Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ν.4178/13: τί θα περιέχει το ημερολόγιο του 2014


Ημερολόγιο 2014 για υπαγωγές αυθαιρέτων με τον Ν.4178/13: οι πρώτες σημειώσεις…επτά τον αριθμό και θα υπάρξει και συνέχεια!
ΑεροφωτογραφίεςΠεριμένουμε διευκρινίσεις για την παροχή των αεροφωτογραφιών του πρώην ΟΚΧΕ. Νέα σε αυτό το πεδίο θα έχουμε περί τις 15 Ιανουαρίου. Δεν είναι λίγοι όσοι ερευνούν τη λήψη αεροφωτογραφίας που να επιβεβαιώνει αυτό που αδυνατούν να αποδείξουν με δημόσιο έγγραφο για το χρόνο κατασκευής, αλλά είναι αληθές και οι αεροφωτογραφίες τηε Γ.Υ.Σ. δεν είναι κατάλληλης χρονολογίας.
Αναρτήσεις Δικαιολογητικών
Θα πρέπει να εξοπλιστεί το πληροφοριακό σύστημα με την εφαρμογή των αναρτήσεων των δικαιολογητικών της β φάσης. Η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη και δεν ευνοεί τον μηχανικό, που δεν μπορεί να κλείσει ένα θέμα, ενώ ο χρόνος μετρά εις βάρος του από τη διαδικασία της μεταφοράς των δηλώσεων του Ν.4014/11. Πολλοί αφήνουν τη μεταφορά μέχρι να γίνει η εφαρμογή...καλά κάνουν!
Μεταφορά στον Ν.4178/13Να περαστούν με μεταφορά οι δηλώσεις του Ν.4014/11 στο νέο νόμο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται και μάλιστα μέχρι 6 Φεβρουαρίου 2014. Απαιτείται ορθή εκτίμηση του χρόνου, καθώς αν οι μεταφερόμενες δηλώσεις είναι πολλές, με την πληρωμή του ανταποδοτικού τέλους στο Τ.Ε.Ε. και του παραβόλου στον Ν.4178/13-αν προκύπτει- το φορτίο "πολλαπλασιάζεται δυναμικά"
Ταυτότητα-Τράπεζα γης
Περιμένουμε τα νέα νομοθετήματα περί ταυτότητας κτηρίου και τράπεζας γης. Είναι αλληλένδετα με το Ν.4178/13 και μάλλον θα εδραιώσουν την εδραίωση της συνταγματικότητάς του. Ακόμη δεν έχουμε πείσει (ούτε τους εαυτούς μας) ότι θα είναι αδιάβλητος αυτός ο νόμος. Μόνο τότε θα λειτουργήσει "προσοδοφόρα"...
ΣτατικάΓια τις υποθέσεις που έχουν στατική μελέτη δεν αρκεί το να προσαρτηθεί "εντός πενταετίας". Ειδικά όταν υπάρχουν ελλείψεις και το στατικό "δεν βγαίνει", ενώ ταυτόχρονα το κτήριο ή τμήμα κτηρίου πρέπει να λειτουργεί. Αν ο έλεγχος καταστήσει το κτήριο επικίνδυνο, ας το ξέρουμε από την αρχή…
Υ.Α.-ΕγκύκλιοιΣειρά υπουργικών αποφάσεων έχει επίσημα εξαγγελθεί ότι θα εκδοθεί προς περαιτέρω αποσαφήνιση του Νόμου. Έχουμε φτάσει μέχρι την εγκύκλιο 4 που ξέλυσε αρκετά θέματα. Αν υπάρξουν (πάλι) αλλαγές, να το ξέρουμε μια ώρα αρχίτερα.
Δηλώσεις Ημιυπαίθριων
Η ενημέρωση και μόνο-για όσους δεν το έχουν κάνει ήδη στο γραφείο τους-όλων των ιδιοκτητών που έκλεισαν με συνέπεια δήλωση ημιυπαίθριου με το Ν.3843/10, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Γενικά υπάρχει ανταπόκριση από όσους έχουν δηλώσει, χωρίς να λείπει και η απορία (…γιατί πάλι;). Και αυτό σαν έργο θέλει μεθοδικότητα, αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι επιβάλλεται να ενημερωθούν όλοι, με το ενδεχόμενο να μην προκύψει... παρεξήγηση με το γραφείο που τους εξυπηρετεί.