Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ενιαίος φόρος ακινήτων: έκανε πίσω το ΥΠΟΙΚ – Ποιοι χώροι εξαιρούνται




Την εξαίρεση από τον ενιαίο φόρο ακινήτων αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις έντονες ενστάσεις που διατύπωσαν 22 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ: «κατά το νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα (ΕΝΦΑ) οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) δεν πρόκειται να φορολογηθούν».
 
Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «άδικη» τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, όπως αυτή προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου και υποστηρίζουν ότι «η υπερφορολόγηση θα εμποδίσει την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».
 
Μάλιστα για να δείξουν την αδικία της ρύθμισης οι βουλευτές αναφέρουν το παράδειγμα αυτό του συντελεστή χρήσης του γηπέδου-αγροτεμαχίου.
 
«Είναι απαράδεκτο, το μεταλλείο ή το λατομείο, το οποίο αποδίδει στον κάτοχο του μεγάλα κέρδη, να φορολογείται με συντελεστή 1,2, η υπαίθρια έκθεση, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής με 1,5 και οι δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες με συντελεστές 2,0 και 1,8 αντίστοιχα και οι μονοετείς καλλιέργειες με συντελεστή 1», επισημαίνουν οι βουλευτές.
 
Παράλληλα ζητούν ο συντελεστής χρήσης για τους αγρότες να καταργηθεί ή να είναι χαμηλότερος από τα μεταλλεία και τα λατομεία, τονίζοντας ότι ακόμη και οι υπαίθριες εκθέσεις, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής έχουν συντελεστή 1,5, δηλαδή χαμηλότερο από τις αγροτικές καλλιέργειες.