Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλαγές στο ν/σχ για τα αυθαίρετα



Με την παρουσίαση των τροποποιήσεων που επέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Σειρά τροποποιήσεων επέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο νομοσχέδιο για τα τα αυθαίρετα και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι οι νέες βελτιώσεις γίνονται προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με το ΣτΕ ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αλλαγές στο νομοσχέδιο, εφόσον, όπως είπε, η χρησιμότητα τους καταδειχθεί από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές που παρουσίασε ο υπουργός συνίστανται στα εξής:
- Η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου, δηλαδή έως 28.7.2011 και όχι, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν έως 28.4.2010.
- Προϋπόθεση για κάθε μεταβίβαση από τη δημοσίευση του νόμου και μετά είναι η υπεύθυνη δήλωση από ιδιοκτήτη και μηχανικό, που θα βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτηρίου.
- Θεσπίζεται ενιαίος χρόνος αναστολής των κυρώσεων για τα αυθαίρετα είτε είναι εντός είτε εκτός σχεδίου. Ο χρόνος αυτός είναι τα 30 χρόνια.
- Απαλείφεται η διάταξη που προέβλεπε αναστολή των κυρώσεων για 20 χρόνια για τα εντός σχεδίου αυθαίρετα και για 40 χρόνια για τα εκτός σχεδίου, προκειμένου να αποτραπούν προβλήματα με το ΣτΕ. Στη θέση της προστίθεται νέα διάταξη που ορίζει ότι μέσα σε 20 χρόνια από την έναρξη του νέου νόμου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός από τους Δήμους στους οποίους θα δηλώνονται οι αυθαίρετες κατασκευές. Για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα όμως αν ο πολεοδομικός σχεδιασμός, και μετά τα 30 έτη, δεν τα λαμβάνει υπόψη του, τότε τα αυθαίρετα θα διατηρούνται αν ο ιδιοκτήτης έχει αποκτήσει όμορο οικόπεδο ή τμήμα όμορου οικοπέδου για τη συμπλήρωση αρτιότητας διαφορετικά θα πρέπει να ξαναπληρώσει πρόστιμο.
- Θα μπορούν να μεταβιβαστούν τα αυθαίρετα προ του 1955 και όσα έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση ή έχουν νομιμοποιηθεί με παλαιότερες ρυθμίσεις.
- Για τα αυθαίρετα που δεν είναι πρώτη κατοικία το πρόστιμο θα είναι υψηλότερο, αν έχουν γίνει σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης (πχ. Μύκονος) και θα είναι χαμηλότερο αν έχει γίνει σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης.
- Ποσοστό έως 15% των προστίμων πάει στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς στη συνέχεια να επιβαρύνονται οι ιδιόκτητες πρόσθετα για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές που κανονικά θα βάρυναν την ανέγερση της αυθαίρετης κατασκευής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ