Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Προγραμμα Eξοικονομηση κατ οικον - Ενταξη στο πρόγραμμα ΒΗΜΑ 1ο

  Βημα 1ο -  Πρώτη Ενεργειακή Επιθεώρηση / Καθορισμός Εργασιών
 
Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα πρέπει αρχικά να ελέγξει εάν ικανοποιεί τα εισοδηματικά κριτήρια όπως περιγράφονται στην ενότητα ΠΟΛΙΤΕΣ -_ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ και εάν η ιδιοκτησία του μπορεί να θεωρηθεί «Επιλέξιμη Κατοικία» όπως και τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν.
Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να εξετάσει την πιστοληπτική του ικανότητα σε συνεργασία με την τράπεζα της επιλογής του που συμμετέχει στο Πρόγραμμα.
Στην περίπτωση αίτησης για πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου, θα πρέπει αρχικά να ληφθεί απόφαση, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας από τους συνιδιοκτήτες (Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας– Παράρτημα ΙΙ) για:
  • τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα,
  • τον καθορισμό των παρεμβάσεων που οι συνιδιοκτήτες επιθυμούν να υλοποιήσουν,
  • το πρόσωπο που θα εκπροσωπεί τους συνιδιοκτήτες και θα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται από το Πρόγραμμα,
  • την επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή,
  • την τράπεζα στην οποία θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ο εκπρόσωπος καθώς και όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικίας.
Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για μεμονωμένο διαμέρισμα πολυκατοικίας, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας , (Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας- Παράρτημα III). Το έντυπο αυτό δύναται να αντικατασταθεί με κανονισμό πολυκατοικίας ή αντίστοιχο έγγραφο από το όποιο να προκύπτει ότι δεν απαγορεύεται η αιτούμενη παρέμβαση.

Σε περίπτωση ύπαρξης δικαιωμάτων συγκυριότητας στο ακίνητο θα πρέπει να εξασφαλισθεί η συναίνεση των συγκύριων (Παράρτημα V).
Εφόσον ο ενδιαφερόμενος διαπιστώσει ότι ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα και εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμφωνίες / συναινέσεις, απευθύνεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή ώστε να διενεργηθεί η 1η ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του / του κτηρίου, βάσει της οποίας θα καθορισθούν
  • η ενεργειακή κατηγορία του κτηρίου,
  • οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία,
  • η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί βάσει των προτεινόμενων παρεμβάσεων,
  • το αντίστοιχο κόστος των παρεμβάσεων και
  • η έκδοση του 1ου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
Στην περίπτωση αίτησης για πολυκατοικία ως ενιαίο κτήριο, το ΠΕΑ αφορά στο σύνολο του κτηρίου για χρήση κατοικίας.
Επισημαίνεται ότι η επιλογή του Ενεργειακού Επιθεωρητή πρέπει να γίνει συνυπολογίζοντας τους περιορισμούς της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του Π.Δ. 100/30.09.2010 όπου ορίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες ο Ενεργειακός Επιθεωρητής δεν δικαιούται να διενεργήσει επιθεώρηση σε κάποιο ακίνητο.
Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση του ΠΕΑ θεωρούνται επιλέξιμες υπό την προϋπόθεση ότι έχει εγκριθεί η αίτηση (Έκδοση Απόφασης Υπαγωγής), που υποβάλλεται στο Πρόγραμμα. Οι εργασίες που εκτελούνται μέχρι την έγκριση της αίτησης πραγματοποιούνται με αποκλειστική ευθύνη του ωφελούμενου.

Σε κάθε περίπτωση για την υλοποίηση των παρεμβάσεων θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι τυχόν απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Κάλεστε για περισσότερες πληροφορίες..
A.G.S ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΙΑΡΙΑ
ΜΕΛΕΤΕΣ-ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Σηφομιχελάκης Αθανάσιος Μηχανολόγος Μηχανικός
www.michanologos.gr