Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ν. 4178/13: ένας πανίσχυρος νόμος που δεν πρέπει να διαταραχθεί!
Πανίσχυρος διότι αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητος σχεδόν παντού: μεταβιβάσεις, νέες άδειες δόμησης επί υπαρχόντων και απίστευτος κτιριακός όγκος αυθαιρέτων τον καθιστούν όχι απλώς απαραίτητο, αλλά μάλλον...μονόδρομο!
Η κρίση και αυτού του Νόμου από το ΣτΕ μπορεί να έχει πάρει την σχετική παράταση, αλλά θα πρέπει αυτή τη φορά το Συμβούλιο να σταθμίσει και τον σαρωτικό όγκο των δηλωθέντων αυθαιρέτων που είναι υπαρκτά, θεωρούνται πλούτος, και θα πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Η απάντηση στο πρόβλημα υπάρχει στο ίδιο το "αδιάβλητο" Π.Δ., με το οποίο ρευματοδοτήθηκαν επί σειρά ετών ακίνητα μετά τον 1577/85 με υπεύθυνες δηλώσεις ιδιοκτητών και μηχανικών και χωρίς κανένα πολιτειακό έλεγχο, κάτι που οδήγησε στον συντριπτικό όγκο των υποθέσεων αυθαιρέτων.

Ο Ν.4014/11 αδίκως κρίθηκε συνολικά αντισυνταγματικός, με τον νέο νόμο - αντικαταστάτη του να υπερέχει μεν στη διάρθρωση - διατύπωση, αλλά να μην φαίνεται ότι έχει την αποδοχή του κοινού. Και είναι λογικό για του εξής δύο λόγους:

1. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στον ιδιώτη, και αν υπάρχουν δεν είναι ώρα για...παιχνίδια (ακύρωση υπαγωγών και συναφή..).

2. Καθυστερεί η κρίση του ΣτΕ, η κατάρριψη του 4014 έφερε αμφιβολίες σε όλα τα επίπεδα, αλλά επίσης καθυστερεί και ο ερχομός του Π.Δ. της ταυτότητας κτιρίου, που θα θεμελιώσει την αξιοπιστία του νέου Νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες άδειες, ειδικά οι προσθήκες επί υπαρχόντων, έχουν σχεδόν πλήρως θέματα υπαγωγών με τον Ν.4178/13, και επομένως και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να μπορούν οι απαιτούμενοι σχολαστικοί πλέον έλεγχοι του Ν.4030 να εξυπηρετήσουν τα έργα και όχι να τα σταματούν με δυσμενείς συνέπειες.

Ο νόμος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό του. Και όταν συμβεί αυτό, θα προσελκύσει και περισσότερες υποθέσεις που αυτή τη στιγμή μένουν "εν υπνώσει".
 buildnet