Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Υμιυπαίθριοι: Παράταση δόσης προστίμου αν δεν έχει έρθει το εκκαθαριστικό


Παράταση, στην ουσία ώς τις 10 Ιουνίου, δίνεται για την πληρωμή της πρώτης δόσης του προστίμου για τακτοποίηση ημιυπαίθριων αλλά μόνο σε ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει αίτηση ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2010 και με ευθύνη των πολεοδομικών γραφείων δεν έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό για την οφειλή.
Οσοι έχουν υποβάλει δήλωση ώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία και έχουν το σημείωμα της πολεοδομίας, οφείλουν να καταθέσουν την πρώτη δόση ώς σήμερα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο χώρος θα χαρακτηριστεί αυθαίρετος και θα επιβαρυνθεί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.
Οσοιο έχουν υποβάλει αιτήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2011 και ώς τις 28 Ιουνίου, που λήγει η προθεσμία, έχουν περιθώριο να πληρώσουν την πρώτη δόση ώς το τέλος Οκτωβρίου. Μετά το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» και τη διαπίστωση ότι αρκετές πολεοδομίες δεν έχουν προλάβει να ελέγξουν τις δηλώσεις, κυρίως αυτές που έφθασαν μέσω ταχυδρομείου, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε χθες διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία καθησυχάζει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ότι δεν θα ισχύσουν στην περίπτωσή τους οι συνέπειες του νόμου.
Με την ίδια εγκύκλιο καλούνται οι προϊστάμενοι των πολεοδομιών να εκδώσουν ώς τις 10 Μαΐου αιτιολογημένη πράξη στην οποία θα καταγράφεται ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ώς το τέλος Δεκεμβρίου και εκκρεμούν. Μέσα σε 15 ημέρες, δηλαδή ώς τις 25 του μηνός, θα ολοκληρωθεί η έκδοση των εκκαθαριστικών που εκκρεμούν και οι ιδιοκτήτες θα έχουν περιθώριο 15 ημερών, το αργότερο ώς τις 10 Ιουνίου, να καταβάλουν την πρώτη δόση.