Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ν.4178/13: Πολλή προσοχή στα...τετραγωνίδια!


Με το νέο νόμο φαίνεται να τροποποιείται ο τρόπος που συγκρίνουμε τα μεγέθη της υπέρβασης με τα επιτρεπόμενα μεγέθη, σε σχέση με τον 4014/11. Ακόμη αναμένονται διευκρινίσεις. Και να το γιατί:
Με τον 4014/11 η υπέρβαση στο φύλλο καταχώρησης έμπαινε στον αριθμητή, ενώ στον παρονομαστή έμπαινε η επιτρεπόμενη δόμηση κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής αδείας.

Στο άρθρο 18 και στην παράγραφο 2 του Ν.4178/13 διαβάζουμε ότι "...Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντελεστών των τετραγωνιδίων, τα μεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου...". Το  οποίο σημαίνει ότι αν μεταφέρεις δήλωση και την τροποποιήσεις (αλλαγές στα φύλλα καταγραφής) πρέπει να πάρεις "φρέσκους" όρους δόμησης. Το ζήτημα έχει φέρει σε πολλούς και ζαλάδες και μπελάδες, αφορά το Σ.Δ. και το ποσοστό 20%, 50% κλπ.

Σε αναμονή διευκρινίσεων, ο 4014/11 λειτουργούσε διαφορετικά ως προς αυτό, πολλοί μηχανικοί έχουν υποθέσεις που οι όροι δόμησης άλλαξαν δραστικά και σαφώς δεν ξέρουν τί πρέπει να πράξουν. Αναμένονται διευκρινίσεις και μέχρι τότε...μη βιαστείτε να κάνετε πράξεις και μεταφορές, βεβαιωθείτε για το τί πρέπει να ισχύει! Πάντως οι ολοκληρωμένες υπαγωγές χωρίς μεταβολή στα φύλλα καταγραφής δεν θα έχουν τέτοια θέματα!

buildnet