Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Αυθαίρετα: Ποια εντάσσονται στη ρύθμιση και τα κριτήρια για τα πρόστιμα

Όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μέχρι το τέλος του 2010 αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενταχθούν στη ρύθμιση τακτοποίησης του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Φειδωλές αναμένεται να είναι οι εκτός σχεδίου τακτοποιήσεις, ενώ για όσους δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερές.
Το  ύψος του προστίμου, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, θα εξαρτηθεί από μια σειρά κριτηρίων, με βασικότερα τα εξής:

-Την ύπαρξη ή μη οικοδομικής άδειας. Πολύ μικρότερο θα είναι το πρόστιμο για τα αυθαίρετα στα οποία έχει γίνει απλά υπέρβαση άδειας, έναντι όσων έχουν έχει χτιστεί χωρίς άδεια.
-Το εάν ένα ακίνητο είναι εντός ή εκτός σχεδίου. Τα εντός σχεδίου αυθαίρετα θα επιβαρύνονται με μικρότερα πρόστιμα από τα εκτός σχεδίου
-Το είδος της χρήσης. Αν πρόκειται για πρώτη κατοικία το πρόστιμο θα είναι μικρότερο
-Το είδος της πολεοδομικής υπέρβασης και το εάν έχει γίνει αλλαγή χρήσης
-Την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Επίσης, το πρόστιμο θα είναι μικρότερο για όσους έχουν ανεγείρει αυθαίρετο πριν από το 2003 σε σχέση με όσους το έχτισαν αργότερα.
Η καταβολή του προστίμου από τους ιδιοκτήτες θα συνεπάγεται άρση της κατεδάφισης για ένα χρονικό διάστημα που στα εντός σχεδίου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα 40 χρόνια.
Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες, πληρώνοντας το πρόστιμο, θα λάβουν και το δικαίωμα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, ενώ δεν θα επιβαρύνονται με ΕΤΑΚ και Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αναδρομικά και θα απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές για την ανέγερση, εφόσον το ΙΚΑ δεν έχει εκδώσει πράξη επιβολής εισφορών μέχρι την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε ρέματα, βιότοπους, παραλιακά δημόσια κτίσματα, αρχαιολογικούς χώρους, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις.
econews