Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Υποχρεωτική γνωστοποίηση λειτουργίας πισίνας εντός των τουριστικών καταλυμάτων

Υποχρεωτική γνωστοποίηση λειτουργίας πισίνας εντός των τουριστικών καταλυμάτωνΔημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ((ΦΕΚ Β' 1654/15-05-2017) η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει την υποχρεωτική γνωστοποίηση λειτουργίας πισίνας εντός των τουριστικών καταλυμάτων.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Οκονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρεται ότι, για να γίνει η σχετική δήλωση, καταβάλλεται παράβολο 100 ευρώ, ενώ το ύψος των προστίμων για παράλειψη υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών ή για δήλωση αναληθών στοιχείων κυμαίνεται από 500 μέχρι και 1.000 ευρώ. Σημειώνεται ακόμη ότι το πρόστιμο δύναται να προσαυξάνεται ή να μειώνεται, ως εξής: α) Εάν διαπιστώνεται παράβαση καθ' υποτροπή εντός δύο ετών από τη διαπίστωση της προηγούμενης, το πρόστιμο προσαυξάνεται έως και χίλια ευρώ. β) Εάν ο φορέας συνεργάζεται άμεσα και ανταποκρίνεται στη συμμόρφωση, το πρόστιμο μπορεί να μειώνεται κατά 25%. Εάν ο φορέας συνεργάζεται άμεσα και συμμορφώνεται εντός πέντε ημερών, το πρόστιμο μπορεί να μειώνεται κατά 50%, εκτός από την περίπτωση που η παράβαση συνίσταται σε παράλειψη πρώτης γνωστοποίησης, οπότε, εάν ο φορέας συνεργάζεται άμεσα και συμμορφώνεται εντός πέντε ημερών, το πρόστιμο μπορεί να μειώνεται κατά 25%. Ειδικά, στην περίπτωση που η παράβαση συνίσταται στη μη υποβολή του απαιτούμενου παράβολου, εάν ο φορέας συνεργάζεται άμεσα και συμμορφώνεται εντός πέντε ημερών, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Δικαιολογητικά

Η σχετική δήλωση υποβάλλεται είτε στην αρμόδια υπηρεσία τουρισμού είτε σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), που λειτουργεί ως Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ). Όταν τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριότητας και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) για το τμήμα που αφορά τη γνωστοποίηση των κολυμβητικών δεξαμενών, η υποβολή της γνωστοποίησης γίνεται αποκλειστικά, μέσω αυτού.

Κατά την υποβολή της γνωστοποίησης, δεν συνυποβάλλονται τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής και ο προβλεπόμενος έλεγχος της νόμιμης λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών διενεργείται εκ των υστέρων από τις αρμόδιες αρχές.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της γνωστοποίησης, η αρμόδια υπηρεσία τουρισμού ή το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) χορηγεί στον ενδιαφερόμενο αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης. Το αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης συνίσταται σε φωτοαντίγραφο της υποβληθείσας γνωστοποίησης, στο οποίο φαίνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της γνωστοποίησης και ο μοναδικός αριθμός αυτής. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας γνωστοποίησης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητας.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας, ο φορέας οφείλει να τηρεί φάκελο με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής, τον οποίο οφείλει να επιδεικνύει, όταν του ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Ο φάκελος περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α) Αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης.

β) Βεβαίωση αρμόδιου διπλωματούχου μηχανικού μέλους TEE ή πτυχιούχου μηχανικού μέλους της ΕΕΤΕΜ, σύμφωνα με τα επαγγελματικά του δικαιώματα ότι η κολυμβητική δεξαμενή είναι κατασκευασμένη κατά τρόπο άρτιο και σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ηλεκτρομηχανολογικής επάρκειας.

γ) Υπεύθυνη δήλωση αρμόδιου διπλωματούχου μηχανικού μέλους TEE ή πτυχιούχου μηχανικού μέλους της ΕΕΤΕΜ ότι η κολυμβητική δεξαμενή πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν.3766/2009.

δ) Άδεια δόμησης ή βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας διατήρησης του χώρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3843/2010 ή του ν. 4178/2013 ή βεβαίωση υπαγωγής στις ρυθμίσεις του άρθρου 24 του ν. 4014/2011.

ε) Σχεδιάγραμμα υπογεγραμμένο από διπλωματούχο μηχανικό μέλος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σύμφωνα με τα επαγγελματικά του δικαιώματα.

στ) Τεχνική Έκθεση Διπλωματούχου Μηχανικού μέλους TEE, σύμφωνα με τα επαγγελματικά του δικαιώματα, στην οποία θα περιλαμβάνονται αποκλειστικά τα παρακάτω στοιχεία:

- Προέλευση νερού τροφοδοσίας
- Χωρητικότητα δεξαμενής, οριζόντιες διαστάσεις και βάθη αυτής
- Ρυθμός ανακυκλοφορίας ύδατος
- Φίλτρα (επιφάνεια διήθησης σε m2, διηθητική ικανότητα, αριθμός), αντλίες ανακυκλοφορίας τύπος, ιπποδύναμη, παροχή), εκκένωσης (αποχετευτική ικανότητα), αύλακες υπερχείλισης, σήμανση βάθους
- Περιγραφή του τρόπου διάθεσης υγρών αποβλήτων
- Απολύμανση, (τρόπος απολύμανσης, έλεγχος αλγοειδών, τρόπος ρύθμισης ΡΗ, έλεγχος υπολειμματικού χλωρίου)
- Έλεγχος μικροβιολογικής ποιότητας νερού και εργαστηριακές εξετάσεις
- Μέτρα ασφαλείας, σωσίβια, κατάλογος τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης, σήμανση, κλίση πυθμένα
- Ορισμός υπευθύνου ασφαλείας με αναφορά στα καθήκοντα του σχετικά με την εξασφάλιση της παροχής πρώτων βοηθειών σε λουόμενους κατά τη λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής

ζ) Υπεύθυνη δήλωση του φορέα εκμετάλλευσης ότι τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Σε περίπτωση γνωστοποίησης για περισσότερες κολυμβητικές δεξαμενές στο ίδιο ξενοδοχειακό κατάλυμα, τα δικαιολογητικά τηρούνται ξεχωριστά για κάθε δεξαμενή.

Πηγή: http://www.capital.g...kon-katalumaton


Υποχρεωτική γνωστοποίηση λειτουργίας πισίνας εντός των τουριστικών καταλυμάτων