Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Χαράτσι και στο εργοτάξιο;


Με τη λογική ότι πληρώνεται λογαριασμός ΔΕΗ για ρεύμα εργοταξιακό, προέκυψε και η χρέωση φόρου και για τις οικοδομές που είναι ημιτελείς. Δεν εχει ακόμη διευκρινιστεί ο τρόπος που θα γίνει η χρέωση, εφόσον το εργοταξιακό εξυπηρετεί συνήθως όλο τον κτιριακό όγκο.
Η είδηση αποτελεί έκπληξη καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι ημιτελή και διατηρούν εργοταξιακό ή άλλο ρεύμα πρόκειται να βρεθούν στο στάχαστρο των φοροεισπραχτικών μηχανισμών. Το πολυνομοσχέδιο που αφορά στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.) προβλέπει ότι "το νέο φόρο θα πληρώσουν οι ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη κατά την ως άνω ημερομηνία και ανεξάρτητα από την ορθή αναγραφή των στοιχείων τους στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος".
Επομένως τα εργοτάξια εντάσσονται φέτος στο χαράτσι. Πέρυσι επικράτησε ένα απίστευτο κομφούζιο με τους ιδιοκτήτες με ημιτελή ακίνητα να πλήρωνουν το ΕΕΤΗΔΕ κι άλλους να μην το πληρώνουν.
Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι φέτος θα πληρώσουν όλα τα ακίνητα τα οποία είναι ηλεκτροδοτούμενα, ανεξαρτήτως αν είναι ακόμη στα μπετά. Σε διεκρυνιστική ανακοίνωσή του αργά το βράδυ το υπουργείο αναφέρει: "Με αφορμή δημοσιεύματα περί επιβολής νέου φόρου και στις υπό ανέγερση οικοδομές, επισημαίνεται ότι ουδείς νέος φόρος επιβάλλεται. Το ΕΕΤΗΔΕ, το τέλος που ίσχυε ως σήμερα, επιβάλλονταν και στις υπό ανέγερση οικοδομές που ηλεκτροδοτούταν και εφαρμόζονταν από τη ΔΕΗ, με διοικητικές λύσεις. Αυτό που αλλάζει σήμερα στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, είναι μόνον η ρητή αποτύπωση στο νόμο και καμιά αλλαγή δεν επέρχεται με την επιβολή του νέου τέλους".
Στην Ελλάδα, λόγω κρίσης υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα που είναι ημιτελή και δεν ολοκληρώνονται λόγω οικονομικών προβλημάτων κατασκευαστών ή ιδιωτών. Θα πρέπει να επωμισθούν ένα ακόμη βάρος, την πληρωμή του ΕΕΤΑ, έστω και με έκπτωση 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον φόρο εξαιρούνται τα ακίνητα του δημοσίου, οι ναοί, όσα χρησιμοποιούνται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, τα σχολεία, οι αθλητικοί χώροι, οι πρεσβείες. Επίσης οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών καθώς και αυτοί των ξενοδοχείων σε ποσοστό 35% του συνόλου. Ακόμη τα διατηρητέα, τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία. Για ακίνητα άνω των 1.000 τ.μ. υπολογίζεται φόρος μειωμένος κατά 30% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 τ.μ. και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα της επιφάνειας του κτιρίου.
buildnet