This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Δείτε τα έργα μας

Δείτε τα έργα μας στο επίσημο site της εταιρίας μας

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Πράσινη δόμηση: δέκα πρακτικές που υιοθετήθηκαν το 2013


Ο κλάδος της πράσινης δόμησης αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς ώστε συμβατικές μέθοδοι κατασκευής και υλικά να υποκαθίστανται από περιβαλλοντικά φιλικότερες επιλογές.
Ακόμα και κατασκευαστικές εταιρείες στις ΗΠΑ επιχειρούν να παρουσιάσουν διαφορετικές λύσεις μείωσης του οικολογικού τους αποτυπώματος και περιορισμού του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των προϊόντων τους.
Ακολουθούν δέκα πρακτικές που υιοθετήθηκαν το 2013.
*Οικοδομικοί κανονισμοί: σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, κατά το έτος που διανύουμε, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει επιβάλει την υιοθέτηση των πλέον πρόσφατων οικοδομικών κανονισμών που περιλαμβάνουν και τα πράσινα κτήρια.
*Διαχείριση στο διαδίκτυο: δεδομένης της ανάπτυξης των αυτοματισμών στο πλαίσιο της  πράσινης δόμησης,  θα αυξάνεται ο αριθμός των πράσινων κτηρίων που θα ελέγχονται διαδικτυακά. Κι αυτό χάρη στα νέα προϊόντα κτηριακών αυτοματισμών και διαχείρισης εγκαταστάσεων.
*Δημοσιοποίηση απόδοσης πράσινων κτηρίων: λόγω των νέων απαιτήσεων μείωσης των κτηριακών εκπομπών ρύπων στην Καλιφόρνια και την πόλη του Σηάτλ, στην Πολιτεία Ουάσιγκτον, οι ιδιοκτήτες εμπορικών κτηρίων υποχρεούνται να γνωστοποιούν την απόδοση του κτηρίου σε όλους τους νέους ενοικιαστές ή αγοραστές και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο κοινό.
*Κτήρια υψηλής αποδοτικότητας: η τάση της κατασκευής μεγάλων κατοικιών τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται να αντιστραφεί από αυτή της κατασκευής μικρότερων. Εκτός από λιγότερο χώρο και υλικά, οι δομές αυτές έχουν περιορισμένες ενεργειακές απαιτήσεις, καθιστώντας τις διαδικασίες ψύξης και θέρμανσης αποδοτικότερες. Έτσι, αυξάνεται η συνολική απόδοση του κτηρίου στο οποίο βρίσκονται.
*Εξοικονόμηση νερού: η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα περιορισμένα αποθέματα πόσιμου νερού παγκοσμίως επιβάλλει σε αρχιτέκτονες και ιδιοκτήτες να λάβουν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης νερού στα κτήρια. Σύγχρονες υδραυλικές υποδομές, συστήματα συλλογής ομβρίων υδάτων και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες εξοικονόμησης αναπτύσσονται ταχύτατα.
*Περιβαλλοντικές και Υγειονομικές προϋποθέσεις: η νέα έκδοση του πιστοποιητικού πράσινης δόμησης LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) περιορίζει τη χρήση συγκεκριμένων χημικών ουσιών. Έτσι τα χημικά που περιλαμβάνονται σε “κόκκινες” λίστες αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο διαμάχης. Παράλληλα, οι κατασκευαστές δομικών υλικών θα επιχειρήσουν να κατακτήσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς βασιζόμενοι στη δημοσιοποίηση των χημικών συστατικών των προϊόντων τους.
*Ηλιακή ενέργεια: η χρήση της ηλιακής ενέργειας στα κτήρια παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη τόσο σε εμπορικές-βιομηχανικές στέγες όσο και σε κατοικίες και υποστηρίζεται από διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης στις ΗΠΑ.
*Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: η ανάπτυξη των κτηρίων μηδενικών εκπομπών αναμένεται να οδηγήσει πανεπιστήμια, κυβερνητικές υπηρεσίες, νοσοκομεία και επιχειρήσεις στην απαίτηση κριτηρίων πράσινης δόμησης από αρχιτέκτονες και κατασκευαστές.
*Πράσινη ανακαίνιση: οικονομικοί περιορισμοί στην κατασκευή νέων κτηρίων στρέφουν το ενδιαφέρον στην πράσινη ανακαίνιση υπαρχουσών κατασκευών με τα πιστοποιητικά LEED για αυτές τις περιπτώσεις να ξεπερνούν σε αριθμό εκείνα που εκδίδονται σε νέα κτήρια.
*Υψηλότερα κοινωνικά στάνταρντς: με τον “οικολογικό πυρετό” και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, οι εταιρείες υιοθετούν αυστηρότερα κριτήρια όταν πρόκειται για πράσινα δομικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ν.4178/13: Ελεύθερες οι διαρρυθμίσεις σε διατηρητέα και οικισμούς ή όχι;



Σε πρώτη ανάγνωση του άρθρου 48 του Ν.4178/13-το οποίο τροποποιεί το Αρθρο 4 του Ν.4067/12 και επαναπροσδιορίζει τις εργασίες που απαιτούν άδεια δόμησης, άδεια μικρής κλίμακας ή απλή προ 48ώρου ενημέρωση ΥΔΟΜ-ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται επιτρεπτές ανακαινίσεις ακόμη και σε διατηρητέα. Είναι ακριβώς έτσι ή πρόκειται για...νάρκη;
Πρόκειται σαφώς για νάρκη!

Χωρίς άδεια-και επομένως αλληλουχία εγκρίσεων και λοιπών μελετών, ιδίως αρχιτεκτονικών- επιτρέπει ο Ν.4178/2013 μικρής έκτασης διασκευές, όπως λέγεται στην παρ.3 του άρθρου 48 που αντικαθιστά το άρθρο 4 του Ν.4067/12, δηλαδή του Ν.Ο.Κ.

Η Υ.ΔΟΜ. θα κρίνει το τί είναι "μικρής έκτασης" διασκευή, ιδίως σε ένα διατηρητέο.

Και καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι να προβληματιστούν εγκαίρως για το "θολό" της παραπάνω γενικότητας.

Ας μη δούμε λοιπόν να εκκνώνονται διατηρητέα χωρίς μελέτη, καθώς και για μια απλή αλλαγή διαμερισμάτωσης σε κηρυγμένο κέλυφος μέχρι σήμερα έπρεπε να περάσει η μελέτη από την αρμόδια Εφορεία με χρονοβόρες διαδικασίες/μελέτες κ.λ.π..

Είναι βέβαια δίκαιος ο προβληματισμός των αρχιτεκτόνων που δικαίως δυσανασχετούν για τη διατύπωση, αλλά εφόσον δεν είναι πολύ ευκρινές το ποιός και πώς θα κρίνει στο διατηρητέο την "μικρή έκταση" διασκευής, το ΥΠΕΚΑ ας προλάβει να...διατυπώσει με σαφήνεια τις διαθέσεις του!

Αρθρο 48 παρ 3α Ν.4178/20133. Δεν απαιτείται Αδεια Δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, για τις ακόλουθες εργασίες:
α. Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 27.
 

Αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι: πώς θα δηλωθούν στο Ε9


Τα πραγματικά στοιχεία για την επιφάνεια και τη χρήση των αυθαιρέτων κτισμάτων, θα κληθούν να δηλώσουν στο Ε9 οι ιδιοκτήτες που τα τακτοποίησαν, ενώ και  οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του ακινήτου.
Το υπουργείο Οικονομικών κωδικοποίησε την υπάρχουσα νομοθεσία, προκειμένου οι υπόχρεοι να γνωρίζουν τι ακριβώς θα δηλώσουν στο Ε9.
Συγκεκριμένα:
1. Αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία δεν έχουν «τακτοποιηθεί» με κάποιον νόμο «τακτοποίησης» αυθαιρέτων. Τα συγκεκριμένα κτίσματα αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στο Ε9 αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που αποκτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν.
Σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος υπερβαίνουν εκείνα που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο φορολογούμενος, πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια. Σε περίπτωση δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρέπει να αναγράφεται η μικτή επιφάνειά τους (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).
2. Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 3775/2009. Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στο Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που αποκτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν.
3. «Τακτοποιημένα» κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 3843/2010.
α) Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι:
-Δεν απαιτείται η προσθήκη αυτών στους κύριους χώρους του κτίσματος (εάν αυτοί δεν έχουν δηλωθεί ως κύριοι χώροι ή έχουν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι), μόνον στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στο Ε9 για άλλη αιτία. Εάν, όμως, έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων οι ημιυπαίθριοι χώροι ως κύριοι ή βοηθητικοί χώροι ακινήτου, δεν διαγράφονται
-Στις περιπτώσεις που απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στο Ε9 για οπουδήποτε άλλη αιτία, κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου.
Οι κυριότεροι λόγοι, για τους οποίους απαιτείται η αναγραφή από τον υπόχρεο του ακινήτου, είναι:
-Αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. ο υπόχρεος είχε ψιλή κυριότητα και απέκτησε την πλήρη, είτε είχε πλήρη κυριότητα και έχει ψιλή κυριότητα ή επικαρπία)
-Τροποποίηση των ποσοστών ιδιοκτησίας (π.χ. ο υπόχρεος είχε μέρος του ακινήτου και απέκτησε και άλλο ποσοστό, είτε πώλησε ή δώρισε μέρος του ακινήτου)
-Αλλαγή των συντελεστών ειδικών συνθηκών (π.χ. το ακίνητο ήταν ημιτελές και αποπερατώθηκε)
β) «Τακτοποιούμενοι» χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης.
-Δεν απαιτείται η αναγραφή των «τακτοποιούμενων» χώρων που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί χώροι, στην πραγματική τους κατάσταση, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος αυτού στο Ε9 για άλλη αιτία
-Στις περιπτώσεις που οι «τακτοποιούμενοι» χώροι δεν έχουν δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, οι χώροι αυτοί αναγράφονται στο Ε9 του 2013, ως χώροι κύριας χρήσης.
Ως χρόνος «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων ή των «τακτοποιούμενων» χώρων λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης για την αναγραφή τους στη δήλωση Ε9, θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης «τακτοποίησης».
4. «Τακτοποιημένα» κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 4014/2011. Οι χώροι αυτοί (ημιυπαίθριοι ή τακτοποιούμενοι) αναγράφονται στο Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος, από το επόμενο έτος από το έτος που υπεβλήθη δήλωση για την «τακτοποίησή» τους.
Σημειώνεται ότι Ε9 πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά και όλοι όσοι είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους (αγορά, πώληση, γονική παροχή, κληρονομιά, κ.λπ.) το 2012.
Το υπουργείο Οικονομικών καλεί όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να ελέγξουν εάν είναι ακριβή τα στοιχεία για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, τα οποία έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Βαριές παραβάσεις αυθαιρέτων: "Ιερά εξέταση" από ελεγκτή δόμησης!


Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την έντυπη έκδοση του "Έθνους" του Σαββάτου (σελ.20-21) και αφορούν τις περιπτώσεις δηλώσεων "βαρέως τύπου", δηλαδή υπερβάσεις που ξεπερνούν το 20% της δόμησης, το 40% κάλυψης, αυθαίρετα χωρίς καθόλου άδεια κ.λ.π. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνει υποχρεωτικός έλεγχος από ελεγκτή δόμησης, ο οποίος θα εκδόσει πόρισμα για την πληρότητα και την ορθότητα των στοιχείων που υποβλήθηκαν.
Θα πρέπει λοιπόν-σύμφωνα και με το σχετικό δημοσίευμα- ο ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει τη διαδικασία της υπαγωγής και να αναμείνει την πιστοποίηση ότι το αυθαίρετο δε βρίσκεται σε απαγορευμένες περιοχές, όπως δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, κ.α.. Ακόμη και ότι δεν ανεγέρθηκε μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Ιουλίου 2011.

Η διαδικασία μπορεί να πάρει ακόμη και δύο με τρία χρόνια μέχρι την πιστοποίηση. Σε περίπτωση που το πόρισμα βγει αρνητικό το ακίνητο βγαίνει από τη ρύθμιση και ορατό το ενδεχόμενο της κατεδάφισης, ενώ το καταβληθέν ποσό του παραβόλου δεν επιστρέφεται.

Σε αναμονή επομένως επιβεβαίωσης των πληροφοριών του "'Εθνους" για τη σχετικά νέα είδηση με την οποία μας τροφοδότησε και θα επιβεβαιώσει την πολύ παλαιότερη φήμη που θέλει το ΥΠΕΚΑ να επενδύει στις αρμοδιότητες των ελεγκτών δόμησης προκειμένου να ελέγξει "περίεργα" φαινόμενα που θα σχετίζονται με τις δηλώσεις αυαθιρέτων...

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ο Ν.4178/2013 μέσα από 10 ερωταπαντήσεις:οδηγός για τον ιδιώτη που θέλει να δηλώσει...





Ο νέος νόμος Καλαφάτη για τα αυθαίρετα μέσω του ΥΠΕΚΑ θα διευκολύνει πολλές νέες περιπτώσεις υπαγωγών από το Σεπτέμβριο
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων για τα αυθαίρετα με βάση τον νόμο Καλαφάτη, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ένας χρήσιμος οδηγός μέσω ερωτήσεων κατατοπίζει τον ιδιώτη για το νέο νόμο και τον προετοιμάζει για το ενδεχόμενο να προβεί σε υπαγωγή ή όχι.
Η "Καθημερινή" με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων παρέχει έναν πράγματι χρήσιμο οδηγό για τον ιδιώτη-ιδιοκτήτη που θα προβεί σε υπαγωγή με το νέο νόμο περί αυθαίρετης δόμησης.
1. Πότε αρχίζει η διαδικασία δήλωσης αυθαιρέτων με τον νέο νόμο;Το υπουργείο υπολογίζει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ θα είναι έτοιμο να δεχθεί δηλώσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί με απόφαση υπουργού.
2. Ποια αυθαίρετα αφορά η νέα ρύθμιση;Τα αυθαίρετα των οποίων ο φέροντας οργανισμός (σκελετός) κατασκευάστηκε πριν από τις 28.7.2011 ή η αυθαίρετη χρήση εγκαταστάθηκε πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο χρόνος κατασκευής αποδεικνύεται με αεροφωτογραφία, έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής.
3. Ποιες είναι οι κατηγορίες των αυθαιρέτων και τι πρόστιμο καταβάλλουν;Υπάρχουν δύο ξεχωριστές κατηγορίες με βάση την ηλικία του κτιρίου και τρεις με βάση το είδος της παρανομίας. Οσον αφορά τον χρόνο ανέγερσης: οι αυθαίρετες κατοικίες που ολοκληρώθηκαν πριν από τις 9.6.1975 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του Συντάγματος) εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση μόνο με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ. Οι αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν από τις 10.6.1976 έως τις 30.1.1983 εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή παραβόλου και την πληρωμή του 15% του προστίμου.
Οσον αφορά το μέγεθος της παρανομίας, οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (λ.χ. κατασκευή πέργκολας, bbq, αποθήκης έως 15 τ.μ.) εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ (αν τυχόν υπάρχουν περισσότερες από μία στην ίδια ιδιοκτησία, δεν πληρώνουν χωριστά πρόστιμο). Οι μεσαίες πολεοδομικές παραβάσεις (υπέρβαση μέχρι 40% του συντελεστή δόμησης και κάλυψης και μέχρι 20% του ύψους) καταβάλλουν κανονικά παράβολο και πρόστιμο και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση όταν ενταχθούν στην ταυτότητα του κτιρίου (αν και εφόσον αυτή προχωρήσει). Ενώ οι μεγάλες πολεοδομικές αυθαιρεσίες καταβάλλουν παράβολο και πρόστιμο με αντάλλαγμα «αναστολή» 30 ετών και δυνατότητα οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση μέσω αγοράς συντελεστή.
4. Ποια είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη δήλωση μιας πολεοδομικής αυθαιρεσίας;Κατ’ αρχάς αίτηση από τον ιδιοκτήτη (ή συνιδιοκτήτη ή, υπό προϋποθέσεις, τον νομέα του ακινήτου), υπεύθυνη δήλωση με τα βασικά στοιχεία του ιδιοκτήτη (λ.χ. ΑΦΜ, ΔΟΥ) και του ακινήτου (εμβαδόν, οικοδομική άδεια όπου υπάρχει). Επίσης, φωτογραφίες του αυθαιρέτου, σχέδια (ανάλογα με την περίπτωση) και δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες που αποδεικνύουν τον χρόνο ανέγερσής του. Τέλος, «δελτίο δομικής τρωτότητας» ή «μελέτη στατικής επάρκειας» (ανάλογα με το είδος του κτιρίου), τεχνική έκθεση από τον μηχανικό και το έντυπο υπολογισμού προστίμου. Μαζί με τα δικαιολογητικά πρέπει να καταβάλλεται το παράβολο. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση πρέπει απαραιτήτως να διεκπεραιώνεται από μηχανικό.
5. Πώς υπολογίζεται το πρόστιμο;Οπως και στον ν. 4014/11.
6. Ποιες ομάδες πληθυσμού δικαιούνται έκπτωση;Τα άτομα με αναπηρία άνω του 80% καταβάλλουν το 15% του προστίμου. Ατομα με αναπηρία άνω του 67% (και ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 24.000 ευρώ) καταβάλλουν το 20% του προστίμου. Παλιννοστούντες και ομογενείς καταβάλλουν το 20% όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι της Θράκης για αυθαίρετα στη Θράκη. Οι πολύτεκνοι καταβάλλουν το 20% του προστίμου, ενώ οι τρίτεκνοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες το 30%. Τέλος, οι μακροχρόνια άνεργοι καταβάλλουν το 70% του προστίμου.
7. Ποιες είναι οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων;Η ρύθμιση θα είναι σε ισχύ για ενάμισι έτος μετά τη δημοσίευσή της. Αν η δήλωση υποβληθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο, τότε το πρόστιμο μπορεί να αποπληρωθεί σε 8 χρόνια, αν υποβληθεί στο δεύτερο εξάμηνο σε 7 έτη και στο τρίτο σε 6 έτη. Ελάχιστη μηνιαία δόση είναι τα 50 ευρώ.
8. Μπορεί να εκμεταλλευθεί τον μεγαλύτερο αριθμό δόσεων ένας πολίτης που έχει ενταχθεί στον ν. 4014/11;Ναι. Με την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος θα καταθέσει αίτηση (χωρίς λοιπά δικαιολογητικά) και θα ενταχθεί στον νέο νόμο. Το ποσό που έχει ήδη καταβάλει θα αφαιρεθεί από το οφειλόμενο, το οποίο πλέον θα μπορεί να καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις.
9. Αλλάζει το νομικό καθεστώς των χώρων που «τακτοποιήθηκαν» με τους 3 προηγούμενους νόμους για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα (3775/09, 3843/10, 4014/11);Ναι. Εφόσον πρόκειται για μεσαίου μεγέθους παρανομίες (υπέρβαση μέχρι 40% του συντελεστή δόμησης και κάλυψης και μέχρι 20% του ύψους) και δηλωθούν στην ταυτότητα του κτιρίου, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση (αντί λ.χ. της 30ετούς εξαίρεσης από την κατεδάφιση).
10. Πώς μπορεί ένας πολίτης να ελέγξει αν έχει δηλωθεί στον ν. 4014/11 ή τον νόμο Καλαφάτη ένα αυθαίρετο σε περιοχή που απαγορεύεται;Κάνοντας καταγγελία στην οικεία πολεοδομία ή στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι είχε δίκιο, η «τακτοποίηση» του αυθαιρέτου ακυρώνεται και ο μηχανικός που τη συνέταξε διώκεται.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΝΟΚ-Δεν απαιτείται άδεια δόμησης για "απλή" αλλαγή χρήσης


Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ΝΟΚ (Ν.4067/2012) και εφόσον το υπό αλλαγή χρήσης τμήμα κτιρίου είναι νομίμως υφιστάμενο δεν απαιτείται (όπως παλαιότερα με τον ΓΟΚ) έκδοση άδειας δόμησης.
Το άρθρο 5 του Ν.4067/2012 αναφέρει επακριβώς στην παράγραφο 2 τα ακόλουθα:
"Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και οι προϋποθέσεις για τη νέα χρήση καλύπτονται από τις προϋποθέσεις επί μέρους μελετών που πληροί η υφιστάμενη χρήση. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση άδειας δόμησης".
Επομένως για την αλλαγή χρήσης ενός χώρου όπου δεν υπάρχει ζήτημα νέων οικοδομικών εργασιών το μόνο προαπαιτούμενο είναι όποιες αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί και ουσιαστικά διαφοροποιούν το κτίριο ή τμήμα του από το εγκεκριμένο βάσει αδείας(κυρίως οι όψεις) να είναι δηλωμένες με τον Ν.4014/2011. Τότε και μόνο τότε το υπάρχον θεωρείται νομίμως υφιστάμενο και επομένως δεν έχει νόημα η άδεια δόμησης. Υπάρχει η υποχρέωση ενημέρωσης της Υ.ΔΟΜ. με την σχετική κάτοψη, ώστε να καλύπτεται το ζήτημα της "ταυτότητας κτιρίου".
Εννοείται ότι η απουσία του εδαφίου αυτού στο παρελθόν απαιτούσε από τους ιδιοκτήτες αλλαγή χρήσης στην Πολεοδομική Υπηρεσία με όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις που αυτό συνεπάγετο. Επίσης εννοείται ότι νέες οικοδομικές εργασίες απαιτούν άδεια δόμησης. Η διάταξη έχει ήδη ανακουφίσει σε πολλές περιπτώσεις το φόρτο των Υ.ΔΟΜ., αλλά και τους μελετητές-τεχνικά γραφεία που έχουν ξεφύγει από την παλιά διαδικασία, η οποία μπορεί να έπαιρνε ακόμη και...μήνες!

Φωτισμός χωρίς καλώδια


Η γαλλική εταιρία Dipline παρουσίασε μία μοναδική τεχνολογία στο παγκόσμιο περιβάλλον, η οποία επιτρέπει σε εκατοντάδες λάμπες να "ανάψουν" χωρίς τη χρήση καλωδίων.
Πλέον δεν χρειάζεται περίπλοκος εξοπλισμός για την εγκατάσταση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Και αυτό χάρη στο σύστημα DIPline που βασίζεται σε λεπτά πάνελ πολυουρεθάνης (2 εκατοστών) με αγώγιμα στρώματα στο εσωτερικό τους. Μία υποδοχή μόνο συνδέεται με ένα μετασχηματιστή 12 ή 24 βολτ και είναι αρκετή για να προμηθεύσει τα πάνελ με ηλεκτρική ενέργεια. Με την τοποθέτηση μίας λάμπας αλογόνου, στο σύστημα, το φώς "λάμπει" αμέσως και οι λάμπες τοποθετούνται οπουδήποτε στο πάνελ.
Το σύστημα αυτό έχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καθώς χρησιμοποιεί την τεχνολογία της ηλεκτρικής αγωγιμότητας με τη χρήση ηλεκτροφόρου πάνελ και μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τους λαμπτήρες, τα LED και τα σποτάκια.
Η εφαρμογή αυτή θα είναι πολύ χρήσιμη, πρακτική και εύκολη ακόμη και για τους αρχιτέκτονες, για να δημιουργήσουν σχέδια φωτισμού και ειδικά εφέ.

Υπεγράφη το υπερ-έργο αποχέτευσης Ανατολικής Αττικής


Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την υπογραφή την κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό και τους Δημάρχους Κρωπίας, Παιανίας και Μαρκοπούλου.
"Κυρίες και κύριοι, θα το πω όπως το αισθάνομαι. Με αυτό το έργο μπαίνει μια τάξη στο μπάχαλο, σε ένα μπάχαλο δεκαετιών. Και ήταν καιρός πια και σε αυτόν τον τομέα να γίνει η Ελλάδα, Ευρώπη.
Το έργο αυτό, χωρίς καμιά αμφιβολία, πέρασε από σαράντα κύματα. Διάφορες αδυναμίες της διοίκησης και η δικομανία από την άλλη πλευρά, το καθυστέρησαν. Και το καθυστέρησαν πολύ. Σήμερα όμως μπορούμε, χωρίς φυσικά να κομπάζουμε και χωρίς να πανηγυρίζουμε, να πούμε πώς περνάμε σε μια καινούργια φάση. Από τη φάση της θεωρίας στη φάση της πράξης. Από αύριο οι κατασκευαστές μπορούν να ξεκινήσουν να κατασκευάζουν αυτό το έργο. Το 2015 θα είναι έτοιμο και από εκεί και πέρα θα αλλάξει η ζωή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων στα Μεσόγεια.
Αλλά το έργο αυτό στέλνει και ένα ευρύτερο μήνυμα. Ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού, ένα μήνυμα αλλαγής της νοοτροπίας και των πολιτών και του κράτους  σε σχέση με το περιβάλλον.  Στέλνει όμως κι ένα μήνυμα σε εμάς. Στην κυβέρνηση, στις περιφερειακές και τις τοπικές αρχές. Πως το έργο αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα τέτοια έργα και για τα υγρά και για τα στερεά απόβλητα.
Αυτήν  την ώρα ξέρετε ότι σε όλη της Ελλάδα είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για δέκα έργα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με ΣΔΙΤ, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων σταθμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής.
Θέλω να στείλω λοιπόν ένα μήνυμα και από τη δική μου πλευρά σε σχέση με την προσπάθεια  που γίνεται σε αυτό το επίπεδο. Όπως και στο έργο που σήμερα ξεκινάει και στα υπόλοιπα έργα, σχεδόν παντού, έχουμε μια σειρά από ενστάσεις από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Είναι δικαίωμα του καθενός, βεβαίως, προστατευόμενο από το Σύνταγμα, να έχει τις δικές του αντιρρήσεις. Αλλά είναι και δικαίωμα της πολιτείας να επιμείνει στο δρόμο του εκσυγχρονισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης. Θα προχωρήσουμε λοιπόν και αυτοί οι οποίοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακών να ξέρουν ότι στο τέλος θα τις χάσουν αυτές τις μάχες. Η κοινή λογική και η Ευρώπη θα κερδίσουν. Θα προχωρήσουμε μπροστά με αποφασιστικότητα γιατί το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στην πατρίδα μας. Με αυτόν τον τρόπο κινηθήκαμε σ’ αυτό το έργο ως Υπουργείο Ανάπτυξης και έτσι θα κινηθούμε και σε όλα τα υπόλοιπα.
Με το Γιάννη Σγουρό μιλήσαμε πολλές φορές, τους τελευταίους 12 μήνες, για το έργο που σήμερα ξεκινάει.  Ήταν πραγματικά αγωνιώδης η προσπάθεια για να φτάσουμε μέχρι εδώ αλλά άξιζε τον κόπο. Άξιζε ο κόπος και του ίδιου του Γιάννη Σγουρού, των συνεργατών του και φυσικά των δικών μου συνεργατών στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Και η ικανοποίηση που σου μένει στο τέλος μιας τέτοιας προσπάθειας  είναι ακριβώς, ότι κάτι αλλάζει και το βλέπεις μπροστά σου να αλλάζει. Σε λίγο καιρό θα το δουν και οι κάτοικοι των Μεσογείων και εύχομαι να μην είναι οι μόνοι. Και δεν θα είναι οι μόνοι.
Όλοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής και όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας δικαιούνται να έχουν ένα επίπεδο ζωής αντίστοιχο με αυτό των προηγμένων κρατών της Ευρώπης. Και εδώ δεν πρέπει να είμαστε για τα λόγια, πρέπει να είμαστε για τα έργα. Έργα σαν και αυτό που σήμερα ξεκινάει".

ΔΕΙΤΕ: Υπέροχες πισίνες στον κόσμο…


Υπέροχες πισίνες στον κόσμο…
Η πισίνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των διακοπών (και όχι μόνο!)


ομορφαίνοντας τον περιβάλλοντα χώρο ενός ξενοδοχείου ή μιας κατοικίας και προσδίδοντας μια διαφορετική αίσθηση στη διαμονή. Σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, με πρωτοποριακό design και σε θέσεις που εκπλήσσουν, οι πισίνες που θα δείτε στη συνέχεια ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό και την αισθητική τους λαμβάνοντας επάξια τα εύσημα. Σε τροπικούς προορισμούς ή σε σπίτια, στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία, στη λίστα φιγουράρουν και δύο ελληνικές!

1. Hotel Caruso, Ιταλία



2. Joule Hotel, Ντάλας



3. Casa Almare, Μεξικό



4. Hemeroscopium House, Ισπανία



5. Amangiri Resort, Γιούτα



6. Ubud Hanging Gardens Hotel, Μπαλί



7. Shaw House, Καναδάς



8. Το Library Hotel, Ταϊλάνδη



9. Skypark Hotel, Σιγκαπούρη



10. Canaves Oia Hotel, Σαντορίνη






11. Το The Met Hotel, Θεσσαλονίκη

perierga.gr

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Ο νέος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση δεν πρόκειται να είναι "παίξε-γέλασε"...


Ο νέος νόμος δεν είναι 3843 ούτε 4014. Είναι πολύ πιο ευρέως φάσματος φάρμακο, με παρενέργειες και δεν είναι παίξε-γέλασε όπως πριν. Ουσιαστικά θεμελιώνει την ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των ιδιοκτησιών (φακέλωμα κατά άλλους) σε μια προσπάθεια να δαμάσει- σε βάθος χρόνου-την αυθαίρετη δόμηση. Επίσης δεν θα υπάρξουν παράθυρα εξαπάτησης της πολιτείας μέσω του υπάρχοντος αρχείου διαθέσιμων αεροφωτογραφιών.
Σύμφωνα με την enet.gr  "…μετά το «καρότο» της νομιμοποίησης (παλαιών κτισμάτων προ του 1975 με 500 ευρώ και των άλλων κατηγοριών αυθαιρέτων με εκπτώσεις και ελκυστικά πρόστιμα, που θα αποπληρώσουν όσοι σπεύσουν να δηλώσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο σε 102 δόσεις, δηλαδή σε 8,5 χρόνια) έρχεται και το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των ακινήτων, ώστε να ακολουθήσει το «μαστίγιο» υψηλών ποινών και προστίμων, για όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ή ακινήτων με άδεια και πολεοδομικές υπερβάσεις δεν ενταχθούν στη νέα επιχείρηση νομιμοποιήσεων του ΥΠΕΚΑ, που έχει εισπρακτικό στόχο 5 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης, δήλωσε στη Βουλή ότι τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτηρίου, που θα εγκατασταθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι άμεσα διασυνδεδεμένα και θα λειτουργούν ενιαία με τις αντίστοιχες βάσεις καταχώρισης και αποθήκευσης δεδομένων των ακινήτων της Κτηματολόγιο Α.Ε., της ΔΕΗ Α.Ε. και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Δηλαδή η Πολιτεία σταδιακά με την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο της κατάστασης των ακινήτων, των πραγματικών επιφανειών και των χρήσεών τους, τόσο για τον εντοπισμό αυθαιρεσιών και πολεοδομικών υπερβάσεων όσο και για φορολογικούς σκοπούς. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε ενιαίας παρακολούθησης και διασταύρωσης των στοιχείων των ακινήτων εντάσσεται η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, που προβλέπει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, γνωστή και ως Εντυπο Ε9 του οικονομικού έτους 2013, για πρώτη φορά στα χρονικά να καταχωρίζεται και ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφ' όσον υπάρχει"
.

Επίσης, το σχετικό κυριακάτικο δημοσίευμα τονίζει ότι "το μέτρο της «ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου» έχει θεσμοθετηθεί από το 2010, με το νόμο (3843/2010) για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων. Τον Ιούνιο τέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτη σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό εκτελεστικό Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση και εφαρμογή του θεσμού. Επίσημη πηγή του ΥΠΕΚΑ αναφέρει-προς την «Κ.Ε.»-ότι το Προεδρικό Διάταγμα, με βάση και τις παρατηρήσεις της διαβούλευσης, έχει πάρει τελική μορφή και αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοτεχνική επεξεργασία, προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή του και ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου, μετά τη σχετική προετοιμασία στο υπουργείο, θα αρχίσει να εφαρμόζεται το αργότερο από τους πρώτους μήνες του 2014. Οι νέες δηλώσεις αυθαιρέτων θα γίνονται με παράλληλη δήλωση του ακινήτου στην «ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου»».
Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των δηλώσεων, αυτών που θα σπεύσουν να δηλώσουν πρώτοι για να πετύχουν τα ευνοϊκά μέτρα πληρωμής του προστίμου, θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΚΑ για το «ηλεκτρονικό φακέλωμα"
.

Παράλληλα στο υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχουν τώρα να εφαρμόσουν την ταυτότητα του κτηρίου και άλλους μηχανισμούς ελέγχου της δόμησης για να έχουν επιχειρήματα εναρμόνισης του νέου θεσμικού οικοδομήματος για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε το νόμο 4014/2011 αντισυνταγματικό και ζητεί μέτρα που να αποτρέπουν τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Θα υπάρξει επομένως ένα ουσιαστικό πολλαπλό επίπεδο διασταύρωσης στοιχείων και μόνο με παρουσία μηχανικού και καλόβουλου ιδιοκτήτη θα αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα και...εμπλοκές!