Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Με ποιες προϋποθέσεις θα αγοράσετε πετρέλαιο με 69 λεπτά το λίτρο - 10 ερωταπαντήσεις για τη θέρμανση







Την Τετάρτη ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και όλοι θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα ζεσταθούμε φέτος το χειμώνα. Τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι. Υπό προϋποθέσεις, ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να κοστίζει ακόμη και 69 λεπτά. Τι συμφέρει λοιπόν φέτος; Τι άλλαξε σε σχέση με πέρυσι; Οι απαντήσεις στα 10 ερωτήματα έχουν ως εξής:


1. Πόσο θα πωλείται φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης;

Το δελτίο της γ.γ Εμπορίου της Παρασκευής, έδειξε ότι η ex factοry τιμή έπεσε κάτω από τα 900 ευρώ ανά 1000 λίτρα και ακόμη και δεν έχει «περάσει» η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 330 ευρώ στα 230 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι με το που θα γίνει η πρώτη τιμολόγηση, η ex-factory τιμή θα διαμορφωθεί κάτω από τα 800 ευρώ στα 1000 λίτρα και η τιμή λιανικής θα κυμανθεί γύρω στο 1,06 ευρώ ανά λίτρο. Μπορεί να πέσει και χαμηλότερα καθώς η τάση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι πτωτικές


2. Από πότε θα ξεκινήσει η διάθεση;


Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η τροφοδοσία των εμπόρων από τα διυλιστήρια. Η λιανική πώληση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από την Πέμπτη


3. Θα υπάρξει φέτος προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης;


Ο προγραμματισμός είναι να ισχύσει ότι και πέρυσι. Βέβαια, ακόμη δεν έχει γίνει καν ο έλεγχος για το ποιοι εισέπραξαν πέρυσι προκαταβολή του επιδόματος χωρίς τελικώς να αγοράσουν πετρέλαιο. Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό και όσοι αποδειχθεί ότι δεν έκαναν αγορά, θα γυρίσουν τα χρήματα πίσω.

4. Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης;

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να «ανάψει» και η σχετική εφαρμογή στο σύστημα Taxis. Εκτός απροόπτου δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι.


5. Πώς μπορώ να πληρώσω το πετρέλαιο θέρμανσης σε δόσεις;

Μόνο με τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Ανάλογα με την τράπεζα, μπορείτε να εξασφαλίσετε και καταβολή του αντίτιμου σε έξι άτοκες δόσεις και έκπτωση επί της τιμής του πετρελαίου η οποία κυμαίνεται στα επίπεδα του 3%. Έτσι, με τη χρήση πιστωτικής, η τελική τιμή λιανικής μπορεί να διαμορφωθεί κοντά στο ένα ευρώ.

6. Άρα ποια είναι η χαμηλότερη τιμή στην οποία μπορώ να αγοράσω;

Ο συνδυασμός επίδομα θέρμανσης και πληρωμή με πιστωτική, μπορεί να διαμορφώσει το τελικό κόστος ανά λίτρο στα επίπεδα των 68-70 λεπτών ανά λίτρο. Εννοείται ότι στην περιφέρεια, οι τιμές θα είναι υψηλότερες καθώς προστίθεται και το μεταφορικό κόστος.

7. Τι θα γίνει αν και φέτος η πολυκατοικία δεν αποφασίσει να αγοράσει πετρέλαιο;

Δυστυχώς δεν έχετε πολλές επιλογές. Μια λύση θα ήταν να εγκαταστήσετε ατομικό λέβητα φυσικού αερίου. Υπάρχουν όμως δύο προϋποθέσεις. Να υπάρχει φυσικό αέριο στη γειτονιά και να εξασφαλίσετε τη συναίνεση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας (50+1%).


8. Δεν ελέγχθηκε ότι θα μπορώ να εγκαταστήσω και μόνος μου ατομικό λέβητα φυσικού αερίου χωρίς συναίνεση της πολυκατοικίας;


Υποτίθεται ότι θα υπάρχει νομοσχέδιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο θα προβλέπει την αλλαγή των κανονισμών της πολυκατοικίας. Ωστόσο, ακόμη αυτό δεν έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Το πιο πιθανό είναι ότι θα χαθεί η φετινή σεζόν.


9. Επιδότηση για ατομικό λέβητα φυσικού αερίου υπάρχει;


Ναι, αλλά για να προχωρήσετε πρέπει να πάρετε την έγκριση της γενικής συνέλευσης.


10. Φέτος υπάρχει διαφορά στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με το φυσικό αέριο;



Εξαρτάται αν δικαιούστε επίδομα θέρμανσης ή όχι. Αν το δικαιούστε, η διαφορά είναι πολύ μικρή. Αν δεν το δικαιούστε, τότε προκύπτει ότι το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης περίπου κατά 30-33%.


b2green