Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Αυθαίρετα: Αυτές είναι οι 21 παρανομίες που νομιμοποιούνται με μόλις 250 ευρώ!


Αυθαίρετα: Αυτές είναι οι 21 παρανομίες που νομιμοποιούνται με μόλις 250 ευρώ!
Τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν ολόκληρα αυθαίρετα αλλά και πλήθος πολεοδομικών παραβάσεων αντί μόλις 250 ευρώ δίνει στους πολίτες το νέο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση.
Η ευνοϊκή αυτή διάταξη αφορά, αφενός κατοικίες που έχουν κτιστεί πριν από το 1975 και, αφετέρου, πολλές μικροαυθαιρεσίες που έχουν τα περισσότερα σπίτια, όπως πέργκολες, αποθήκες, καμινάδες, στέγαστρα, κ.ά.
Μάλιστα με 250 ευρώ μπορεί κάποιος να νομιμοποιήσει όλες τις μικροπαραβάσεις που έχει στο κτίσμα του.
Με το ίδιο ποσό (ανά όροφο) είναι εφικτή η νομιμοποίηση διαφορετικών διαμερισμάτων ορόφου αλλά και χωροθέτησης των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων σε άλλο σημείο από αυτό που προβλέπει η οικοδομική άδεια.
Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν με ένα πολύ μικρό ποσό να τακτοποιήσουν όλες αυτές τις εκκρεμότητες και να αποφύγουν τον κίνδυνο να τους «καρφώσει» ο γείτονας.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 96 του σχεδίου νόμου που αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή, υπάγονται στις διατάξεις του και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου ύψους 250 ευρώ 21 συνολικά παραβάσεις.
Η πρώτη αφορά τη διαφορετική διαμόρφωση των διαμερισμάτων ενός ορόφου από αυτή που προβλέπει η οικοδομική άδεια. Στις περιπτώσεις αυτές καταβάλλεται παράβολο 250 ευρώ ανά όροφο ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος.
Άλλη παράβαση είναι η διαφορετική χωροθέτηση των θέσεων στάθμευσης. Οι ιδιοκτήτες υποβάλλουν κάτοψη αποτύπωσης των υφισταμένων θέσεων στάθμευσης και τα 250 ευρώ καταβάλλονται εφάπαξ εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης.
Άλλες μικρές αυθαιρεσίες που τακτοποιούνται είναι η τοποθέτηση δομικών στοιχείων (φούρνοι, διακοσμητικοί κρουνοί) σε ακάλυπτο χώρο, η μείωση έως 20% της υποχρεωτικής φύτευσης ακάλυπτου χώρου οικοπέδου, η κατασκευή πέργκολας, η υπέρβαση νόμιμου ύψους καμινάδας έως 1,5 μέτρο, οι δεξαμενές αποχέτευσης και νερού, η υπέρβαση ύψους έως 20% σε επαγγελματικές, βιομηχανικές και αγροτικές αποθήκες, όπως και η αλλαγή θέσης του κτιρίου με οικοδομική άδεια, εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις ή η αλλαγή θέσης του κτιρίου λόγω κατασκευής με εσφαλμένη αναστροφή της κάτοψης σε νόμιμη θέση. Για την υπαγωγή τους υποβάλλονται αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, τεχνική έκθεση μηχανικού και φωτογραφίες.
Πέρα από τις μικρές αυτές παραβάσεις, παράβολο ύψους 250 ευρώ, χωρίς να απαιτείται η καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου μπορούν να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα που υφίστανται προς του 1975.
Η ευνοϊκή διάταξη αφορά κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως κατοικία και ολοκληρώθηκαν πριν από τις 9 Ιουνίου 1975.
b2green