Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων δεν "καταργεί" την υποχρέωση έκδοσης Ενεργειακού Πιστοποιητικού!


Το γεγονός ότι αρχικά δεν έχει προβλεφθεί για τον ιδιώτη η δυνατότητα αναρτήσεως του υποχρεωτικού σύμφωνα με τη νομοθεσία Ενεργειακού Πιστοποιητικού της ενοικιαζόμενης ιδιοκτησίας δεν πρέπει να παρερμηνευτεί.
Έσπευσε το επιτήδειο ελληνικό δαιμόνιο να σχολιάσει ειρωνικά ότι δεν απαιτείται πλέον το Ενεργειακό Πιστοποιητικό, επειδή δεν μπορεί για την ώρα το σύστημα να παραλάβει αντίγραφο του ΠΕΑ. Ας προσέξουν όσοι αποπειραθούν να παρακάμψουν το νόμο, διότι ίσως (...λέμε ίσως) βρεθούν προ εκπλήξεως, ενδεχομένως και με κάποιο πρόστιμο, σε περίπτωση κατά την οποία δεν διενεργήσουν Ενεργειακή Επιθεώρηση, ενώ απαιτείται.

Σύμφωνα με την efsyn.gr, κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μισθώσεων το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι προαιρετικό. Αν πάντως για το ακίνητο που μισθώνεται έχει εκδοθεί ΠΕΑ τότε συμπληρώνονται τα πεδία στην ενότητα "ενεργειακό πιστοποιητικό". Η καταχώριση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου είναι προαιρετική και αφορά όσα ακίνητα έχουν λάβει τέτοιον αριθμό.