Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Σημείο 0,125 ευρώ/kWh για τα οικιακάΟι νέες τιμές για τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, φέρνουν σε οριακό σημείο την αξία της εν λόγω επένδυσης, ανοίγοντας μία σειρά από ζητήματα για το μέλλον τους στην Ελλάδα.
Τα οικιακά φωτοβολταϊκά αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα μία από τις κορυφαίες επενδύσεις στη χώρα προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις εγχώριες αγορές. Με την τιμή όμως πλέον να διαμορφώνεται και επίσημα στα 0,125 €/kWh, η αξία της επένδυσης σε ένα οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα περιορίζεται σημαντικά, ειδικά από τη στιγμή που το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται είναι ιδιαίτερα ρευστό, με πλήθος αλλαγών να έχουν ήδη συντελεστεί. Πλέον, το μέλλον στο συγκεκριμένο τομέα αναμένεται τελείως διαφορετικό, με την αυτοκατανάλωση και τον ενεργειακό συμψηφισμό να αποτελούν πιθανότατα τις μόνες διεξόδους για τη διατήρησή του σε αντίστοιχα ενεργά επίπεδα.

Τα νέα δεδομένα στην πράξη
Για να γίνουν πλήρως αντιληπτά τα νέα δεδομένα στα οικιακά φωτοβολταϊκά παρουσιάζουμε παρακάτω μία μελέτη εγκατάστασης 9,87 kWp σε ταράτσα οικίας. 
Στην μελέτη θα παρουσιάσουμε τις διαφορές των συνολικών χρηματοδοτικών αποδόσεων του συστήματος με την τιμή που ίσχυε μέχρι τις 30/05/13 (0,23875 €/kWh), έναντι της νέας ταρίφας (0,125 €/kWh) που ισχύει από 1η Ιουνίου 2013.

Εγκατάσταση 10 kWp στην Αττική
Το τελικό κόστος ενός εγκαταστημένου τέτοιου συστήματος με τα συγκεκριμένα υλικά, θεωρήθηκε ότι κοστίζει 17.000 € (στο ποσό συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23% και 1.000 €  κόστος σύνδεσης ΔΕΗ ). 
Το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι ονομαστικής ισχύος 9,87 KWp και υπολογίζεται ότι, θα παράγει 13.968 KWh ετησίως.
Από τον πίνακα 1 προκύπτει ότι, για τον πρώτο έτος η αλλαγή της ταρίφας θα επιφέρει μία μείωση στην χρηματική απόδοση του συστήματος κατά 1.728 €.
Στον πίνακα 2, θα μπορέσετε να δείτε πώς διαμορφώνεται η τελική κερδοφορία του συστήματος στην 25ετία, εξαιτίας της μείωσης της ταρίφας, για ένα σύστημα που σήμερα κοστίζει συνολικά 17.000 €.
Από τον πίνακα 2 προκύπτει ότι η μείωση της ταρίφας θα επιφέρει μια μείωση στα συνολικά κέρδη της 25ετίας της εγκατάστασης κατά 38.628 €. Σύμφωνα με την νέα ταρίφα, το συνολικό καθαρό κέρδος της εγκατάστασης διαμορφώνεται στα 25.448 €, η δε ετήσια απόδοση της επένδυσης από 15,08% διαμορφώνεται στο 5,99% και η απόσβεση του κεφαλαίου από τα 5 χρόνια που επιτυγχανόταν με την προηγούμενη ταρίφα, με την νέα ταρίφα επιτυγχάνεται στα 9 χρόνια και 4 μήνες.
 Με δεδομένα:
1. την αποδεδειγμένη ασυνέπεια της πολιτείας ως προς τις υποχρεώσεις της και τη διαμορφούμενη διάθεση υπερφορολόγησης τέτοιων επενδύσεων, 
2. την επίσης αποδεδειγμένη αδυναμία του Υπουργείου να υποστηρίξει έστω και για ένα χρόνο τα πλάνα και τα προγράμματα που το ίδιο έχει μελετήσει και θεσπίσει, ανατρέποντας συνεχώς τις προβλέψεις και αποφάσεις του,
3. την πολύ μικρή διαφορά απόδοσης της (τέλειας εγκατάστασης) σε σχέση με μία απλή προθεσμιακή τραπεζική κατάθεση, και
4. το μακρύ διάστημα απόσβεσης του κεφαλαίου της επένδυσης, οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις δεν κρίνονται πλέον συμφέρουσες για υψηλές οικονομικές επιδόσεις, παρά μόνο για οικολογικές.

TIP: Παρά τη μείωση της τιμής, το timing για μία επένδυση σε οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα, μοιάζει αρκετά καλό. Η παγκόσμια τάση δείχνει πως τα κόστη δεν θα παραμείνουν για πολύ ακόμη στο σημερινό χαμηλό επίπεδο, ενώ η… επόμενη μέρα στο χώρο, το net metering (ενεργειακός συμψηφισμός), φαίνεται να βρίσκεται πια προ των «πυλών» και αναμένεται να προσφέρει πλήρη κάλυψη των οικιακών ενεργειακών αναγκών. Ως εκ τούτου, ο επενδυτής θα εξασφαλίζει πλήρη προστασία από τις επικείμενες αυξήσεις της ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα διακοπής της σύμβασης με τη ΔΕΗ οποιαδήποτε στιγμή, γεγονός που βοηθάει στη «μεταπήδηση» σε διασύνδεση ενεργειακού συμψηφισμού.
4green.gr