Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Υποχρέωση πλέον η ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιότερων κτιρίων με εντολή...Κομισιόν!


Τελικά θα υποχρεωθούν τα "παλαιότερα" να προβούν σε σοβαρή και αξιοπρεπή ενεργειακή αναβάθμιση. Η ενεργειακή επιθεώρηση αυτομάτως γίνεται πολύτιμο εργαλείο και όσοι θεώρησαν "τέλος" στους ενεργειακούς επιθεωρητές θα τρίβουν πλέον...τα μάτια τους!
Κρυφά χαράτσια που αφορούν τη λεγόμενη «βαθιά ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων», φέρνουν, σύμφωνα με το ered.gr,  οδηγίες της Κομισιόν τις οποίες προωθούν ορισμένοι κλάδοι που σχετίζονται με την οικοδομή. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στους υποψήφιους ευρωβουλευτές η ΠΟΜΙΔΑ, μια σειρά από προτάσεις κατατίθενται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα λόμπι πιέζουν προκειμένου να υιοθετηθούν και να αυξήσουν οι ίδιοι τον κύκλο εργασιών τους. Συγκεκριμένα, οι παράλογες προτάσεις που προωθούνται από τα «λόμπι των Βρυξελλών» ξεχωρίζουν τα εξής:
1. Επανέρχεται η οδηγία όχι μόνο για την ανακατασκευή αλλά και για την αντικατάσταση όλων των παλαιών ανελκυστήρων στα κτίρια. Κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μπορεί να επιβαρυνθούν συνολικά με ένα ποσό 5-10 χιλιάδων ευρώ.
2. Προτείνεται η αντικατάσταση όλων των σωληνώσεων του νερού στα κτίρια. Δηλαδή να αντικατασταθούν χιλιάδες μέτρα σωλήνων που είναι παλιοί, με το κόστος να βαρύνει τις πλάτες των ιδιοκτητών.
3. Υπάρχει η πρόταση για το λεγόμενο water performance, δηλαδή για το πώς διαχειρίζονται το νερό οι ιδιοκτήτες. Προτείνεται ο υποχρεωτικός έλεγχος για τον αριθμό και την ποιότητα των βρυσών, αν υπάρχουν συστήματα ανακύκλωσης του νερού, αν υπάρχουν ειδικά φίλτρα κ.λπ.
4. Υπήρξαν προτάσεις για σειρά εργασιών όπως ξήλωμα αμιάντου (που υπάρχει μόνο σε ελάχιστα κτίρια, κυρίως σε στέγες και καπνοδόχους), αντικατάσταση μονωτικών υλικών, φελιζόλ, τζάμια, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα τα οποία στο μέλλον θα γίνουν υποχρεωτικά.
5. Η βιομηχανία καλωδίων προωθεί στις Βρυξέλλες οδηγία για το scraping, δηλαδή το ξήλωμα όλων των καλωδίων, διακοπτών και ηλεκτρολογικών πινάκων από τα παλιά κτίρια και την αντικατάστασή τους με το τεράστιο κόστος να βαραίνει τον ιδιοκτήτη.
6. Υπήρχε και πολύ σωστά η πρόταση για την προσβασιμότητα των αναπήρων σε δημόσια και σε ιδιωτικά κτίρια που ζουν και εργάζονται άτομα με ειδικές ανάγκες. Να κατασκευάζονται μπάρες, ράμπες ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα για τη διευκόλυνση των αναπήρων.
Αυτά όλα αφορούν κυρίως τα 4 περίπου εκατομμύρια κτίρια στην Ελλάδα τα οποία έχουν κτιστεί προ του 1985 και τα οποία, έπειτα από μία 30ετία χρήσης κατατάσσονται σε χαμηλές βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης. Σ' αυτές τις οικοδομές οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προχωρούν σε σταδιακές αναβαθμίσεις, οι οποίες έχουν τεράστιο κόστος.
buildnet