Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μειώσεις στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα - Παράταση στην «ενεργειακή απόδοση» κτιρίων



κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Μειώσεις στα πρόστιμα που περιλαμβάνονται  στη ρύθμιση των αυθαιρέτων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, καθώς και νέες τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες: Παρατείνεται για 6 μήνες η προθεσμία υποβολής φακέλων για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, επανασυστήνονται τα ΣΧΟΠ στις περιφέρειες, επανασυστήνεται η Επιτροπή  Τουριστικών Λιμένων, συστήνεται πρωτοβάθμια Επιτροπή  Αρχιτεκτονικού Ελέγχου σε κάθε Δήμο που διαθέτει πολεοδομική υπηρεσία και ρυθμίζονται θέματα ζώνης λιμένος.
Αναλυτικότερα:

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα ανακοίνωσε τις αλλαγές που είχε προαναγγείλει και δεν απέκλεισε να αποδεχθεί και άλλες κατά τη συνεδρίαση, δίνοντας έμφαση στο αν θα πρέπει να απαλειφθεί ο χρόνος των 20 και 40 ετών που έχει προσδιοριστεί για τη διατήρηση των εκτός και εντός σχεδίου αυθαιρέτων.
Για τα αυθαίρετα ανακοίνωσε τον «μειωτικό συντελεστή»  για υπόγεια, πατάρια και σοφίτες ο οποίος θα οδηγήσει σε μείωση του συνολικού ύψους των προστίμων. Εισάγεται επιπλέον κοινωνικός συντελεστής για την κύρια και μοναδική κατοικία των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με χαμηλό εισόδημα και ο συντελεστής παλαιότητας, δηλαδή όσο παλαιότερο είναι το αυθαίρετο τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο. Αντιθέτως, αυξάνει εάν το αυθαίρετο είναι νέο, μεγάλο και σε περιοχή με υψηλή αντικειμενική αξία.

Αποσαφηνίζεται επίσης ότι εξαιρούνται των ρυθμίσεων τα ακίνητα που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια πριν από το 1955 και αυτά που έχουν τακτοποιηθεί με παλαιότερους νόμους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε προς συζήτηση στα μέλη της επιτροπής της Βουλής, το αίτημα του ΙΚΑ για την απόδοση μέρους των προστίμων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, εξαιτίας των εισφορών που δεν αποδόθηκαν από την κατασκευή των αυθαρέτων.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο όρος «διατήρηση αυθαιρέτων» αντικαθίσταται από τον όρο «αναστολή των κυρώσεων», προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ανακοίνωσε ακόμη αλλαγές  για την μεγαλύτερη «νομική ασφάλεια» για το δίκτυο NATURA ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων .
Εξάλλου σε συμπληρωματική τροπολογία, προβλέπονται τα εξής:
-       Παράταση κατά 6  μήνες στην προθεσμία των 6 μηνών του Ν. 2831/2000, για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι στις πολεοδομικές υπηρεσίες πριν την 1.10.2010, μόνον ως προς την εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

-       Σύσταση Συμβουλίων Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) σε κάθε μια από τις 9 ηπειρωτικές περιφέρειες, πλην της Αττικής, καθώς και σε κάθε περιφερειακή ενότητα των 4 νησιωτικών περιφερειών της χώρας, πλέον της Αττικής, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη ρύθμιση αυθαιρέτων, από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο λόγος της συγκρότησης είναι ότι στις νέες αιρετές  Περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις,  απονεμήθηκαν πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αρμοδιότητες, η άσκηση των οποίων προϋποθέτει τη συγκρότηση νέων συλλογικών γνωμοδοτικών οργάνων (ΣΧΟΠ), τα οποία θα γνωμοδοτούν, προκειμένου να εκδίδονται οι σχετικές διοικητικές πράξεις.

- Διασαφηνίζεται ότι δεν εμποδίζεται στους χώρους που εξομοιώνονται με ζώνη λιμένα η ύπαρξη έργων που εξυπηρετούν, βιομηχανικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς ή άλλου είδους σκοπούς, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και έχουν κατασκευασθεί από φορείς του Δημοσίου, χωρίς άδεια ή με υπέρβαση αυτής, πριν την ισχύ του Ν. 2971/2001.

-Προτείνεται  η ανασύσταση της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων για την εκπροσώπηση των υπουργείων που προέκυψαν μετά τη συγχώνευση ή ανασύστασή τους.

-Συστήνεται η  πρωτοβάθμια  Επιτροπή  Ενάσκηση Αρχιτεκτονικού Ελέγχου σε κάθε Δήμο που διαθέτει πολεοδομική υπηρεσία.
eklogika