται δυνατότητες δραστηριοποίησης σε δάση και δασικές εκτάσεις κυρίως στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. «Με το νομοσχέδιο δεν κάνουμε κάποια μεγάλη τομή, αλλά νοικοκυρεύουμε το κράτος επιλύοντας χρόνια προβλήματα των ανθρώπων της υπαίθρου», τονίζει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.
Toυ Προκόπη Γιόγιακα