Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Καμία παράταση για τους ημιυπαίθριους




 Η ανάγκη να περάσουν στα έσοδα του 2011 οι εισπράξεις από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους ανάγκασε το υπουργείο Περιβάλλοντος να περιορίσει τις σχετικές προθεσμίες. Δεν προβλέπεται νέα παράταση.
 
Τέλος Οκτωβρίου 2011 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων "τακτοποίησης" των ημιυπαίθριων, σύμφωνα με χθεσινή διευκρίνιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
 
Στο σχέδιο νόμου για τη διατήρηση των αυθαιρέτων, προβλεπόταν πως η σχετική προθεσμία (που έχει λήξει από το τέλος Ιουνίου) θα παρατεινόταν μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ημερομηνία όμως άλλαξε για λογιστικούς λόγους ύστερα από παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου οι εισπράξεις από τα πρόστιμα και τα παράβολα της "τακτοποίησης" να χρεωθούν στα έσοδα του 2011.
 
Τυχόν παράταση των προθεσμιών πέραν του Οκτωβρίου θα είχε ως αποτέλεσμα οι εισπράξεις να περάσουν στα έσοδα του 2012. Στον φετινό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί έσοδα 750 εκατομμυρίων ευρώ από την "τακτοποίηση" των ημιυπαίθριων και από την "τακτοποίηση" των αυθαιρέτων. Μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουλίου, τα συνολικά έσοδα από τους ημιυπαίθριους ήταν 540 εκατομμύρια ευρώ περίπου, 106 εκατομμύρια για το 2010 και 435 εκατομμύρια ευρώ για το 2011.
 
Στο ΥΠΕΚΑ δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι από την πορεία εφαρμογής του μέτρου και προσδοκούν αυξημένα έσοδα. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είχε υπολογίσει πως τα συνολικά έσοδα θα ξεπερνούσαν το 1,2 δισ. ευρώ εφόσον η υποβολή των αιτήσεων έληγε τον περασμένο Ιούνιο. Με την παράταση που δίνεται το ποσό αυτό αναμένεται πολύ μεγαλύτερο
 
 
 
Βέβαια, όπως σημείωσε το "Εθνος" σε ρεπορτάζ της 10ης Αυγούστου, οι ρυθμοί κατάθεσης των αιτήσεων έχουν χαλαρώσει πολύ το τελευταίο διάστημα. Λίγο πάνω από τις 630.000 ήταν οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στις πολεοδομίες το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, μόλις 12.000 περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο του Ιουνίου 2011. Και αυτό όταν τον περασμένο χειμώνα κατετίθεντο καθημερινά πάνω από 5.000 αιτήσεις.
 
Στο ερώτημα που τίθεται από ενδιαφερόμενους, αν δηλαδή ημιυπαίθριοι χώροι που δεν προλάβουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο περί διατήρησης των αυθαιρέτων που εκκρεμεί να ψηφιστεί στη Βουλή, το ΥΠΕΚΑ απαντά κατ΄ αρχήν αρνητικά, τονίζοντας πως δεν πρέπει να συγχέονται οι δύο ρυθμίσεις. Δεν αποκλείεται ωστόσο να επανεξεταστεί το ζήτημα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή σε λίγες μέρες.
 
Υπολογίζεται πως μέχρι στιγμής έχει ζητηθεί η "τακτοποίηση" 900.000 ημιυπαίθριων και λοιπών χώρων.
 
ΥΠΟΓΕΙΑ, ΠΙΛΟΤΕΣ, ΠΑΤΑΡΙΑ, ΣΟΦΙΤΕΣ
Τι προβλέπεται - τι απαγορεύεται
 
Εκτός από τους ημιυπαίθριους, μπορεί να "τακτοποιηθεί" και μία σειρά από άλλους χώρους, τους οποίους ορίζει ο Νόμος 3843/ΦΕΚ 62/Α/28.4.2010, αρκεί να περιλαμβάνονται στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο του ακινήτου όπως τον ορίζει η οικοδομική άδεια, η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι τις 2 Ιουλίου 2009.
 
Η ρύθμιση ισχύει και για υπόγεια, πιλοτές, πατάρια, σοφίτες, χώρους ανελκυστήρων που άλλαξαν χαρακτήρα και μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης, καθ' υπέρβαση των όρων δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου. Πρέπει, όμως, αυτή η χρήση να μην απαγορεύεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και τις χρήσεις γης.
 
Σημειώνεται, ωστόσο, πως οι ημιυπαίθριοι και λοιποί χώροι που βρίσκονται σε ακίνητο εκτός σχεδίου ή εκτός ορίων οικισμού, σε ρέμα, βιότοπο, αιγιαλό ή παραλία, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις καθώς και σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
 
Η "τακτοποίηση" ισχύει για 40 χρόνια έναντι καταβολής ειδικού προστίμου διατήρησης, το οποίο κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου, αν είναι κύριας ή παραθεριστικής κατοικίας, αν έχει άλλη χρήση πλην κατοικίας, ανάλογα από το μέγεθος του χώρου που τακτοποιείται και αν βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου.
(michanikos-online)