Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Αυθαίρετα: όλα κρίνονται στο ΣτΕ


Δύο ημερομηνίες η μία στα μέσα Οκτωβρίου και η άλλη στα μέσα του ερχόμενου Φεβρουάριου αναμένεται να κρίνουν την τύχη της συνταγματικότητάς του υπάρχοντος νόμου περί αυθαιρέτων 4178/2013 από το ΣτΕ.

Με σημερινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η "Ελευθεροτυπία" και τίτλο τα "Αυθαίρετα ξανατακτοποιούνται" αναφέρεται στο τι θα γίνει αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, μιλώντας για "νέο κύκλο δηλώσεων αυθαιρέτων για συνολικά 780.000 ιδιοκτήτες, που έχουν μπει στους νόμους τακτοποίησης των ετών 2011 (Ν. 4014) και 2013 (Ν. 4178), στην περίπτωση που εκδοθεί ακυρωτική απόφαση από το ΣτΕ".

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει "το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει νέο νόμο, τον τρίτο κατά σειρά, για να παρατείνει για 5η συνεχή χρονιά το νομοθετικό πλαίσιο τακτοποίησης των αυθαιρέτων με πρόστιμο" ενώ ταυτόχρονα "δίνει "φιλί ζωής" στην εισπρακτική επιχείρηση νομιμοποίησης αυθαιρέτων, η οποία μέχρι τώρα έχει αποδώσει 1, 2 δις ευρώ καλύπτοντας θεσμικές ακροβασίες και προεκλογικές σκοπιμότητες".
Παράλληλα, αναφέρεται ότι "εξετάζεται παράταση της προθεσμίας των δηλώσεων αυθαιρέτων, που λήγε σε τρεισήμισι μήνες για έναν ακόμη χρόνο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, στην περίπτωση που ο νόμος του ΥΠΕΚΑ πάρει το πράσινο φως από το ΣτΕ".
 
Τέλος σημειώνεται στο δημοσίευμα ότι "από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει ότι εξετάζει το θέμα παράτασης της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου νομιμοποίησης αυθαιρέτων, απλώς περιμένει με αγωνία την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ενεργοποίηση του υπάρχοντος νόμου ή για αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν."
 buildnet