Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Παρατείνεται επ' αόριστον η νομιμοποίηση αυθαιρεσιών με παράβολο 500 ευρώ

Καταβάλλοντας το παράβολο, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να τακτοποιήσει τυχόν αυθαιρεσίες σε ακίνητα που έχουν χτιστεί έως τον Ιούλιο του 2011

Επ’ αόριστον παράταση στην προθεσμία της ρύθμισης για νομιμοποίηση αυθαιρεσιών σε ακίνητα δίνει υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή, ενισχύοντας τις υποψίες ότι πλησιάζουν εκλογές.

Η παράγραφος 15 της ρύθμισης προβλέπει πως με «απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να παραταθεί η προθεσμία της καταληκτικής ημερομηνίας υπαγωγής του άρθρου 28 του νόμου 417802013». Πρόκειται για την ψηφισμένη διάταξη που έδινε περιθώριο 18 μηνών στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να εξαιρέσουν οριστικά από την κατεδάφιση όλες τις  μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (πέργκολες, μπάρμπεκιου, εξώστες, αλλαγές διαρρύθμισης κ.λπ.), ανεξαρτήτως του αριθμού τους εντός οριζόντιας ιδιοκτησίας καθώς κι όλα τα κτίρια προ του 1975 πληρώνοντας ένα παράβολο των 500 ευρώ.

Επίσης, αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1983 προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, καταβολή παραβόλου και 15% του ειδικού προστίμου. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων μπορούν να τακτοποιηθούν έως 30 χρόνια πληρώνοντας το ειδικό πρόστιμο. 

Όσοι έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση για την τακτοποίηση και εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες, λαμβάνουν κι αυτοί οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, ενώ προβλέπεται επιστροφή χρημάτων στις περιπτώσεις που με την διαδικασία τακτοποίησης πλήρωσαν περισσότερα. Η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση θα γίνεται με απλή δήλωση και προσκόμιση τεχνικής έκθεσης από μηχανικό, αεροφωτογραφίες ή άλλο δημόσιο έγγραφο που να πιστοποιεί το χρόνο ανέγερσης του ακινήτου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αυθαιρεσίες να έχουν γίνει έως τις 28 Ιουλίου του 2011.