Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Ολη η διαδικασία τακτοποίησης του αθυαίρετου σας..Απο την αίτηση , τα δικαιολογητικά ,την πληρωμή μέχρι και τις οφειλές...

Το διάστημα
Οι αυθαιρετούχοι έχουν την τελευταία, χρυσή, ευκαιρία να πάρουν το χαρτί της άρσης κατεδάφισης για 20 ή 40 χρόνια. Μάλιστα, το κόστος για την «τακτοποίηση» είναι εξαιρετικά μικρότερο (σε κάποιες περιπτώσεις έως και 90%) σε σύγκριση με τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Σύμφωνα με τον «νόμο Παπανδρέου» (2312/2003), τα αυθαίρετα από το 2003 και έπειτα θα έπρεπε να πληρώνουν εφάπαξ πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 100% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και πρόστιμο διατήρησης ίσο με το 50% για κάθε χρόνο που διατηρείται.
Για παράδειγμα, ένα αυθαίρετο που αποτελεί την πρώτη κατοικία του ιδιοκτήτη και της οικογένειάς του, επιφάνειας 100 τ.μ. σε περιοχή εντός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ/τ.μ., θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με πρόστιμο ανέγερσης 150.000 ευρώ και 75.000 τον χρόνο ως πρόστιμο διατήρησης.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η «τακτοποίηση» για 40 χρόνια ανέρχεται σε 11.250 ευρώ.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή έχει ορισμένες πολύ σημαντικές προβλέψεις, αλλά και πολύ δύσκολους υπολογισμούς του προστίμου. Η «Οικονομία» απαντά σε ορισμένα βασικά ερωτήματα για τον νόμο περί αυθαιρέτων.

Η αίτησηΑπό τη συμπλήρωση μέχρι την κατάθεση

1. Πώς θα κινηθώ αρχικά;
Με τη βοήθεια μηχανικού υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του έως 31.12.2011, φάκελος με τα εξής δικαιολογητικά μόνο για αυθαίρετα έως τις 28 Απριλίου 2010:
 α) Συμπλήρωση της αίτησης 
β) Παράβολο (συμψηφίζεται με το τελικό ποσό) υπέρ του ελληνικού δημοσίου ύψους 500 ευρώ για κατασκευή/χρήση μέχρι 75 τ.μ ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 120 τ.μ., 1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μέχρι 1.000 τ.μ., και 2.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερη των 1.000 τ.μ.
γ) Έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου
δ) Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86 με τα στοιχεία της αυθαίρετης κατασκευής, τα ατομικά στοιχεία, ΑΦΜ, ΔΟΥ του ιδιοκτήτη.
ε) Η αίτηση συνοδεύεται από τεχνική έκθεση που συμπληρώνεται από τον μηχανικό. Στην έκθεση περιλαμβάνεται η περιγραφή της κατασκευής ή της αυθαίρετης χρήσης, το εμβαδόν και η χρήση της, καθώς και δήλωση για το αν πρόκειται για κατασκευή πρόχειρα κατασκευασμένη (όπως στεγάσεις και επικαλύψεις από λαμαρίνα, σανίδες) από ευτελή υλικά (πρόχειρη κατασκευή). Επισυνάπτονται φωτογραφίες της κατασκευής από όλες τις απόψεις, αντίγραφα του στελέχους, του τοπογραφικού διαγράμματος της αδείας και της κάτοψης του ορόφου κ.λπ.
Το έντυπο υπολογισμού θεωρείται από την Πολεοδομική Υπηρεσία προσωρινά (σε περίπτωση εξόφλησης με δόσεις) ή οριστικά (σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης) και με αυτό ο ιδιοκτήτης πληρώνει στις τράπεζες το πρόστιμό του.

2. Πού θα κάνω τη δήλωση; 
Η δήλωση μπορεί να γίνει απευθείας στην πολεοδομία ή με συστημένη επιστολή ή στο ΚΕΠ του δήμου το αργότερο μέχρι 31/12/2011.
Στην πολεοδομία γίνεται αμέσως ο έλεγχος για το αν λείπουν κάποια χαρτιά, ενώ σε περίπτωση συστημένης επιστολής ή κατάθεσης στα ΚΕΠ, ο έλεγχος γίνεται εντός 30 ημερών.


Το πρόστιμοΟ τρόπος υπολογισμού και η πληρωμή ανά κατηγορία

3. Πώς θα υπολογίσω το πρόστιμο;

Το ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της αυθαιρεσίας (είτε είναι προ του 2003 είτε μετά) επί την τιμή ζώνης, που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, επί τον συντελεστή 15% και επί τους συντελεστές που ορίζονται στον πίνακα του παραρτήματος του παρόντος ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου (τετραγωνικά μέτρα Χ 15% Χ τιμή ζώνης Χ συντελεστές τετραγωνιδίων). Για την εύρεση του προστίμου προστίθενται τα εμβαδά όλων των δηλούμενων εμβαδών της κατηγορίας και του είδους αυτού για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία.

4. Πώς θα πληρώσω;
Το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 24 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και εντός 36 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης από την έναρξη ισχύος του νόμου. Μπορεί να πληρωθεί σε 8 και 14 ισόποσες δόσεις, αντίστοιχα, εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός προθεσμίας 8 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά τον χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 20%. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των παραπάνω δόσεων, επιβάλλεται προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

5. Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις πληρωμής;
Για περιπτώσεις που η υπέρβαση της οικοδομικής άδειας είναι έως 20 τ.μ. και εφόσον το μέγεθος αυτό δεν υπερβαίνει το 20% της επιτρεπόμενης επιφάνειας καθώς και για υπέρβαση ύψους έως 20%, το πρόστιμο ορίζεται σε 1.500 ευρώ για εκτός σχεδίου περιοχές, σε 2.000 ευρώ για εντός σχεδίου με τιμή ζώνης έως 2.000 ευρώ και σε περιοχές με μεγαλύτερη τιμή ζώνης το πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ. Το πρόστιμό αυτό μειώνεται στο μισό για περιπτώσεις που ακυρώθηκε ή ανακλήθηκε η οικοδομική άδεια και για πρόχειρες κατασκευές που έγιναν πριν από την 1/1/1983. Για αυτές τις περιπτώσεις το πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ, χωρίς έκπτωση και μέχρι 31.12.2011.

Το όφελοςΠρώτα η διατήρηση, μετά η μεταβίβαση


6. Τι θα κερδίσω;

Με τον νόμο δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων διατηρήσουν το ακίνητό τους:
• για 40 χρόνια αν είναι εντός σχεδίου
• για 40 χρόνια αν είναι εκτός σχεδίου και αποτελεί πρώτη και κύρια κατοικία, με την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης ή ο/η σύζυγός του/της και τα ανήλικα τέκνα δεν έχουν δικαιώματα σε άλλο ακίνητο
• για 20 χρόνια αν είναι άλλη κατοικία εκτός σχεδίου. Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσονται από την κατεδάφιση και αποκτούν παράλληλα τη δυνατότητα μεταβίβασης
• για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα ειδικότερα, εάν ολοκληρωθούν ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής και το διατηρούμενο κτίσμα εντάσσεται σε αυτόν, διατηρείται για επιπλέον 20 χρόνια.

Για αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί σε μη άρτια και συνεπώς μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, η διατήρηση επίσης αυξάνεται σε 40 χρόνια υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) χρήσης, όμορου ή τμήματος όμορου ή οικοπέδου που βρίσκεται στον δήμο της αυθαίρετης κατασκευής, άρτιου και οικοδομήσιμου γηπέδου για τη συμπλήρωση της υπολειπόμενης αρτιότητας ή
β) ειδικού προστίμου ισοδύναμου εμβαδού γης που υπολείπεται ή
γ) συνδυασμού των δύο παραπάνω.
ypeka/michanologos.gr
Καλέστε μας να σας ενημερώσουμε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ..

Τεχνική Εταιρία
Μελέτες-Ανακαινίσεις-Κατασκευές

Σηφομιχελάκης Αθανάσιος
Μηχανολόγος Μηχανικός
2106659851/6973987581