Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Έξυπνα παράθυρα υπόσχονται μείωση κατανάλωσης 20%



"Τα παράθυρα αποτελούν τεράστια πηγή απώλειας θερμότητας στα κτίρια. Η καινοτομία που προσφέρουμε είναι κατ’ ουσίαν ένα παθητικό σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας".
"Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι ένα μέσο κτίριο, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αποκλειστικά  παράθυρα CLIMAWIN, θα βελτίωνε την ενεργειακή του απόδοση κατά 18-24%", δήλωσε ο κ. Brian O’Brien, εκπρόσωπος του έργου, από την Solearth Ecological Architecture.

Και συνέχισε: "Στα ψυχρά κλίματα, το CLIMAWIN έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την άνεση μέσα από την προθέρμανση του αέρα που προέρχεται από τον εξαερισμό στις  βόρειες, ανατολικές και δυτικές προσόψεις του κτιρίου, καθώς επίσης και με τη χρήση ηλιακής ακτινοβολίας στις νότιες προσόψεις. Για πιο ζεστά κλίματα η τεχνολογία περιλαμβάνει μία αυτό-ψυκτική λειτουργία,  η οποία επιτρέπει στο ηλιακό φως να μπει αλλά μειώνει την ανεπιθύμητη ηλιακή θερμότητα. Μέσω της βελτιστοποίησης της θερμομόνωσης, του όφελους από την ηλιακή ενέργεια και του ελέγχου του φωτός, το παράθυρο αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση και τη θερμική άνεση, τόσο στις κατοικίες, όσο και σε εμπορικά κτίρια, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν αποδοτικά συστήματα εξαερισμού."

Το παράθυρο αναπτύχθηκε από επτά εταίρους, από τέσσερις χώρες - τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία - στο πλαίσιο ενός, χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε., προγράμματος έρευνας & ανάπτυξης, που ονομάζεται CLIMAWIN. Το υψηλής αποδοτικότητας παράθυρο προθερμαίνει τον εισερχόμενο από τον εξαερισμό αέρα, ο οποίος τροφοδοτείται από ηλιακές κυψέλες και ρυθμίζεται αυτόματα από αισθητήρες δωματίου. Έχει πολυάριθμες λειτουργίες, που του δίνουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες παραθύρων και εξαερισμού. Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν πολύ υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης, ρυθμιζόμενους αεραγωγούς για ελεγχόμενη εισροή αέρα, πλαίσιο με διπλή στρώση τζαμιών, φίλτρα αέρα, ενσωματωμένες ηλεκτρονικές και ασύρματες λειτουργίες επικοινωνίας μεταξύ των αισθητήρων και των παραθύρων (ούτως ώστε η εγκατάσταση μετασκευής να μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς νέα καλωδίωση). Υπάρχουν επίσης λειτουργίες προθέρμανσης και ψύξης για διαφορετικά κλίματα, καθώς και λειτουργία συρροής/παράκαμψης για ακραίες καιρικές συνθήκες.


Πηγή: http://www.balkans.com/gr/open-news.php?uniquenumber=188021