Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Eπαναλειτουργεί σταδιακά ο μηχανισμός διάθεσης αεροφωτογραφιών


ktimatologio-error imageΜετά το δημοσίευμα της «Κ.Ε.», που έφερε στο φως τον πολύμηνο παροπλισμό του πολύτιμου αρχείου, συνολικά 420.000 αεροφωτογραφιών του πρώην Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδας (ΟΚΧΕ), σιωπηρά, χωρίς επίσημη ανακοίνωση προς την κοινή γνώμη και τους χιλιάδες ενδιαφερομένους ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους κ.λπ.) και σταδιακά, με νέο πρωτόκολλο από μηδενική βάση, αρχίζει να λειτουργεί ξανά ο μηχανισμός διάθεσής τους.
Η Εταιρεία Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Α.Ε. (ΕΚΧΑ Α.Ε.), που έχει νόμιμη υποχρέωση να συνεχίσει τη λειτουργία και να υλοποιήσει όλα τα εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα του καταργημένου από πέρυσι τον Ιούλιο ΟΚΧΕ, απάντησε στο δημοσίευμα της «Κ.Ε.», με επιστολή του προέδρου της, Δημήτρη Καλουδιώτη. Δίνει το μήνυμα ότι «το αρχείο δεν ρημάζει» και ότι «έχουν ληφθεί μέτρα 24ωρης καθημερινής φύλαξής του», διαφεύγοντας ωστόσο από την ουσία, που είναι ότι πράγματι το αρχείο παραμένει παροπλισμένο και… φυλακισμένο το τελευταίο εξάμηνο, χωρίς να έχει διατεθεί πριν από το δημοσίευμά μας, έστω μία αεροφωτογραφία από το αρχείο του ΟΚΧΕ.
Οι αεροφωτογραφίες είναι απαραίτητες, ως επίσημο ντοκουμέντο με τη σφραγίδα του κράτους, για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και ως αποδεικτικό υλικό σε δικαστικές διενέξεις, όπως επίσης και για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Οσο για τα περισσότερα από τα 40.000 αιτήματα για αεροφωτογραφίες, που αποδεδειγμένα (με βάση ντοκουμέντα, αλλά και μαρτυρίες που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας) έχουν γίνει από τον περασμένο Ιούλιο και μετά, χωρίς να εξυπηρετηθούν από το ανενεργό αρχείο του πρώην ΟΚΧΕ, πάλι η ουσία χάνεται στην απάντηση της ΕΚΧΑ Α.Ε.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, «υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 1.350 αιτήματα, τα 1.200 επιτοπίως και 138 ηλεκτρονικά» (σ.σ. κάποιο λάθος έγινε στην πρόσθεση), προφανώς στην ΕΚΧΑ Α.Ε. και όχι στο πρωτόκολλο του πρώην ΟΚΧΕ, που παρουσίασε το ρεπορτάζ.
Από την απάντηση της ΕΚΧΑ Α.Ε., παρά τους επικοινωνιακούς χειρισμούς, επιβεβαιώνεται επίσης ότι συνεχίζεται το σίριαλ της «ψηφιοποίησης του αρχείου αεροφωτογραφιών».
Το πρόγραμμα, όπως προωθήθηκε από τον πρώην ΟΚΧΕ για την εξυπηρέτηση κοινού και επαγγελματιών, με εύκολη και άμεση προμήθεια αεροφωτογραφιών, έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ (απόφαση της ψηφιακής σύγκλισης στις 29/10/2013, με αιτιολογία «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από μεριάς της αναθέτουσας αρχής»!). Επίσης, ο σχετικός διαγωνισμός, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, του πρώην ΟΚΧΕ, πέραν πάσης αμφιβολίας, αποτελεί παρελθόν. Η «ΕΚΧΑ Α.Ε.», όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, προωθεί νέο πρόγραμμα μέσω της «Ψηφιακής Σύγκλισης», το οποίο στην ανακοίνωσή της ονομάζει «συνέχιση του έργου με αναβάθμιση του αντικειμένου».
Για να μην παίζουμε όμως με τις λέξεις, η αλήθεια είναι ότι το νέο πρόγραμμα, έξι μήνες μετά την κατάργηση του ΟΚΧΕ, δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί ούτε ανατεθεί και θα έχουμε τουλάχιστον μία ακόμα χαμένη χρονιά για τη σύγχρονη διάθεση των αεροφωτογραφιών. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όχι βέβαια οι παράγοντες των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών, αλλά οι πολίτες.
Πάντως, ο Σύλλογος των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών έχει ζητήσει να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική αλληλογραφία για την απένταξη του εν λόγω έργου, προκειμένου να φανεί ποιος είναι υπέρ ή κατά της καθυστέρησης.
Για το πρόγραμμα Corine, που είναι υπεύθυνο το ΥΠΕΚΑ για την υλοποίησή του, μέσω των εποπτευόμενων φορέων του, το ζήτημα είναι αφ’ ενός μεν να μη χαθεί όλη η προετοιμασία που έχει γίνει από τον πρώην ΟΚΧΕ, καθώς πριν από την κατάργησή του είχαν λυθεί τα θέματα χρηματοδότησης, προδιαγραφών, διαγωνισμών κ.λπ. και ήταν ήδη έτοιμα τα τεύχη προς δημοπράτηση, αφ’ ετέρου δε να σπεύσει τώρα η ΕΚΧΑ Α.Ε., ώστε να μην παρουσιάζεται και πάλι, όπως το 2010, η Ελλάδα με «μαύρο χρώμα», δηλαδή χωρίς στοιχεία στο συγκεκριμένο τομέα, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
all4me