Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Αγορά ακινήτων .... χωρίς πόθεν έσχες



Την "Ανάσταση" της κτηματαγοράς επιθυμεί από ότι φαίνεται η κυβέρνηση, προχωρώντας από ότι φαίνεται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στην αγορά ακινήτων χωρίς πόθεν έσχες και η δεύτερη στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών.
Σημειώνεται ότι από την 1-1-2014, θεωρούνται ως "τεκμήρια εισοδήματος", και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για αγορές ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών. Δηλαδή οποιαδήποτε δαπάνη πραγματοποιεί ο φορολογούμενος για να αποκτήσει ακίνητο λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο προσδιορισμού του εισοδήματός του. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της ανέγερσης οικοδομής αλλά και στις δαπάνες για αγορές οικοπέδων και στην κατασκευή δεξαμενών κολύμβησης. Όλες οι δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος για την κατασκευή του σπιτιού του ή την αγορά οικοπέδου θεωρούνται "τεκμήρια" εισοδήματος και για να μην πληρώσει υπέρογκο φόρο με βάση τις δαπάνες αυτές, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δικαιολογήσει την προέλευση των ποσών που διέθεσε για αυτά, επικαλούμενος τα πραγματικά και νομίμως κτηθέντα έσοδα και εισοδήματά του.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει τη μερική ή και ολική άρση του "πόθεν έσχες", καταθέτοντας διάταξη στη Βουλή όπου και θα αποσυνδέει το τεκμήριο αγοράς ακινήτων από την αντικειμενική αξία του. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να χαλαρώσει ή και να ακυρώσει ολοσχερώς τα εμπόδια που μπήκαν σε εφαρμογή από 1/1/2014 για τις νέες αγορές ακινήτων, τα οποία βάζουν "τροχοπέδη" στους υποψήφιους αγοραστές.

Με την νέα διάταξη ο αγοραστής εξετάζεται να δικαιολογεί με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά του στην Εφορία μόνο το ποσό της συναλλαγής που αναγράφεται στα συμβόλαια, έστω και αν αυτό εμφανίζεται να είναι μηδενικό.

Σημειώνεται ότι με βάση τα όσα ισχύουν σήμρρα, αν κάποιος πουλήσει ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ, μόλις 30.000 ευρώ η εφορία υπολογίζει το τεκμήριο αγοράς για τον αγοραστή με τις πλασματικές αντικειμενικές τιμές που ισχύουν από το 2007 και ο αγοραστής θα πρέπει να φορολογηθεί για πλασματικό εισόδημα στη χρονιά που έγινε η αγορά, αλλά το οποίο δεν έχει στην πραγματικότητα.

Αντικειμενικές

Το δεύτερο θέμα αφορά στη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως πολλοί θα μπουν σύντομα στη λογική της αγοράς ακινήτου, θέλοντας να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές πώλησης που υπάρχουν σήμερα, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση που έχει επέλθει στον φόρο μεταβίβασης (μόλις στο 3% της αντικειμενικής αξίας).

Η κυβέρνηση θέλει να ενσωματωθούν περισσότερα δεδομένα τιμών αγοράς στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που θα ισχύσει από το 2016. Οπως αναφέρει το  newmoney.gr "Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρξουν αξιόπιστα στοιχεία για να λειτουργήσει το νέο σύστημα προσδιορισμού τιμών της Εφορίας, με κίνδυνο να πρέπει να παραταθεί η ισχύς των εξωφρενικά υψηλών αντικειμενικών τιμών και μετά το 2016. Ηδη από το 2013 έχει συνομολογηθεί και από την τρόικα ότι στη νεκρή κτηματαγορά της χώρας μας, όπου ελάχιστα μόνο συμβόλαια αγοράς ολοκληρώνονται, δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για τις τρέχουσες τιμές των ακινήτων που θα αποτελούσαν τη βάση του νέου συστήματος καθορισμού των αντικειμενικών από το 2016. Μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο να ναυαγήσει το σχέδιο αυτό και να μην προσαρμοστούν ούτε το 2016 οι αντικειμενικές στα δεδομένα της αγοράς, έκριναν αναγκαίο να λάβουν μέτρα για να ξεμπλοκάρουν τις συναλλαγές, οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και χρόνια".