Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Σήμερα σε διαβούλευση ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα


Tο ΥΠΕΝ είναι έτοιμο να παραδώσει εντός της ημέρας (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που έχει πολλάκις προαναγγείλει σχετικά με τααυθαίρετα, την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και την επίσπευση του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η βασική φιλοσοφία του νόμου παραμένει στη βάση του ισχύοντος νόμου 4178/2013, του αποκαλούμενου και «νόμου Καλαφάτη» για τα αυθαίρετα. Και αυτό γιατί θα ήταν παρακινδυνευμένο να αλλάξει, καθώς είναι ο μόνος νόμος περί αυθαιρέτων που έχει κριθεί συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από εκείνον του Αντώνη Τρίτση το 1983 – που ήταν όμως και εκτελεστικός του Συντάγματος, καθώς περιείχε διατάξεις χωροταξικού σχεδιασμού.
Από εκεί και πέρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Αναπληρωτής υπουργόςΓιάννης Τσιρώνης που χειρίστηκε το θέμα έχουν σκοπό να δώσουν το δικό τους «χρώμα» στις νομοθετικές ρυθμίσεις. Καταρχήν το Υπουργείο επισημαίνει σε διαρροές κύκλων του ότι πρόκειται για ένα συνολικό πλαίσιο για τη δόμηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό και όχι μόνο για τα αυθαίρετα.
Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν ρυθμίσεις για τις οικοδομικές άδειες και τον τρόπο έκδοσής τους αλλά και για την επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού, δηλαδή τις εγκρίσεις των σχεδίων πόλης και των ρυμοτομικών σχεδίων. Από εκεί και πέρα στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ρυθμίσεις για το θεσμό της Τράπεζας Γης και της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, που είχαν καθιερωθεί με το νόμο 4178 αλλά δεν έχουν εφαρμοσθεί ακόμη. Επίσης το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία ενός νέου θεσμού ελέγχου, του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, που θα έχει περιφερειακές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα και θα αναλάβει να βάζει τάξη στο μέχρι σήμερα χάος!
Όσον αφορά τα αυθαίρετα, ο χρόνος πιέζει καθώς η προθεσμία λήξης του νόμου 4178 έχει παραταθεί μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, οπότε το Υπουργείο επείγεται να ολοκληρώσει το νέο πλαίσιο εγκαίρως, αλλιώς θα αναγκαστεί να δώσει νέα παράταση στον υφιστάμενο νόμο. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο Αναπληρωτής Υπουργός στο νέο νόμο θα υπάρχουν ευνοϊκότερες διατάξεις για τα παράβολα και τα πρόστιμα σε όσους σπεύσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις αλλά και για ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες.
Νομικοί κύκλοι περιμένουν με «ανυπομονησία» αυτές τις ρυθμίσεις διότι σκοπεύουν να προσβάλλουν το νόμο στο ΣτΕ και με το επιχείρημα της μη ισότιμης μεταχείρισης των δηλούμενων αυθαιρεσιών. Παράλληλα θα αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο τόσο το πλαίσιο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων όσο και για τα νέα αυθαίρετα ώστε να αποθαρρυνθούν όλοι από το να χτίζουν χωρίς άδεια, σύμφωνα με όσα έχει πει ο Γιάννης Τσιρώνης, δηλώνοντας ότι στόχος είναι η παντελής εξάλειψη της αυθαίρετης δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές και η προστασία του αδόμητου περιβάλλοντος της χώρας.
kataskevesktirion.gr