Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων – Και νέο καπέλο στο ειδικό τέλος



κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προανήγγειλε το την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η αύξηση αυτή, θα βάλει, όπως είναι φυσικό, και νέο καπέλο στο τέλος ακίνητης περιουσίας που θα πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και σε μια σειρά άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων για τα ακίνητα (όπως δημοτικά τέλη, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, φόρος μεταβίβασης σε περίπτωση αγοράς και φόρος γονικών παροχών και κληρονομιών). Οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι έτοιμοι στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/12.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στο προηγούμενο διάστημα δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας δεν είχαν εφαρμοσθεί και πλέον απαιτείται να προχωρήσουμε αποφασιστικά. «Δεν έχουν αποδώσει μια σειρά από μέτρα. Μερικά μέτρα δεν ελήφθησαν. Για παράδειγμα, δεν ελήφθη το μέτρο της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Το υπουργείο ήδη διαθέτει στοιχεία για τις τιμές ζώνης από τις ειδικές επιτροπές των ΔΟΥ, ωστόσο αναμένεται να αξιοποιήσει και στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύει τις μεταβολές που παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων, αλλά και άλλοι φορείς της αγοράς, όπως είναι τα επιμελητήρια, η ομοσπονδία των κατασκευαστών, των μεσιτών κτλ.
(eklogika)