Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Δεύτερη ευκαιρία για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους

Περαιτέρω διευκολύνσεις για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που εντάσσονται στο νέο καθεστώς αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης (ν 4178/13) προωθεί ο υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες διευκολύνσεις αφορούν, κυρίως, τρίτεκνους και πολύτεκνους, ενώ δίνεται οριστική λύση σε όσους είχαν ενταχθεί στο νόμο 3843/2010 για την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων («νόμος Μπιρμπίλη») και δεν είχαν αποπληρώσει τα σχετικά πρόστιμα.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ενταχθεί στο «νόμο Παπακωνσταντίνου» για την τακτοποίηση αυθαιρέτων (ν. 4014/11) και έχουν πληρώσει μόνο τα προβλεπόμενα παράβολα ή σταμάτησαν να πληρώνουν τα σχετικά πρόστιμα, να ενταχθούν και στο «νόμο Καλαφάτη» μέχρι τις 6 του ερχόμενου Φεβρουαρίου με συμψηφισμό των ποσών που έχουν καταβάλει και όσων προβλέπει ο νέος νόμος.
Ειδικότερα, όσον αφορά τρίτεκνους και πολύτεκνους, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκπίπτουν έως και 80% των προβλεπόμενων προστίμων για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, προσκομίζοντας είτε το εκκαθαριστικό της εφορίας είτε πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Έτσι, οι πολύτεκνοι θα έχουν έκπτωση 80% για την κύρια και 50% για τη δευτερεύουσα κατοικία. Οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ή οικογενειακό έως 40.000 θα έχουν έκπτωση 70% για την κύρια κατοικία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν ενταχθεί στο «νόμο Παπακωνσταντίνου» (ν. 4014/11) καλούνται να υπαχθούν και στο νέο νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης 4178/13, «νόμος Καλαφάτη», άσχετα αν έχουν εξοφλήσει τα πρόστιμα ή όχι. Κι αυτό, γιατί ο «νόμος Παπακωνσταντίνου» έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Buildnet