Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ζητούν παράταση για το ενεργειακό πιστοποιητικό στις οικοδομές










energeiako_pistopoiitiko
Παράταση της έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού
Η Ομοσπονδία Κατασκευαστών - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ), ζητάει με επίσημη επιστολή της στο ΥΠΕΚΑ (υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) την παράταση της έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού για ένα χρόνο. Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο για κάθε μίσθωση ή αγοραπωλησία ακινήτου από τις 9 Ιανουαρίου του 2011.

Η Ομοσπονδία παρατηρεί ότι η υφιστάμενη διαδικασία προβλέπει ότι το σώμα των ενεργειακών επιθεωρητών, που θα ελέγχουν και θα εκδίδουν τα σχετικά πιστοποιητικά, θα έχει συσταθεί έως τις 30 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί να πωλήσει την κατοικία του άμεσα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των κατασκευαστών, θα έχει στη διάθεσή του κάτι παραπάνω από ένα μήνα. Οι κατασκευαστές τονίζουν ότι το πρόβλημα αφορά 120.000 κατοικίες που σήμερα αναζητούν αγοραστές, χωρίς να υπολογίζεται και η έκδοση νέων αδειών, έστω και αν η οικοδομική δραστηριότητα βαίνει σταθερά μειούμενη για τέταρτη διαδοχική χρονιά.

Επίσης, η ΟΜΚΟΕΕ στην επιστολή της ζητάει την αναβολή υποβολής μελέτης ενεργειακής απόδοσης κτιρίων για την έκδοση οικοδομικών αδειών τουλάχιστον για έξι μήνες, διότι, όπως αναφέρει «ούτε οι πολεοδομίες μπορούν να ελέγξουν τέτοιες μελέτες ούτε το επιστημονικό προσωπικό είναι προετοιμασμένο για την έκδοση τέτοιων μελετών».
(profilnet)