Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΕΚΑ: Παράταση και 10 δόσεις για ημιυπαίθριους

"Η τροπολογία για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων κλείνει οριστικά ένα μεγάλο ζήτημα που άνοιξε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο" υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, μιλώντας στη Βουλή.

Τόνισε πως με βάση "τα ποσοτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΚΑ - σε συνεργασία με το ΤΕΕ - είναι πολύ μεγάλη η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της ρύθμισης: από τα μέσα του Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι σήμερα, ο ρυθμός αύξησης της εβδομαδιαίας υποβολής αιτήσεων στις Πολεοδομίες της χώρας παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση κατά 15%-20%. Σε απόλυτους αριθμούς, στα μέσα του Σεπτεμβρίου 2010 είχαν κατατεθεί περίπου 75.000 αιτήσεις, ενώ, στα τέλη του Νοεμβρίου 2010 είχαν κατατεθεί 238.000 αιτήσεις, με το μέσο ημερήσιο όρο αιτήσεων να αγγίζει τις 4.500. Θέλοντας να αποφορτίσουμε τις υπηρεσίες για να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης, εισηγούμαστε την παράταση της ταχυδρομικής υποβολής των δικαιολογητικών έως την 28-12-2010".

Ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε πως "λαμβάνοντας υπόψη την πίεση που ασκεί η οικονομική κρίση στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, προτείνουμε την αύξηση των δόσεων και της διάρκειας αποπληρωμής του ειδικού προστίμου. Έτσι, λοιπόν, για τα ακίνητα κατοικίας, το ειδικό πρόστιμο θα καταβάλλεται σε 10 δόσεις - και όχι σε 6 όπως ίσχυε πριν - ενώ η συνολική διάρκεια αποπληρωμής του προστίμου αυξάνεται από 18 σε 30 μήνες. Για τα ακίνητα άλλης χρήσης (πλην της κατοικίας), οι δόσεις του ειδικού προστίμου αυξάνονται από 6 σε 8, και η διάρκεια της συνολικής αποπληρωμής τους αυξάνεται από 24 σε 32 μήνες". Εξάλλου διευκρίνισε, ότι η ότι η ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του χώρου πρέπει να είναι προγενέστερη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης.

Σε ότι αφορά τα φορολογικά ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε πως τους προηγούμενους μήνες είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη συζήτηση - ένα νεφελώδες τοπίο θα έλεγα - γύρω από τις πιθανές φορολογικές επιβαρύνσεις που θα επέφερε η ρύθμιση. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι σεβόμαστε και εφαρμόζουμε την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο Κράτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι :
1ον : Για τους χώρους που διατηρούνται δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοιδήποτε φόροι.
2ον : Για το φόρο ακίνητης περιουσίας και για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, λαμβάνονται υπόψη οι χώροι όπως και πριν την τακτοποίησή τους και,
3ον : Η αλλαγή χρήσης δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικώ